Ευρωπαική Ένωση -“Δύο μέτρα και δύο σταθμά” για την χρήση των πλαστικών

Greenpeace2 1
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Δύο μέτρα και δύο σταθμά” για την χρήση των πλαστικών

Η επιδιώκει να αυξήσει την εμπορία πλαστικών μιας χρήσης με προιόντα που η Συμφωνία του ελεύθερου εμπορίου τα έχει χαρακτηρίσει απαγορευμένα.

Τη Δευτέρα στις 13 Νοεμβρίου ξεκίνησε στο Ναιρόμπι της Κένυας ο τρίτος γύρος  διαπραγματεύσεων για τη Συνθήκη. Σύμφωνα με την οικολογική οργάνωση Greenpeace η εμπορική συμφωνία που αυτη την περίοδο βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της ΕΕ και των χωρών-μελών της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Παραγουάη και Ουρουγουάη) θα μηδενίσει τους δασμούς στις εξαγωγές πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης από και πρός τις χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης. Ο μηδενισμός των δασμών αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα την προώθηση του εμπορίου πλαστικών πρώτων υλών, των πλαστικών απορριμμάτων και των πλαστικών προϊόντων μιας χρήσης, όπως τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα.

Αυτή η συμφωνία είναι ένα χαρακτηριστικό και εξοργιστικό παράδειγμα της λογικής “δύο μέτρα και δύο σταθμά’” που υιοθετεί η ΕΕ. Κάποια από τα προϊόντα που προωθούνται από αυτή τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου είναι απαγορευμένα μέσα στην ΕΕ εξαιτίας των αρνητικών τους επιπτώσεων στο περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Κι όμως, η ΕΕ είναι έτοιμη να ενθαρρύνει το διεθνές εμπόριο των ίδιων προϊόντων στις χώρες – μέλη της Mercosur, δείχνοντας πλήρη αδιαφορία για τις επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον πέρα από τα σύνορα της ΕΕ” δήλωσε η Lis Cunha, υπεύθυνη εκστρατείας για το εμπόριο στο γερμανικό γραφείο της Greenpeace.

Η συμφωνία ΕΕ-Mercosur έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τους στόχους της μελλοντικής Παγκόσμιας Συνθήκης για τα Πλαστικά, οι οποίοι πρέπει να δώσουν έμφαση στη μείωση της παραγωγής αλλά και της χρήσης πλαστικού.

Το πλαστικό μιας χρήσης είναι επιβλαβές για την ανθρώπινη υγεία, διαιωνίζει τις κοινωνικές αδικίες, καταστρέφει τη βιοποικιλότητα του πλανήτη και επιδεινώνει την κλιματική κρίση. Οι κυβερνήσεις οφείλουν να δεσμευτούν σε μια ισχυρή Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά, η οποία θα μειώνει την παραγωγή και χρήση πλαστικού τουλάχιστον κατά 75% ως το 2040 και θα καταφέρει να βάλει ένα τέλος στην εποχή του πλαστικού. Η Συνθήκη αυτή θα πρέπει επίσης να έχει στον πυρήνα της τη δικαιοσύνη, ώστε να βάλει ένα τέλος στην αποικιοκρατία των σκουπιδιών. Κι ενώ η Συνθήκη στοχεύει να αντιμετωπίσει την παγκόσμια κρίση της πλαστικής ρύπανσης, η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Mercosur θα διατηρήσει στη ζωή μια βρώμικη βιομηχανία με ένα μη βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα”, δήλωσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Οι διαπραγματεύσεις για μια Παγκόσμια Συνθήκη για τα Πλαστικά θα συνεχιστούν ως το τέλος του 2024. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως πιέζει για την ολοκλήρωση της συμφωνίας ΕΕ-Mercosur μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.