Είδαμε την παράσταση «Το Φως του Γκαζιού» σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν

Facebook
Twitter
LinkedIn

γράφει η Λαμπριάνα Κυριακού

Λίγο πριν εκπνεύσει η φετινή  θεατρική σεζόν, λίγο πριν οι αυλαίες κλείσουν,  οι θεατρικές επιχειρήσεις Λεμπέση, παρουσιάζουν από 8 Απριλίου, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κοέν, το αστυνομικό θρίλερ  του Πάτρικ Χάμιλτον «Το Φως του Γκαζιού», με πρωταγωνιστές τους  Τάνια Τρύπη, Στέφανο  Κυριακίδη, Παναγιώτη Πετράκη,  Αλίκη Μπομποτά και η Μελίνα Βαμβακά.

«Αληθινή δύναμη δεν είναι η εξουσία πάνω στα πράγματα αλλά πάνω στους ανθρώπους. Δύναμη είναι να κομματιάζεις το ανθρώπινο μυαλό και να το ξανασυναρμολογείς δίνοντας του το σχήμα που επιθυμείς».

Η φράση αυτή του Τζώρτζ Όργουελ, ήταν αρκετή για να θυμίσει  στον  Αλέξανδρο Κόεν, το γνωστό  έργο του Πάτρικ Χάμιλτον «Το φως του Γκαζιού» και να βάλει μπρος τις μηχανές της σκηνοθετικής του  φαντασίας  και δουλέψει ένα έργο αρκετά απαιτητικό, αφού δεν έχει να κάνει με μια απλή ιστορία, αλλά   με ένα ψυχολογικό θρίλερ που βασίζεται  στα παιχνίδια του μυαλού.  Ένα  έργο που πρέπει να παίξει τον θεατή να τον εξαπατήσει, να τον κάνει να μπει στο παιχνίδι της εξερεύνησης της αλήθειας και να βιώσει την ψευδαίσθηση αλλά και την παραπλάνηση του  Πάτρικ Χάμιλτον.

Δουλεύοντας στην πρόβα, εξηγεί ο σκηνοθέτης, ασχοληθήκαμε ιδιαίτερα με τις έννοιες «ψευδαίσθηση»  και «παραπλάνηση». Πώς δηλαδή οι παραισθήσεις του εγκεφάλου μας, μπορούν να υποκαταστήσουν την πραγματικότητα εκτοπίζοντας της.

Και αυτό το πετυχαίνει ο κύριος Κοέν στην παράσταση. Κάνει   την σκέψη μας να ταξιδέψει  βαθιά στην ιστορία και  να γίνεται  ένα με τους ήχους και τους κραδασμούς του έργου.  Μπορεί  φαινομενικά να είναι  ευκολονόητο, παράλληλα είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο έργο, με μηνύματα  παραπλανητικά και αβέβαια.


“Στο σκοτεινό Λονδίνο του 1890 κάθε βράδυ, όταν ο Τζακ(Στέφανος Κυριακίδης) πηγαίνει στην πόλη, η γυναίκα του η Μπέλλα (Τάνια Τρύπη) μένει μόνη στο σπίτι και προσπαθεί να εξηγήσει τη μυστηριώδη εξαφάνιση αντικειμένων, τα βήματα που ακούγονται στον πάνω όροφο που είναι άδειος, και τις αυξομειώσεις που έχει το φως του γκαζιού. Μήπως τελικά έχει αρχίσει να τρελαίνεται; Η απειλή βρίσκεται στη φαντασία της ή μήπως αυτό το σπίτι κατοικείται από σκοτεινά μυστικά; Η απροσδόκητη εμφάνιση του αστυνομικού επιθεωρητή Ραφ(Παναγιώτης Πετράκης) θα φέρει στην επιφάνεια αποκαλύψεις που θα κλονίσουν τη σχέση του ζευγαριού.”


Η Τάνια Τρύπη, στο ρόλο της Μπέλλα, αφήνεται στο ταλέντο της και μας χαρίζει μια αρκετά καλή ερμηνεία. Αλαφιασμένη, τρομαγμένη,  όπως το απαιτεί ο ρόλος,  μέσα στο μπορντό φόρεμα, που δύσκολα ξεχωρίζει από το μπορντό βικτοριανό  σκηνικό της Χριστίνας Κωστέα. Ο Παναγιώτης Πετράκης, εξαιρετικά καλός  στο ρόλο του ανύπαρκτου ίσως και υπαρκτού  αστυνομικού, κινείται αβίαστα στο χώρο.   Στο ρόλο του Τζάκ ο Στέφανος Κυριακίδης ένας παλιός γνώριμος ηθοποιός, ερμηνεύει   με πείρα και ακρίβεια τον   αμφιλεγόμενο σύζυγο της Μπέλλα.

 

«Το Φως του γκαζιού» δεν είναι απλά μια ενδιαφέρουσα παράσταση με πολύ καλούς και αγαπημένους ηθοποιούς, είναι ένα δελεαστικό παιχνίδι, ένα ταξίδι στο ξένο αστυνομικό ρεπερτόριο.

Ωστόσο, πριν το καλοκαίρι, δώσει χώρο στα θερινά θέατρα, είναι μια καλή δουλειά, που θα σας αφήσει έκπληκτους, σαν θα φύγετε από το θέατρο.

Μην ξεχάσετε να ζητήσετε από την ταξιθέτρια το πρόγραμμα. Μέσα από αυτό θα ανακαλύψετε ένα άλλο κόσμο με περισσότερα στοιχεία από αυτά που γνωρίζετε.

 

 


 

Διάρκεια παράστασης: 90′ λεπτά (Χωρίς διάλειμμα)


Συντελεστές

Μετάφραση-Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Κοέν

Σκηνικά-Κοστούμια: Χριστίνα Κωστέα

Φωτισμοί: Αλέξανδρος Αλεξάνδρου

Βοηθός σκηνοθέτη: Τίφανη Δανιήλ

Φωτογραφίες: Νικόλας Κομίνης

Δημοσιες σχέσεις – προβολή: Μαργαρίτα Δρούτσα


Παραστάσεις στο Θέατρο Βεάκη:

Κάθε Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00

Γενική είσοδος 16 ευρώ

Ανέργων, φοιτητικό, παιδικό, ΑΜΕΑ 12 ευρώ


Προπώληση

ΚΑΙ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΒΕΑΚΗ (Στουρνάρη 32 Εξάρχεια)

ΤΗΛ 2105223522

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.