Δημοσιογραφία: 84 συνάδελφοι έφυγαν από τη ζωή το 2023! – Γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα

Otiposdenfimwnetai3
Facebook
Twitter
LinkedIn

Απολογισμό της χρονιάς; Οχι δεν θέλω …Με μεγεθυντικό φακό προσπαθώ να βρω φωτεινές χαραμάδες,. Στιγμές  ευδαιμονίας , τούτου του τόπου και οχι  δεν τα καταφέρνω

.Μας έχει πιάσει φουρτούνα και το πλήρωμα άσχετο…Οι άνθρωποι είμαστε κράμα αρετών και αδυναμιών .Μ΄αυτά τα χαρακτηριστικά εδώ και δυο αιώνες  η δημοσιογραφία – τυπογραφία  παλεύει με αόρατους και ορατους εχθρούς. Απο το ”Λαέ Βασιλιά” του Ραμπαγάς ” Λαέ σε κλέβουν σε γελούν μεγάλοι τσαρλατάνοι…”Ηταν όχι λειτούργημα ,πάθος,ανάλωση εαυτού,ήταν χαρακίρι. Ιερός άμων που έλεγε και ο Κοραής.

Αυτό σήμαινε κάποτε ”Τύπος Δημοσιογραφία. Εως εσχάτων”

Παγώσαμε προχθές στη Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ όταν ακούσαμε τον αριθμό των δημοσιογράφων που έφυγαν απο τη ζωή . 84 τον αριθμό!

Σαν χτύπημα με σφυρί στο κεφάλι έπεφτε  ένα ένα τα ονόματα  των συναδέλφων.

Τόσο έντονο το παρελθόν σε παρόντα χρόνο .

Εικόνες  χαράς και συνεργασίας, άλλων χρόνων, με τους περισσότερους συναδέλφους, Έπεφταν, τώρα, τα ονόματά τους , σα χαστούκια ,επάνω μας.

Μέσα σ’ ενός λεπτού σιγής που να χωρέσουν οι ιστορίες αυτών των ανθρώπων ,που στο φωτεινό  τους  πέρασμα , οι περισσότεροι ,έγραψαν με το ατσάλινο μολύβι τους την ιστορία αυτου του τόπου.

Και πως να χωρέσει η σκέψη  τον θάνατο, του νεαρού συναδέλφου ,που αποκαμωμένος απο το ρεπορταζ  ξημέρωμα, πήγε να ζεστάνει το φαγητό του και αποκοιμήθηκε… και λαμπάδιασε μέσα στο μικρό του διαμέρισμα…

Με πόση σπουδή το σύστημα ,δεν αφυδάτωσε τη μνήμη της κοινής γνώμης απέναντι στους αγώνες των  δημοσιογράφων ; Δε λέω  και με τη βοήθεια υπόπτων στοιχείων στο χώρο μας που φτύνουν το σάλιο της σαύρας ,γιατί δεν κατάφεραν να κάνουν τίποτα στη ζωή τους

Δεν μπόρεσαν και δεν μπορούν να δουν οι ”μαθητευόμενοι των τακουνιών” που θα έλεγε και ο Σκαρίμπας , οτι η νέα γενιά παλεύει με νύχια και με δόντια για να επιβιώσει και να ζήσει το όνειρο που λέγεται δημοσιογραφία.

Κάποτε, ρώτησα ,.ένα νέο δημοσιογράφο, ,τι γνώμη έχει για αυτά που ακούει για την δημοσιογραφία ,και μου απάντησε:  Ενας, φλύαρος , καθόταν  δίπλα στον Αριστοτέλη και του έλεγε του έλεγε του έλεγε.. .Οταν κατάλαβε τη σιωπή του Αριστοτέλη τον ρώτησε Μπως σε κούρασα δάσκαλε; Και εκείνος του απάντησε:” Όχι, Οχι γιατί φρόντισα όλη αυτη την ώρα να μην σέ ακούω…”

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.