Τρύφωνας Ζάχαρης: «Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η επιβίωση. Το επάγγελμα του καλλιτέχνη είναι εποχικό»

Τρύφωνας Ζάχαρης γενική πρόβα ο βομβιστής του Παρθενώνα (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

To aVecnews.gr μίλησε με τον Τρύφωνα Ζάχαρη έναν από τους τέσσερις ηθοποιούς που εντυπωσιάζει στη σκηνή του Arroyo τόσο με την τεχνική, όσο και με το ταλέντο του.

Το τολμηρό βιβλίο του Χρήστου Χρυσόπουλου «Ο Βομβιστής του Παρθενώνα» έκανε πρεμιέρα στη σκηνή του θεάτρου Arroyo, στις 22 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Θεοδόση Σκαρβέλη.

Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη για 8 παραστάσεις, λόγω όμως της θερμής ανταπόκρισης του κοινού, θα προστεθούν ακόμη τέσσερις και θα παίζεται μέχρι τις 28 Δεκεμβρίου.

To aVecnews.gr μίλησε με τον Τρύφωνα Ζάχαρη έναν από τους τέσσερις ηθοποιούς που εντυπωσιάζει στη σκηνή του Arroyo τόσο με την τεχνική, όσο και με το ταλέντο του.

Πείτε μας λίγα λόγια για τον «Βομβιστή του Παρθενώνα». Τι βλέπουν οι θεατές στη σκηνή του Arroyo;

Ο Βομβιστής του Παρθενώνα είναι ένα νεοελληνικό έργο. Μια νουβέλα που γράφτηκε το 1996 από το Χρήστο Χρυσόπουλο. Είναι ένα αρκετά ποιητικό αλλά και προκλητικό κείμενο που μιλάει για εμάς και για την πόλη μας και βρίσκει τον τρόπο να μας αφορά και να μας συγκινεί. Όποιος έρθει στο θέατρο Arroyo, θα δει τη σκηνική μεταφορά αυτής της νουβέλας. Θα δει ένα θέατρο συνόλου. Θα δει τέσσερις ηθοποιούς να προσπαθούν να ζωντανέψουν την πόλη.  Ίσως κάπου εκεί δει και τον εαυτό του.

Ποιος είναι ο ήρωας της παράστασης  Χ.Κ.;

Ο Χ.Κ είναι ένα αλλιώτικο παιδί. Είναι ένας επαναστάτης. Ένας αιώνιος έφηβος. Δεν έχει σκοπό να στερήσει αυτό που είναι πολύτιμο. Αποζητά μόνο να απελευθερώσει από αυτό που θεωρείται αξεπέραστα τέλειο.

Δελτίο τύπου

Πρωταγωνίστρια στην παράσταση είναι και η πόλη μας, η Αθήνα. Ποια είναι η σχέση σου μαζί της; Τι αγαπάς και τι δεν αντέχεις;

Η Αθήνα μου. Είναι η πόλη μου. Είναι το σπίτι μου. Έχω μια εκρηκτική σχέση με την Αθηνά. Την αγαπώ βαθιά και τη ίδια στιγμή δεν την αντέχω. Αγαπώ τις βόλτες στα στενά της. Το παλιό με το νέο που συνυπάρχουν σε κάθε γωνιά. Τον ήλιο, τις πλατείες, τα πάρκα, τα σινεμά που έχουμε εγκαταλείψει, τα στέκια που έχουν πλέον ξεχαστεί.  Δεν αντέχω την κίνηση στους δρόμους, τον ρατσισμό, την βία και τη γραφειοκρατία.

Γιατί έγινες ηθοποιός;

Έγινα ηθοποιός για να έχω το άλλοθι να συνεχίζω να «παίζω» και ως ενήλικας. Η δουλειά μας βέβαια δεν είναι «παιχνιδάκι». Έχει απαιτήσεις και δυσκολίες και χρειάζεται εκπαίδευση και δεξιότητες. Είναι ένα ομαδικό σπορ που αν ακολουθήσεις τους κανόνες του, στο τέλος της ημέρας σου δίνει πίσω την ελευθερία και τη χαρά του παιχνιδιού.

Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζει ένας νέος καλλιτέχνης σήμερα στη χώρα μας;

Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι η επιβίωση. Το επάγγελμα του καλλιτέχνη είναι εποχικό. Δεν δουλεύει κανείς όλο το χρόνο. Επομένως το κράτος πρέπει να βοηθάει τους καλλιτέχνες έτσι ώστε να μπορούν ζουν με αξιοπρέπεια.  Δεν γίνεται να κομπάζουμε για τον πολιτισμό μας και για τα αρχαία έργα τέχνης που κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας και να μην σεβόμαστε τους σύγχρονους εκπροσώπους του πολιτισμού.

Σε λίγες μέρες αποχαιρετάμε το 2023 και καλώς ορίζουμε το 2024. Τι κρατάτε από αυτή τη χρονιά και τι εύχεστε για την επόμενη;

Γέρε χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά. Ήρθε ο νέος με τα δώρα, με τραγούδια και χαρά. Από τον γέρο χρόνο κρατάω κυρίως ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί. Στη σκηνή. Σαν ροκ συγκρότημα.

