Εφυγε απο τη ζωή η Βρετανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν

Jane birkin
FRANCE - CIRCA 1960: Portrait of Jane Birkin, taken in the Sixties. (Photo by REPORTERS ASSOCIES/Gamma-Keystone via Getty Images)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Την τελευταία της πνοή άφησε την Κυριακή στο σπίτι της στο Παρίσι η Βρετανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζέιν Μπίρκιν σε ηλικία 76 ετών.

Αρχισε την καριέρα της στις αρχές της  δεκαετίας του 1960 ως ηθοποιός, συμμετέχοντας σε μικρούς ρόλους στο «Blowup» του Μικελάντζελο Αντονιόνι (1966) και στο «Kaleidoscope» του Τζακ Σμάιτ (1966). Εκείνη την εποχή συνάντησε τον συνθέτη Τζον Μπάρι (συνθέτης της μουσικής 11 ταινιών της σειράς Τζέιμς Μποντ), ο οποίος την ενθάρρυνε να κάνει καριέρα ως τραγουδίστρια και τον οποίο παντρεύτηκε σε ηλικία 19 ετών.

Το 1967, μετά την αποτυχία του γάμου και τη γέννηση της κόρης της Κέιτ, ο σκηνοθέτης Πιερ Γκριμπλά την κάλεσε στη Γαλλία σε οντισιόν για τη νέα ταινία του «Slogan», στην γνώρισε τον Σερζ Γκενσμπούρ ο οποίος ήταν ήδη διάσημος.

Η σχέση με τον Γκενσμπούρ ήταν καθοριστική. Αποτέλεσαν διάσημο ζευγάρι της παριζιάνικης καλλιτεχνικής ζωής και έγιναν διάσημοι το 1969 με το άλμπουμ «Jane Birkin / Serge Gainsbourg», ιδιαίτερα με το τραγούδι «Je t’aime … moi non plus», που είχε παγκόσμια επιτυχία. Το «Je t’ aime», ένα τραγούδι που εξέφραζε το πνεύμα της σεξουαλικής επανάστασης της εποχής, ήταν ιδιαίτερα τολμηρό, αναδίδοντας έναν πρωτοφανή ερωτισμό που σόκαρε το Βατικανό, το οποίο μάλιστα το καταδίκασε, όταν κυκλοφόρησε το 1969. Το τραγούδι απαγορεύθηκε επίσης σε πολλές χώρες, ενώ μέχρι και το BBC δεν το έπαιξε. Παρόλα αυτά κατάφερε τη χρονιά εκείνη να γίνει νούμερο ένα στα βρετανικά τσαρτ – η πρώτη ξενόγλωσση επιτυχία που είχε σκαρφαλώσει ως τότε στην κορυφή των δύσκολων βρετανικών μουσικών τσαρτ.

Μπίρκιν και Γκενσμπούρ εζησαν μια από τις πιο θυελλώδεις σχέσεις του 20ού αιώνα και έναν έρωτα που αποτυπώθηκε και υμνήθηκε όσο λίγοι. Οι επικοί καβγάδες τους, οι οποίοι συχνά λάμβαναν χώρα σε δημόσια θέα, άφησαν εποχή.

Το 1971 γεννήθηκε η κόρη τους Σαρλότ, επίσης διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια.

Η ζωή της έπαιξε τυχερά παιχνίδια, με την καριέρα και τις χαρές που της πρόσφερε, αλλά και άσχημα: πέρασε μια βαριά λευχαιμία και έχασε την κόρη της Κέιτ σε ηλικία 46 ετών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.