Για ποια « πολιτική» της Αριστεράς μιλάμε?? Γράφει η Τιτίκα-Μαρία Σαράτση

Sideris 2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει η Τιτίκα-Μαρία Σαράτση*

Ο ρόλος της Αριστεράς ήταν διαχρονικά ο δρόμος των αξιών και της προόδου.

Όμως από ένα σημείο και μετά έχασε το μονοπάτι αυτό.. Προοδευτικός δεν σημαίνει να είσαι ταύρος εν υαλοπωλείω. Η Ελλάδα επεβίωσε δια μέσου των αιώνων γιατί είχε τη δυναμική να επιβιώσει.  Θυμάμαι, αν και ήμουν μικρούλα, την «Επιθεώρηση Τέχνης». Έφερε όλα τα ευρωπαϊκά ρεύματα πρώτη στην Ελλάδα. Το να είσαι «προοδευτικός» δεν σημαίνει να χαϊδεύεις την ευκολία και να την προτάσεις. Καταργήσαμε το πολυτονικό. Ουσιαστικά αρνηθήκαμε την κληρονομιά μας. Αντί να επιμορφώσουμε τους φιλολόγους. Όταν ο Καστοριάδης διαφωνούσε έπεσαν όλοι να τον φάνε. Δηλαδή οι Γάλλοι είναι ανόητοι ή αγράμματοι που διατηρούν τα accents?

Ο Σεφέρης το είχε πει: Η παράδοση είναι κάτι ζωντανό.

Τα Ελληνικά των παιδιών μας έγιναν όλο και φτωχότερα. Θυμάστε την

« αρωγή και ευδοκίμηση»? Τα παιδιά δεν μπορούσαν να γράψουν στις εξετάσεις γιατί δεν ήξεραν τι σημαίνει αρωγή. Για να διαβάσουν Παπαδιαμάντη χρειάζονται βοηθήματα. Ο μακαρίτης ο Ευάγγελος Γιαννόπουλος αποκάλεσε τα μπουζουκτσίδικα «κέντρα πολιτισμού» και σύσσωμος η Ελλάς θαύμαζε τον Ανδρέα Παπανδρέου να χορεύει τελών εν ευθυμία το  «ιστορία μου, αμαρτία μου».

Οι προοδευτικοί άνθρωποι σήμερα έπρεπε να μιλάνε για την ειρήνη, για την AI , την τεχνητή νοημοσύνη, το περιβάλλον. Είναι ήδη αργά. Ο πλανήτης έχει κρούσει από καιρό τον κώδωνα του κινδύνου. Αριστερά, βγες από την εσωστρέφειά σου. Επεβίωνες  όταν είχες το δίκαιο με το μέρος σου. Και έσωζες και τις λίγες πνευματικές αξίες που απέμειναν. Όταν αγωνιζόσουν για την προκοπή του τόπου. Τώρα τι κάνεις? Φέρσου υπεύθυνα και σταμάτα να χαϊδεύεις τον κάθε αδαή…

Αφιερώνεται στον αγαπημένο και αδικοσκοτωμένο θείο μου Στέφανο Σαράφη

 

*Η Τιτίκα-Μαρία Σαράτση είναι φιλόλογος και δημοσιογράφος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.