Οι ηγέτες των Χωρών της Αριστεράς θα σώσουν τον Αμαζόνιο !

Lula
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η κλιματική αλλαγή είναι μια αναμφισβήτητη πραγματικότητα και αποτελεί απειλή για την διεθνή ασφάλεια παγκοσμίως»Το Φετινό Καλοκαίρι νιώσαμε σε πολλά σημεία της γης  τις δαγκωματιές του πλανήτη είτε με ανεξήγητες πυρκαγιές είτε με ανεξήγητους  κυκλώνες και καταιγίδες.

Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου  ο πνεύμονας δηλαδή της γης βιώνει τη μεγαλύτερη καταστροφή της σύγχρονης ιστορίας του!

Τα τροπικά δάση στον Αμαζόνιο έχουν χάσει μέχρι σήμερα το 13% της αρχικής τους έκτασης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Προγράμματος Παρακολούθησης της Αμαζονίας των Άνδεων. Η πιο εντατική αποψίλωση παρατηρείται στη Βραζιλία, ιδιαίτερα τα χρόνια του Μπολσονάρο, ο οποίος συστηματικά αρνούνταν την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης.

Η Αμαζονία, εκτείνεται σε μια περιοχή 6,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, σχεδόν το 60% του Αμαζονίου που είναι το μεγαλύτερο τροπικό δάσος του κόσμου βρίσκεται στη  Βραζιλία  Οι υπόλοιπες χώρες που βρίσκονται στη λεκάνη είναι η Βολιβία, η Κολομβία, ο Ισημερινός, η Γουιάνα, το Περού, το Σουρινάμ και η Βενεζουέλα.

Οι οκτώ ηγέτες των Χωρών συναντήθηκαν  σε διήμερη σύνοδο στην πόλη Μπελέμ για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια αν και συμφώνησαν στη δημιουργία συμμαχίας για την καταπολέμηση της αποψίλωσης των δασών, κάθε χώρα ξεχωριστά θα αποφασίζει το στόχο που θα βάλει.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας  Λούλα ,προειδοποίησε και τους άλλους ηγέτες    ότι «οι προκλήσεις της εποχής μας και οι ευκαιρίες που προκύπτουν, απαιτούν να αναλάβουμε δράση από κοινού. Η κατάσταση δεν ήταν ποτέ τόσο επείγουσα».Δεν είχαμε συναντηθεί εδώ και δεκατέσσερα χρόνια. Είναι η πρώτη φορά που συναντιόμαστε μέσα σε ένα πλαίσιο σοβαρής επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης. Ποτέ δεν ήταν πιο επείγον να ξαναρχίσουμε και να επεκτείνουμε αυτή τη συνεργασία. Οι προκλήσεις της εποχής μας και οι ευκαιρίες που προκύπτουν απαιτούν κοινή δράση

Να σημειώσουμε οτι η αποψίλωση των δασών έχει μειωθεί  σημαντικά μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Λούλα Ντα Σίλβα καθώς ο προκάτοχός του Ζαίρ Μπολσονάρου ήταν υπέρ της ανάπτυξης και όχι της διατήρησης του τροπικού δάσους.

Ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρτσε, είπε πως ο Αμαζόνιος έχει υπάρξει θύμα του καπιταλισμού, μέσω της αδυσώπητης επέκτασης των αγροτικών ορίων και εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Σημείωσε κι αυτός πως τα εκβιομηχανισμένα κράτη είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες ιστορικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. «Το γεγονός πως ο Αμαζόνιος είναι μια τόσο σημαντική περιοχή δεν σημαίνει πως όλες οι ευθύνες, οι συνέπειες και οι επιδράσεις της κλιματικής κρίσης θα πρέπει να πέσουν σε εμάς, στις δικές μας πόλεις και οικονομίες», είπε ο Άρτσε.

Η τελική κοινή δήλωση, που ονομάζεται Διακήρυξη της Μπελέμ, υποστήριξε σθεναρά τα δικαιώματα και την προστασία των ιθαγενών, ενώ προβλέπει συνεργασίας των «8» για τη διαχείριση των υδάτων, την υγεία, τις κοινές διαπραγματευτικές θέσεις στις συνόδους κορυφής για το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ο Νέμο Γκικίτα ο ηγέτης της οργάνωσης CONFENIAE   εκπροσωπεί πάνω από 1500 κοινότητες ιθαγενών στην Αμαζονία έχει πει:

: «Η ζούγκλα δεν είναι πετρελαιοπηγή, ούτε ορυχείο χρυσού, είναι ο ναός μας».

Να θυμίσουμε

Οι οικογένειες και οι φίλοι του Μπρούνο Περέιρα και του Ντομ Φίλιπς πραγματοποίησαν μια εκδήλωση μνήμης στο Ρίο ντε Τζανέιρο τη Δευτέρα, με αφορμή την επέτειο ενός έτους από τον θάνατό τους.

Ο Περέιρα – ειδικός σε αυτόχθονες πληθυσμούς και ο Φίλιπς – Βρετανός δημοσιογράφος, πυροβολήθηκαν ενώ επέστρεφαν από ένα ταξίδι ρεπορτάζ στην απομακρυσμένη περιοχή της κοιλάδας Τζαβάρι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.