«Ήμουν ένας μαύρος με το όνομα Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα σε μια κατ’ εξοχήν λευκή πολιτεία»

Obama23
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μπαρακ  Ομπάμα :Ενεργός στη μάχη των ιδεών, ως ένας υπέρμαχος της  Δημολρατίας και της ελευθερίας.

Ap22209670861385 scaled

Τι είπε  Μπαράκ Ομπάμα στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος !

Το μανιφέστο του για τη σύγχρονη Δημοκρατία

«Μπορεί να είναι ατελής, μπορεί να υπάρχουν περίοδοι πόλωσης, κάποιοι να προτείνουν να υιοθετήσουμε το μοντέλο της Κίνας, να λένε ότι η ελευθερία είναι υπερτιμημένη. Κάποιες φτωχές χώρες να λένε ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια της ελευθερίας. Όμως, κατά τη διάρκεια της Ιστορίας του ανθρώπου, πότε σε Δημοκρατία δεν είδαμε λιμό ή γενοκτονία.

Μπορεί κάποια πράγματα να εξελίσσονται πιο αργά, αλλά όλοι έχουν φωνή και αξιοπρέπεια. Αυτός είναι ο δρόμος για το μέλλον της ανθρωπότητας»

Ο 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για μία σειρά παθογενειών, που αφορούν στην οικονομική παγκοσμιοποίηση και την αλματώδη πρόοδο της τεχνολογίας, κι αφήνουν πίσω χιλιάδες ανθρώπους.

Υπογράμμισε την αναγκαιότητα της πολιτικής ενσυναίσθησης και της κοινωνικής συμπερίληψης την ανάγκη προάσπισης της Δημοκρατίας. 

Αναφέρθηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο σ’ τα ανοιχτά της Πύλου, συγκρίνοντας δύο πρόσφατες ειδήσεις: Ενώ το θέμα με το υποβρύχιο έτυχε μεγάλης προβολής στα δελτία ειδήσεων διεθνώς, το ναυάγιο –στο οποίο χάθηκαν εκατοντάδες ζωές- είχε εμφανώς μικρότερη, κάτι που χαρακτήρισε απαράδεκτο

Αναφέρθηκε στα έντονα μεταναστευτικά ρεύματα, έδωσε το παράδειγμα του αμερικανικού πειράματος της συμπερίληψης κάτω από κοινά αποδεκτούς κανόνες, υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έζησαν καιρούς δουλείας, αλλά όλοι πλέον συμφωνούν ότι «μπορούμε να ζούμε μαζί, σε ένα πλαίσιο αμοιβαίου σεβασμού».

Ο Ομπάμα αφηγήθηκε μια ιστορία, από την περίοδο που ήταν υποψήφιος γερουσιαστής και μόνος του σε ένα αυτοκίνητο, κρατώντας έναν χάρτινο χάρτη, χτένιζε την πολιτεία του Ιλινόι, μιλώντας με τους πάντες, ακόμα και με τους ιδιαιτέρως συντηρητικούς κατοίκους των αγροτικών περιοχών, που σε πρώτη φάση των αντιμετώπιζαν με έκδηλη καχυποψία: «Ήμουν ένας μαύρος με το όνομα Μπαράκ Χουσεΐν Ομπάμα σε μια κατ’ εξοχήν λευκή πολιτεία».

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.