Τούρκος σεισμολόγος προβλέπει ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη – Λέκκας: «Περιμένουμε να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας»

Screenshot 9
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Το μόνο άσπαστο κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας που δεν έχει δώσει ακόμα μεγάλο σεισμό, είναι το ρήγμα που διέρχεται Νότια της Κωνσταντινούπολη», τόνισε ο κ. Λέκκας. 

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί τις τελευταίες ώρες στην Τουρκία μετά τις εφιαλτικές προβλέψεις για ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη της τάξεως των 9 Ρίχτερ, ο οποίος θα επιφέρει στιγμές αποκάλυψης.   

Συγκεκριμένα ο καθηγητής σεισμολογίας Νατζί Γκιορούρ μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα sozcu, είπε ότι υπάρχει πιθανότητα 47% ενός μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη, 7 με 7.5 Ρίχτερ. Όμως στην περιοχή από τον Κεράτιο μέχρι και τη Σηλυβρία θα γίνει αισθητός μέχρι και 9 Ρίχτερ! Μάλιστα ο διάσημος τούρκος σεισμολόγος, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε ότι ένας τέτοιος σεισμός, θα φέρει μεταδοτικές ασθένειες καθώς τα λύματα θα ενωθούν με το πόσιμο νερό.

Χαρακτηριστικά είπε: «Στην Κωνσταντινούπολη το δίκτυο της αποχέτευσης αλλά και της υδροδότησης κινείται παράλληλα Αυτά τα δίκτυα στο σεισμό θα σπάσουν και θα υπάρξει διαρροή της αποχέτευσης εντός του δικτύου της υδροδότησης. Θα υπάρχει τεράστια επιδημία. Θα διακοπεί η υδροδότηση δεν θα υπάρχει υγιεινή»

Ένα από τα σημαντικά ερωτήματα που αιωρούνται τη σκέψη μας είναι εαν αυτός ο  ισχυρός σεισμός στην Τουρκία θα επηρεάσει την Ελλάδα;

Ευθύμιος Λέκκας: «Περιμένουμε να σπάσει το ρήγμα της Ανατολίας που διέρχεται Νότια της Κωνσταντινούπολης»

Ερωτήματα ανησυχίας και στην χώρα μας γέννησε η εφιαλτική πρόβλεψη του τούρκου σεισμολόγου. Τι θα συμβεί στην Ελλάδα εαν η Κωνσταντινούπολη ταρακουνηθεί από έναν τέτοιο μεγάλο σεισμό;

Μιλώντας στο Newpost  ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας για τα εν λόγω σενάρια, είπε: «Το μόνο άσπαστο κομμάτι του ρήγματος της Ανατολίας που δεν έχει δώσει ακόμα μεγάλο σεισμό, είναι το ρήγμα που διέρχεται Νότια της Κωνσταντινούπολη».

«Η Παγκόσμια κοινή γνώμη έχει παρακολουθήσει όλη αυτήν την εξέλιξη τα τελευταία 20 χρόνια, υπάρχουν συγκλίνουσες απόψεις ότι αυτό το ρήγμα οφείλει να σπάσει και να δώσει έναν μεγάλο σεισμό, της τάξεως έως και 7,8 με 7,9 Ρίχτερ – στην ακραία περίπτωση – γιατί μπορεί να σπάσει και κατά τμήματα». πρόσθεσε ο κ. Λέκκας.

«Αυτό προκύπτει από μελέτες Γάλλων, Αμερικανών, Ιαπώνων, Ελλήνων και Τούρκων σεισμολόγων. Περιμένουμε να σπάσει αυτό το μεγάλο κομμάτι. Όσο καθυστερεί να σπάσει το ρήγμα, τόσο πολύ συγκεντρώνεται η τάση στην περιοχή και όσο καθυστερεί περιμένουμε μεγαλύτερο σεισμό.»

Ερωτηθείς για το πότε περιμένουμε τον σεισμό είπε: «Δεν μπορούμε να θέσουμε χρονικό όριο γιατί μέχρι τώρα θέσαμε ένα δυο όρια, όπως το 2018 και το 2021 αλλά δεν έγινε ο σεισμός , απλά όσο καθυστερεί να εκδηλωθεί, τόσο μεγαλύτερος θα είναι». τόνισε.

Μάλιστα ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι αυτήν την στιγμή μιλάμε για το ακραίο γεγονός, όταν δηλαδή σπάσει ολόκληρο το ρήγμα. «Το ρήγμα αυτό όταν φτάσει κατά κομμάτια μπορεί να προκληθούν μικρότεροι σεισμοί της τάξεως των 6 και 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ».

«Οι Τούρκοι έχουν πάρει τα μέτρα τους, η Κωνσταντινούπολη έχει μεγάλη έκθεση του σεισμού. 20 εκατ. κατοικούν στην πόλη και στην Ασιατική και στην Ευρωπαϊκή πλευρά. Υπάρχουν πολλά μνημεία. Υπάρχουν κατασκευές παλιές αλλά και νέες αλλά ένα μεγάλο μέρος θα εκτεθεί στον σεισμό και εύχομαι τα αποτελέσματα να μην είναι τόσο μεγάλα όπως στον σεισμό της Αντιόχειας»

Κατά πόσο θα επηρεάσει ο σεισμός την Ελλάδα ο κ. Λέκκας είπε: «Θα γίνει αντιληπτός αλλά δεν θα έχει επιπτώσεις, γιατί η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Σαφώς στη Σαμοθράκη, Αλεξανδρούπολη που είναι κοντά μπορεί να γίνει αισθητός, όμως δεν ενέχεται κανένας κίνδυνος γιατί είναι πολύ μακριά και η ενέργεια θα απορροφηθεί από την απόσταση.» 

Πηγή NEWPOST

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.