Παυλόπουλος προς Βούτση: Bέβαιος ότι θα είστε πρόεδρος όλων των βουλευτών

Facebook
Twitter
LinkedIn

Διακριτικά αιχμηρός ήταν στις δηλώσεις του ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τον νέο πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. 

«Είμαι απόλυτα βέβαιος, ξέροντας την διαδρομή σας και την κοινοβουλευτική σας ευαισθησία, ότι θα είσθε Πρόεδρος όλων των βουλευτών, πρόεδρος όλων εκείνων, οι οποίοι υπερασπίζονται το πολίτευμα και την πορεία του τόπου. Και ξέρω πολύ καλά ότι θα βοηθήσετε τη Βουλή να ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά της και να διαδραματίσει τον ρόλο που της επιφυλάσσει το Σύνταγμα» σημείωσε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Πρόεδρος υπενθύμισε ότι το Σύνταγμα δεν επιφυλάσσει στην Βουλή τον ρόλο κυβερνώσας Βουλής.

«Η Βουλή ασκεί τη νομοθετική εξουσία, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Ασκεί τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Και εύχομαι στις μέρες σας, από τη μία πλευρά να τονωθεί ο νομοθετικός ρόλος της Βουλής και, ιδίως, η νομοθετική πρωτοβουλία από την πλευρά των Βουλευτών. Εύχομαι ο κοινοβουλευτικός έλεγχος να αποκτήσει την ουσία που το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει, ώστε να υπάρχει ο έλεγχος πάνω στην κυβέρνηση. Γιατί ο έλεγχος αυτός είναι απαραίτητος.»

Επίσης, ευχήθηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για την αλλαγή των διατάξεων που αφορούν την ευθύνη των μελών της κυβέρνησης και των υφυπουργών.

«Ήρθε ο καιρός να πούμε σαφώς ότι δεν ανήκει στη Βουλή πια -είναι αναχρονιστικό αυτό το σύστημα- να παρέχει ένα καθεστώς οιονεί ασυλίας στα μέλη της κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς. Είναι αναγκαία η αναθεώρηση του Συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση. Και θεωρώ, επειδή είναι κοινή πεποίθηση όλων των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων, ότι σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξουν αλλαγές. Εύχομαι και ελπίζω, στην δική σας θητεία, επειδή ξέρω και τις προσωπικές σας απόψεις, να ξεκινήσει αυτή η Αναθεώρηση.»

Ο Νίκος Βούτσης παρέδωσε στον Πρόεδρο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για νέο πρόεδρο του Σώματος και το προεδρείο.

Σημείωσε ακόμα ότι η Βουλή έχει την φιλοδοξία να κλείσει ο κύκλος των εξαρτήσεων και των δεσμεύσεων προσθέτοντας ότι απώτερος στόχος είναι η χώρα να φύγει από τα μνημόνια σε 3 με 4 χρόνια.

Ο κ. Παυλόπουλος επανέλαβε ότι εκείνος ως ανώτατος πολιτειακός άρχοντας θα ασκήσει τα καθήκοντά του όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.