20 Νοεμβριου . Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα τού Παιδιού Ας δράσουμε ,την ύστατη ώρα! Της Σοφίας Τζιτζίκου

Children s silhouettes showing muscles sunset 1200x800
Facebook
Twitter
LinkedIn

20 Νοεμβριου .

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα τού Παιδιού

Ας δράσουμε,την ύστατη ώρα!

 

Της Σοφίας Τζιτζίκου

 

Η UNICEF καλεί τα κράτη να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τα Δικαιώματα κάθε παιδιού , παντού στον κόσμο, όπως αποτυπώνονται το 1989 στην Διακήρυξη του ΟΗΕ:

“ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ, ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ”(FOR EVERY CHILD,EVERY RIGHT!) .

Αυτό το σύνθημα αποτελεί ,το πλαίσιο των δράσεων σε κάθε γωνιά του πλανήτη για το έτος που διανύουμε.

 

Στο  Δελτίο Τύπου της UNICEF, στη σημερινή επέτειο , ευρύτερα από κάθε άλλη επικυρωμένη Σύμβαση για τα  Δικαιώματα του Παιδιού, η Γενική Διευθύντρια της Οργάνωσης, Catherine Russel, επισημαίνει:

 

“Τά παιδιά ζουν σε έναν κόσμο, εξαιρετικά εχθρικό για τα Δικαιώματα τους!”

Τα στοιχεία τα οποία παραθέτει , συγκλονίζουν!

 

400 εκατομμύρια παιδιά ζουν σήμερα σε εμπόλεμες ζώνες!

1 στα 5 παιδιά βιώνουν την φρίκη του πολέμου!

 

Πολλά τραυματίζονται, σκοτώνονται ή κακοποιούνται σεξουαλικά. Χάνουν μέλη της οικογένειας και φίλους. Και κάποια στρατολογούνται και χρησιμοποιούνται από ένοπλες δυνάμεις ή ομάδες.

Πολλά από αυτά έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές, κινδυνεύοντας να αποχωριστούν από τις οικογένειές τους, να χάσουν κρίσιμα χρόνια εκπαίδευσης καθώς και  τους δεσμούς με τις κοινότητές τους.

 

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επαληθεύσει περισσότερες από 315.000 σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων του παιδιού σε περιοχές που βρίσκονται υπό σύγκρουση μεταξύ 2005 και 2022. Και αυτές είναι μόνο οι περιπτώσεις που έχουν επαληθευτεί, πράγμα που σημαίνει ότι ο πραγματικός αριθμός παραβιάσεων είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος.

Ομως, πέρα από τις ζώνες συγκρούσεων, τα δικαιώματα των παιδιών απειλούνται πολλαπλά:

Η αυξανόμενη φτώχεια οι παντός είδους ανισότητες, και φυσικά, η παγκόσμια κλιματική κρίση, απειλεί την επιβίωση σε περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο παιδιά!

Ουδέποτε από την υιοθέτηση της Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, πριν από 34 χρόνια, δεν τέθηκαν σε μεγαλύτερο κίνδυνο τα δικαιώματα των παιδιών.

Οι κυβερνήσεις, οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών συλλογικά και ατομικά, οφείλουν να γίνουν οι  ισχυρότεροι υπερασπιστές  για την εκπλήρωση και την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

Αυτό σημαίνει  την έμπρακτη αναγνώριση των παιδιών ως διακριτών, ανεξάρτητων κατόχων δικαιωμάτων και τη διασφάλιση λογοδοσίας για παραβιάσεις των δικαιωμάτων των παιδιών, όπου κι αν συμβαίνουν.

 

Ας συνειδητοποιήσουμε ότι για κάθε παιδί που στερείται την παιδικότητα του χάνεται μία  ελπίδα , μία ακόμη  ευκαιρία να υπάρξει Αύριο!

Ας δράσουμε, έστω την ύστατη στιγμή ώστε να μην θρηνήσουμε και άλλες “χαμένες γενιές παιδιών. Χαμένες ελπίδες για ολους μας!

 

Σοφία Τζιτζίκου

τ.Πρόεδρος UNICEF Ελλάδας

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.