Η Κεντροαριστερά: Οράματα και «Στρατηγικές» Γράφει η Τιτίκα- Μαρία Σαράτση

Mail (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Κεντροαριστερά: Οράματα και «Στρατηγικές»

Γράφει η Τιτίκα- Μαρία Σαράτση

«Λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ αρέσουν»

Γιώργος Σεφέρης,. «Τελευταίος Σταθμός»  Cava de’ Tirreni, 1944

  Έχουμε γενικά την τάση τα απλά πράγματα να τα κάνουμε περίπλοκα. Και το μεγαλύτερο ταλέντο μας τα απλά πράγματα να τα «παρουσιάζουμε» ως  περίπλοκα. Και έχουμε ακόμη μεγαλύτερο ταλέντο να εφευρίσκουμε δικαιολογίες για τις αποτυχίες μας και να καταμερίζουμε και να επιμερίζουμε τις ευθύνες για τις αποτυχίες μας σε τρίτους.

Φταίει η συγκυρία, φταίει ο ένας, φταίει ο άλλος. Πάντως όχι εμείς.

Η μικρή μας χώρα δεν είναι ο ομφαλός του κόσμου. Και «μεγάλοι ηγέτες» δεν υπάρχουν πια. Διεθνώς. Αυτό το κείμενο σκοπό δεν έχει να αποδώσει ευθύνες. Άλλωστε δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απλή ψηφοφόρος είμαι. Κάποτε ο χαρισματικός εικαστικός Μάριος Σπηλιόπουλος σε μια συνέντευξη μου είπε:¨ « Η τέχνη μου είναι ένας απολογισμός απωλειών». Σοφό! Γενικότερα σοφό!

Όσοι είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε αλήθειες και να μην αναζητάμε δικαιολογίες για τις ήττες μας θα πρέπει να απαλλαγούμε από τις ιδεοληψίες. Αυτό δεν αφορά μόνο την κεντροαριστερά. Είναι εθνική επιταγή. Οι πολίτες , οι συμπατριώτες μας έχουν την τύχη ή την ατυχία να ζουν σε μια χώρα με πολύ βαρύ ιστορικό παρελθόν. Αυτό είναι και θετικό και αρνητικό. Όπως σοφά έλεγε ο πρίγκιπας Σαλίνα στο «Γατόπαρδο» του Λουκίνο Βισκόντι, «La Sicilia non vuole cambiare”[1]. Έλεγε και το επίσης σοφό « Ο αισθησιασμός μας είναι μια ανάγκη για λήθη¨.

Λοιπόν…Θα τολμήσουμε να μιλήσουμε και να ακυρώσουμε τα μυθεύματα;

Δεν είμαστε ο περιούσιος λαός. Είμαστε ένας λαός με μια παιδεία ανάπηρη. Δεν φταίνε μόνο «οι κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης» όπως έχει γίνει η καραμέλα.

Τι θέλουν οι πολίτες: Θέλουν ασφάλεια. Θέλουν καλύτερες εργασιακές σχέσεις. Θέλουν δικαιώματα στην υγεία, στην ομορφιά. Βρήκαμε την καραμέλα «καταναλωτική κοινωνία» και ξεμπλέξαμε. Όχι !

Οι πολίτες θέλουν δικαίωμα, έχουν δικαίωμα στην κατανάλωση, στην ομορφιά, στην κομψότητα. Το αξίζουν. Θέλουν ίσα δικαιώματα στις ευκαιρίες. Θέλουν αξιοκρατία. ΔΕΝ θέλουν νεποτισμούς. Ή θα μιλήσουμε για τα πραγματικά οράματα και θα θέσουμε τις βάσεις για την υλοποίησή τους ή θα αναλωθούμε σε ατέρμονες συζητήσεις για τη «στρατηγική». Είναι η τελευταία μας ευκαιρία……

*Η Τιτίκα-Μαρία Σαράτση είναι φιλόλογος και δημοσιογράφος


[1]« Η Σικελία δεν θέλει να αλλάξει»

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.