Φθινόπωρο στο Άμστερνταμ – Εκθεση Βάν Γκόγκ Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Iliotropia van ghkonghk
Facebook
Twitter
LinkedIn

Το φθινόπωρο στο Άμστερνταμ

Thumbnail 15 225x300 1 (1)Γράφει η Δέσποινα Μακρινού

Στο Μουσείο Βαν Γκόγκ στο Άμστερνταμ, ολοκληρώνεται η επετειακή χρονιά “Τεχνη κατά μήκος του Σηκουάνα” με πίνακες του Ολλανδού ζωγράφου απο τη συλλογή των έργων του με θέμα τον Σηκουάνα.

 

Η έκθεση περιλαμβάνει 75 έργα της δημιουργικής περιόδου του Βαν Γκόγκ απο την ζωή του στο Παρίσι.

Ο Βίνσεντ Βαν Γκόγκ, γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1853. Ήταν γιός του πάστορα Θεόδωρου Βαν Γκόγκ και το μεγαλύτερο παιδί στην εφταμελη οικογένεια.

Απο πολύ νωρίς παρουσίασε ψυχολογικά προβλήματα με έντονη μελαγχολία και καταθλιψη.

Σπούδασε θεολογία επηρεασμένος απο τον πατέρα του και κήρυττε το λόγο του θεού για αρκετό καιρό.

Την άνοιξη του 1886, σε ηλικία 33 ετών, επισκέπτεται το Παρίσι και ζεί με τον αδελφό του στην περιοχή της Μονμάρτρης, όπου και γνωρίζεται με τον Ντεγκά, τον Πισαρό, τον Γκωγκέν και τον Τουλούζ Λωτρέκ. Επηρεάζεται  απο το κίνημα των ιμπρεσιονιστών και κατατάσσεται στο κίνημα των μετά – ιμπρεσιονιστών.

Το 1889 νοσηλεύεται για ένα χρόνο σε ψυχιατρική κλινική και στη σύνεχεια σε αυστηρή ιατρική παρακολούθηση, αφού η ψυχική του κατάσταση έχει επιδεινωθεί.

 

Τον Ιούλιο του 1890 αυτοπυροβολείται θανάσιμα στο στομάχι. Φήμες αναφέρουν ότι υπέφερε απο ενοχές μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του ζωγράφου και φίλου του Πολ Γκωγκέν. Η εξιλέωση ήταν η πραγματική αιτία της αυτοκτονίας του. Το τελευταίο έργο του εικάζεται ότι είναι το “Σιτοχώραφο με κοράκια“.

 

Η έκθεση ξεκινά στις 13 Οκτώβρη στο ομωνυμο Μουσείο (Βαν Γκόγκ) στο Άμστερνταμ και δίνει την ευκαιρία στους φίλους της Τέχνης, αυτό το φθινόπωρο, να επισκεφθούν την όμορφη ολλανδική πόλη.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.