Το κατακλυσμιαίο ερώτημα: Fake News και Τεχνητή Νοημοσύνη Γράφει η Τιτίκα-Μαρία Σαράτση

Index
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει H Τιτίκα- Μαρία Σαράτση

 

MailΤα fake news δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Ούτε η «εμπορευματοποίηση» της είδησης. Ούτε οι τεχνικές της προπαγάνδας. Χρησιμοποιήθηκαν ευρύτατα από όλα τα ολοκληρωτικά καθεστώτα και όχι μόνο.

“…Νομίζω ότι αυτό που θα συμβεί στο μέλλον είναι ότι οι δικτάτορες θα ανακαλύψουν… ότι αν θέλεις να διατηρήσεις την εξουσία επ’ αόριστον, θα πρέπει να έχεις τη συγκατάθεση των εξουσιαζομένων, αυτό θα επιτευχθεί αφενός με τη χρήση ‘ουσιών’, όπως προέβλεψα στον ‘Θαυμαστό Καινούργιο Κόσμο’ και αφετέρου με τη χρήση των νέων τεχνικών της προπαγάνδας. Θα το επιτύχουν παρακάμπτοντας την ‘ορθολογική’ πλευρά του ανθρώπου και θα απευθυνθούν στο υποσυνείδητό του και τα βαθύτερα συναισθήματά του, ακόμη και στη φυσιολογία του, θα τον εξωθήσουν να αγαπήσει κυριολεκτικά την ίδια του τη δουλεία. Αυτός είναι, νομίζω και ο κίνδυνος: ότι οι άνθρωποι θα είναι κατά κάποιο τρόπο ευτυχείς ίσως υπό το νέο καθεστώς, αλλά σε συνθήκες υπό τις οποίες δεν θα έπρεπε να είναι ευτυχείς” Άλντους Χάξλεϊ, συνέντευξη στον Μάικ Γουάλας, 18/5/1958 (στο πλαίσιο της εκπομπής «Η συνέντευξη του Μάικ Γουάλας» στο αμερικανικό κανάλι ABC).

«Τι είναι το Mάτριξ;»

Ο «Νίο» στην ταινία Μatrix των Άντι και Λάνα Γουατσόφσκι (1999).

Σήμερα τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα. Με την ΑΙ, την περίφημη τεχνητή νοημοσύνη όλα είναι δυνατά. Και οι «πολίτες» που στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν ζωτικότατα προβλήματα με δυσκολία θα ξεχωρίσουν τι στ’ αλήθεια συμβαίνει και τι όχι.

Σύμφωνοι, η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει καθοριστικά την ιατρική και γενικότερα τη γνώση και την επιστήμη. Ταυτόχρονα όμως ο ανθρωπισμός ΠΡΕΠΕΙ να ενισχυθεί. Πώς θα γίνει αυτό στις κοινωνίες του « ανεπτυγμένου» κόσμου; Στις κοινωνίες που τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους; Στη χώρα μας ακούμε διαρκώς για τη «διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά».

Και ο ανθρωπισμός; Πώς θα επιβιώσουν οι ανθρωπιστικές αξίες σε μια κοινωνία που ο υπερ – ατομισμός κυριαρχεί, που η βία θριαμβεύει; Όπου οι υπουργοί θριαμβολογούν για την Artificial Intelligence; Και για τους κινδύνους….Λέξη! Και φυσικά επίσης λέξη για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα χαθούν ούτε προτάσεις για εναλλακτικές λύσεις.

To 2005 o Νικ Μπόστρομ*, ίδρυσε στην Οξφόρδη το FHI (Future of Humanity Institute) , Ερευνητικό Κέντρο ενταγμένο στη Σχολή Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Πρόκειται για πολυεπιστημονικό κέντρο που ασχολείται ακριβώς με αυτό που λέει το όνομά του: το μέλλον της ανθρωπότητας και τα ζωτικά ερωτήματα – διλήμματα που τίθενται.

Είναι απολύτως απαραίτητο, αποτελεί ζωτική ανάγκη να ιδρυθεί και στη χώρα μας ένα παρόμοιο κέντρο. Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία, στη χώρα μας αναπτύχθηκαν οι ανθρωπιστικές αξίες. Θα πρέπει οι διανοούμενοι και επιστήμονες εκείνοι που συνειδητοποιούν τα τεράστια ερωτήματα και ζητήματα που τίθενται με την ΑΙ, να συσπειρωθούν και να αντιμετωπίσουν με διαύγεια πνεύματος τα θέματα και να προτείνουν λύσεις και δικλείδες ασφαλείας. Ήδη παρουσιάστηκε το πρώτο θέμα: κυκλοφόρησαν « βιντεάκια» με γνωστή δημοσιογράφο – παρουσιάστρια και το λογότυπο του Οργανισμού με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης χωρίς ούτε η δημοσιογράφος ούτε ο Οργανισμός να έχουν ιδέα. Τι περιμένουμε, λοιπόν;

*Ο Νικ Μπόστρομ, φιλόσοφος και ερευνητής γεννήθηκε το 1973 στο Χελσινμποργκ της Σουηδίας. Σπούδασε στο London School of Economics. Το 2005 ίδρυσε και από τότε διευθύνει το FHI.

*H Τιτίκα- Μαρία Σαράτση είναι φιλόλογος και δημοσιογράφος

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.