Εφυγε από τη ζωή η ποιήτρια Mαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου

Images
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφω γιατί έτσι μόνο μπορώ να υπάρχω…

Την ομορφιά αναζητώ γράφοντας, το χαμένο ιερό της ψυχής.

Ας οδοιπορώ τώρα με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα
και το πρόσωπο καμένο από την αστραπή σου
ας οδοιπορώ τώρα, ας οδοιπορώ

Κι όταν ακόμα μιλώ για τον φόβο ή τη σκληρότητα, την ομορφιά αναζητάει η ψυχή μέσα στη δικαιοσύνη και την υπέρβαση

 

H Mαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου γεννήθηκε πριν απο 90 χρόνια  στη Mύρινα Λήμνου.   Πτυχιούχος της Παντείου και της Σορβόνης, όπου, με υποτροφία της Γαλλικής Kυβέρνησης, σπούδασε θέατρο.

΄΄ πριν ακόμα γράψω ποίηση ή μυθιστόρημα, είχα γράψει θέατρο – από τα πολύ νεανικά μου χρόνια, όταν ακόμα ζούσα στην Λήμνο. Κάπου βρήκα ένα γράμμα που μου είχε στείλει ο Άγγελος Τερζάκης, με ημερομηνία 13 Απριλίου 1960. Τότε ακόμα δεν είχα δει καμιά θεατρική παράσταση. Ήταν πολύ μετά που ξεκινούσα με το καράβι της αγόνου, αφορμή πως θα δώσω τμηματικές εξετάσεις στην Πάντειο όπου φοιτούσα «δι’ αλληλογραφίας», αλλά που στην πραγματικότητα κατέβαινα στην Αθήνα για να δω μια δυο παραστάσεις στο Θέατρο Τέχνης΄΄.

Έγραφε ο Τερζάκης: «…το θεατρικό έργο σας έχει πολλές αρετές. Μου αρέσει ο πυρετός που διαπνέει την δραματική σας σύλληψη και που έχει κάτι το πιραντελικό…» Στο γράμμα του αναφέρει πως το έργο λεγόταν Ο Τρελός. Μα όσο και αν έψαξα δεν το βρήκα στα χαρτιά μου….

Το έργο της περιλαμβάνει είκοσι δύο µυθιστορήµατα σε πολλαπλές ανατυπώσεις, έξι βιβλία ποιητικής πρόζας, δύο δοκιµίου (Beckett, Ελύτης), θεατρικά έργα που έχουν παιχτεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Επίσης έχει γράψει ποίηση, δεκατέσσερις ποιητικές συλλογές. Η τελευταία της, Ως ωραίος νέκυς (Εκδ. Πατάκη, 2019).

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.