We Remember – Δεν ξεχνάμε! Χάιλ η Αρία φυλή! Της Δέσποινας Μακρινού

Oip (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

We Remember – Δεν ξεχνάμε!

Thumbnail 5 768x1024

Χάιλ η Αρία φυλή!

 

Της Δέσποινας Μακρινού

 

Ήταν πρώτη Νοεμβρίου το 2005, όταν η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου ως Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος.

Στο ψήφισμα που εκδόθηκε, καλούνται τα κράτη μέλη να σεβαστούν την απόφαση αυτή και να προγραμματίσουν εκπαιδευτικά προγράμματα, για τη σωστή ενημέρωση και πληροφόρηση της νέας γενιάς.

Η 27η Ιανουαρίου ήταν η μέρα στα 1945, όπου ο σοβιετικός στρατός εισήλθε θριαμβευτικά και απελευθέρωσε τον αποτρόπαιο χώρο εγκλημάτων του γερμανικού φασισμού, το εμβληματικό στρατόπεδο Άουσβιτς – Μπιρκενάου.

Το Άουσβιτς – Μπιρκενάου, επιλέχθηκε απο τους Γερμανούς ναζιστές με σκοπό να πραγματοποιήσουν τα πιο απάνθρωπα, τα πιο ανατριχιαστικά εγκλήματα στην ιστορία της ανθρωπότητας κατά των Εβραίων και όχι μόνο.

Δεν ήταν τυχαία η επιλογή. Το Αουσβιτς, στην Πολωνία, βρίσκεται σε απόσταση από την πόλη της Κρακοβίας, σε μιά περιοχή ιδιατέρως δύσβατη και απρόσιτη, με φυσική σκληρότητα και απάνθρωπες καιρικές συνθήκες.

Εκεί επέλεξαν να εξοντώσουν πάνω απο ένα εκατομμύριο Εβραίους, κομμουνιστές, ομοφυλόφιλους, ρομά και άλλες κατηγορίες ανθρώπων που κατα την κρίση του Χίτλερ μπορούσαν μολύνουν το ανθρώπινο είδος. Χαιλ η Αρία φυλή !!!

 

Με προεδρικό διάταγμα και με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων τον Ιανουάριο του 2004, καθιερώθηκε και στην Ελλάδα η 27η Ιανουαρίου ως “Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος”

 

Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, αναφέρει σε μήνυμα του :

Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των έξι εκατομμυρίων Εβραίων που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα – και τα πολλά άλλα θύματα – της άνευ προηγουμένου, υπολογισμένης σκληρότητας και φρίκης.

Καθώς ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος απομακρύνεται και ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος λιγοστεύει, βαραίνει εμάς η ευθύνη να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση.

Γιατί όπως είχε δηλώσει ο πρώην αρχιραβίνος του Ηνωμένου Βασιλείου: «Το μίσος που αρχίζει με τους Εβραίους δεν τελειώνει ποτέ με τους Εβραίους».

Πράγματι, βλέπουμε την μισαλλοδοξία να εισέρχεται στην κυρίαρχη πολιτική, στοχεύοντας τις μειονότητες, τους μουσουλμάνους, τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, και αξιοποιώντας τον θυμό και το άγχος ενός μεταβαλλόμενου κόσμου.

Τώρα περισσότερο από ποτέ, ας ενωθούμε στον αγώνα για τις Οικουμενικές Αξίες και ας οικοδομήσουμε έναν κόσμο Ισότητας για όλους “.

 

Με το σύνθημα We Remember φωταγωγήθηκε την Παρασκευή το βράδυ η πρόσοψη του κτιρίου της Ελληνικής Βουλής,

Νωρίτερα, στη συνεδρίαση της Ολομέλειας, έγινε αναφορά στην «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος», και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή.

Την Κυριακή 28 Ιανουαρίου έχουν προγραμματιστεί επετειακές εκδηλώσεις τιμής ένεκεν στους Ελληνες Εβραίους της Θεσσαλονίκης , που έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Οι εκδηλώσεις, που θα αρχίσουν απο το πρωί, επέβαλαν σοβαρές κυκλοφοριακές  ρυθμίσεις απο την Διεύθυνση Τροχαίας της Θεσσαλονίκης.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.