Πέθανε ο Σπύρος Φωκάς

Fokas
Facebook
Twitter
LinkedIn

Εφυγε ο Σπύρος Φωκάς ο ζεν πρεμιέ που έκαψε καρδιές όχι μόνο απο τον Ελληνικό κινηματογράφο αλλά και του ευρωπαϊκό μεταπολεμικού κινηματογράφο   Μετά απο μια μεγάλη διεθνή καριέρα ο Σπύρος Φωκάς πέθανε στα 86 του χρόνια σε δύσκολη  οικονομική κατάσταση σε κέντρο αποκατάστασης Δίπλα του το στήριγμά του η τελευταία σύντροφος Λίλιαν Παναγιωτοπο’υλου

Fokas 696x392

Πρώτος και πρωταγωνιστικός ρόλος  του πανέμορφου έλληνα στο σινεμά ήρθε με την αποφοίτησή του από τη Σχολή Κωστή Μιχαηλίδη, στα 22 του Δίπλα στον Κώστα Χατζηχρήστο και τη Ρίκα Διαλυνά στην κωμωδία του Βασίλη Γεωργιάδη «Διακοπές στην Κολοπετινίτσα». Αμέσως μετά ακολούθησαν δύο ταινίες-φουστανέλα που εξυμνούσαν την ελληνική λεβεντιά και αρρενωπότητα, το «Λύγκος ο λεβέντης» του Στέλιο Τατασόπουλου, όπου ερμήνευε έναν τσέλιγκα που βγαίνει στην παρανομία,   Το «Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα» του Ανδρέα Λαμπρινού όμως ήταν η ταινία που του άνοιξε τους ορίζοντες  στο εξωτερικό Η ταινία που προβλήθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών το 1959,  και τον έφερε σε επαφή με τις πρώτες διεθνείς γνωριμίες.

3316724

Τσινετσιτά «Θάνατο ενός φίλου» του Φράνκο Ρόσι. «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του» του Βισκόντι. «Psycosissimo» με τον Ούγκο Τονιάτσι,  «Via Margutta» του Μάριο Καμερίνι,  «Ένας άντρας στην πυρά» των αδελφών Ταβιάνι ..

Στην Ελλάδα στον «Εγωισμό» του Γιάννη Δαλιανίδη είναι το μήλον της έριδος μεταξύ δύο αδελφών, της Ζωής Λάσκαρη και της Τζένης Ρουσσέα,   «Στεφανία στο αναμορφωτήριο», με τη Ζωή Λάσκαρη Υπήρξε        καλλιτεχνικό ζευγάρι με την   Έλενα Ναθαναήλ στον  «Φόβο» του Κώστα Μανουσάκη, στη «Ντάμα σπαθί» του Γιώργου Σκαλενάκη και στο «Έρωτας στην καυτή άμμο» του Κώστα Ζωγραφάκη.

 

782a0f66 be48 4178 b3d1 56c6b04b5b3dΤο 1964 συμμετείχε στα «Σκαλοπάτια» του Leonard Hirschfield σε σενάριο του Βασίλη Βασιλικού που γυρίστηκε γυρισμένο στη Σαντορίνη με την Ειρήνη Παππά και το 1966 στην ελληνογαλλική παραγωγή «Μια σφαίρα στην καρδιά» του Ζαν-Ντανιέλ Πολέ με την Τζένη Καρέζη. Το 1969 έγινε στην Ιταλία Ζορό για χάρη του σκηνοθέτη Φράνκο Μοντεμούρο. Στην ελαφριά ερωτική κωμωδία «Basta guardarla» του Λουτσιάνο Σάλτσε έπαιξε δίπλα στη Μαριάντζελα Μελάτο και στη Μαρία Γκράτσια Μπουτζέλα

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.