Από τη νέα χρονιά, θα ζητήσω τα κλασσικά: Υγεία, αγάπη και ευτυχία για όλο τον κόσμο. Και φυσικά παγκόσμια ειρήνη.

Επόμενα επαγγελματικά σχέδια;

Δεν κάνω σχέδια γιατί ο Θεός γελάει. Εύχομαι όμως να συμμετέχω πάντα σε δουλειές που αγαπώ. Με ανθρώπους που θαυμάζω. Εύχομαι να εξελίσσομαι συνεχώς στην τέχνη μου και να κάνω πράγματα που με εκφράζουν και αφορούν και αυτούς που τα παρακολουθούν.

Μ’ αφορμή το βιβλίο την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 19:00 διοργανώνουμε συζήτηση στον Τεχνοχώρο Fabrica (Μεγ. Αλεξάνδρου 125) με δωρεάν είσοδο. Ομιλητές θα είναι ο συγγραφέας του βιβλίου Χρήστος Χρυσόπουλος, ο Δημήτρης Πλάντζος και ο Πάνος Σκλαβενίτης.

  1. Χρήστος Χρυσόπουλος

συγγραφέας της νουβέλας «Ο βομβιστής του Παρθενώνα»

  1. Δημήτρης Πλάντζος

Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

  1. Πάνος  Σκλαβενίτης Εικαστικός καλλιτέχνης

Θα είναι παρόντες και οι συντελεστές της παράστασης «Ο βομβιστής του Παρθενώνα» που παίζεται κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15 στο θέατρο Arroyo (Μεγ. Αλεξάνδρου 128) και παρατείνεται, για άλλες τέσσερις παραστάσεις, μέχρι 28 Δεκεμβρίου.

Σελίδα του event στο facebook:

https://www.facebook.com/events/2394624710743513?ti=ls

Σκηνοθετικό Σημείωμα:

Σε αυτήν την πόλη τα «ανθρωπάκια» του Γαΐτη μοιράζονται τον δρόμο με τα υπόλοιπα μένοντας το καθένα μόνο. Τρέχουν, σταματούν για να πάρουν μια ανάσα, και συνεχίζουν. Η λατρεία της εικόνας, η αποξένωση, και η κοινοτοπία του κακού δεν αφήνουν χώρο στη φαντασία, στην ενδεχομενικότητα. Η καθημερινότητα είναι ένα συνεχές μαρτύριο, γιατί όλα είναι προβλέψιμα, τα μικρά πράγματα στη ζωή σου που γνωρίζεις έτσι κι αλλιώς, και γι’αυτό τα ανθρωπάκια είναι μπερδεμένα. Ο χρόνος είναι μπερδεμένος. Η πραγματικότητα δεν είναι διακριτή. Ένα πραγματικά αναπάντεχο συμβάν μπορεί να διαταράξει την ομοιόσταση αυτής της ζωής. Όμως αυτή η ρωγμή θα φέρει την αλλαγή, τη συλλογική μετάβαση;

Πέντε νέοι άνθρωποι διαπραγματεύονται επί σκηνής, ανάμεσα, μπροστά και μαζί με το κοινό, την καταστροφή του Παρθενώνα ως τη μόνη λύση για την ελευθερία, για  την υπέρβαση: την καταστροφή του Παρθενώνα που κρύβει κάθε ένα από τα ανθρωπάκια μέσα του.

Θεοδόσης Σκαρβέλης

Συντελεστές:

Κείμενο: Χρήστος Χρυσόπουλος

Σκηνοθεσία: Θεοδόσης Σκαρβέλης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Λουκία Μισσούρα και Αλεξάνδρα Γεωργίου

Σκηνικά, κοστούμια: Μαριλένα Καλαϊτζαντωνάκη

Σχεδιασμός φωτισμών: Εβίνα Βασιλακοπούλου

Σχεδιασμός Ήχου – Σύνθεση πρωτότυπης μουσικής: Νίκος Σαρλής

Επιμέλεια κίνησης: Νικολέτα Ξεναρίου

Επικοινωνία- Δημόσιες Σχέσεις: Γιώτα Δημητριάδη

Παίζουν: Λευτέρης Παπακώστας, Μαρία Γκιώνη, Τρύφωνας Ζάχαρης, Δημήτρης Μπούρας

Μουσικός επί σκηνής: Νίκος Σαρλής

Βίντεο:

 

Φωτογραφίες: Αναστασία Γιαννάκη

Βίντεο: Νώντας Μιχαλόπουλος

Ενδυματολόγος φωτογράφισης: Μαρίνα Μηλιάρη

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τον Θάνο Παπαδογιάννη και τη Ζέφη (Ζαφειρία) Σκαρβέλη

Παραγωγή: Έως-αρτ

Πληροφορίες:

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΜΕΧΡΙ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21:15

Διάρκεια: 90’

Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό, 10€ μειωμένο

Προπώληση: 9€ γενική είσοδος

προπώληση: www.ticketservices.gr/event/o-vomvistis-tou-parthenona/

Θέατρο Arroyo

Μ. Αλεξάνδρου 128, Κεραμεικός (5’ λεπτά από το Μετρό Κεραμεικός)

(+30) 210 3469575

(+30) 6932763305

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.