Φυσικό ή τεχνητό δέντρο για τα Χριστούγεννα Απο την Βίκυ Σταύρακα – Υπεύθυνη σχέσεων με υποστηρικτές WWF Hellas

5bee9f77240000490299b8e8
Facebook
Twitter
LinkedIn

Φυσικό ή τεχνητό δέντρο για τα Χριστούγεννα

 

Απο την Βίκυ Σταύρακα – Υπεύθυνη σχέσεων με υποστηρικτές

 

WWF Hellas

Καλό μήνα! Ξεκίνησε επίσημα ο μήνας των Χριστουγέννων. Ο μήνας που περιλαμβάνει δώρα, φωτάκια, μελομακάρονα, κουραμπιέδες και φυσικά το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Μια από τις πιο αγαπημένες συνήθειες πολλών από εμάς είναι εξάλλου το στόλισμα του δέντρου. Ποιο δέντρο είναι όμως φιλικότερο για το περιβάλλον, το φυσικό ή το τεχνητό;

 

Η απάντηση μπορεί να σε εκπλήξει!

Μεγαλώνοντας, κάθε χρόνο η μητέρα μου έψαχνε στο πατάρι μας για λίγο και μετά έβγαινε νικήτρια κρατώντας στα χέρια της το πλαστικό χριστουγεννιάτικο δέντρο μας ύψους δύο μέτρων, που αγοράσαμε όταν ήμουν τριών χρονών. Το δέντρο έβγαινε από το κουτί του κάθε εορταστική περίοδο και αφού το στολίζαμε, τοποθετούνταν στο σαλόνι μας, για πάνω από είκοσι χρόνια. Και ενώ αυτό ακούγεται σαν μια καλή επένδυση, το ερώτημα είναι ποιο ήταν το πραγματικό κόστος αυτού του δέντρου; Η σκέψη μου ήταν ότι, ναι μεν το δέντρο είναι πλαστικό, αλλά σίγουρα η επαναχρησιμοποίησή του για τόσα χρόνια είναι καλύτερη από το να κόβεις ένα δέντρο κάθε χρόνο και να το πετάς. Τελικά έκανα πολύ μεγάλο λάθος!

Η πραγματικότητα είναι ότι η επιλογή του φυσικού δέντρου προκαλεί τις μισές περιβαλλοντικές επιπτώσεις ως προς την κατανάλωση φυσικών πόρων, σε σχέση με το τεχνητό. Το φυσικό έλατο είναι επίσης δύο φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, και τρεις φορές καλύτερο ως προς τις επιπτώσεις για το φυσικό οικοσύστημα.

Tα στοιχεία αυτά δεν είναι τυχαία. Για να απαντηθεί το ερώτημα, εφαρμόστηκε η μέθοδος της περιβαλλοντικής αξιολόγησης του κύκλου ζωής των δύο δέντρων από ερευνητική ομάδα του μεταπτυχιακού προγράμματος «Βιώσιμη Ανάπτυξη», του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.

Η εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων αφορά ολόκληρο τον κύκλο ζωής ενός φυσικού και ενός τεχνητού δέντρου. Και ενώ μπορεί το δέντρο της οικογένειάς μου να «έζησε» για δύο δεκαετίες, αυτό δεν είναι όμως καθόλου σύνηθες, οπότε η παραδοχή που έγινε ήταν ότι ένα τεχνητό δέντρο έχει χρόνο ζωής δέκα χρόνια, και επομένως για τα δέκα αυτά χρόνια απαιτούνται είτε δέκα φυσικά έλατα ή ένα τεχνητό.

Mια ωραία εναλλακτική ωστόσο, με το μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι να στολίσεις ένα φυσικό φυτό που έχεις στο σπίτι σου ή στο μπαλκόνι σου.

Καλή εορταστική περίοδο

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.