“Κέλομαι σε Γογγύλα…” Ο έρωτας στα χρόνια της ακρίβειας! Της Δέσποινας Μακρινού  

Image w856
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Κέλομαι σε Γογγύλα…”

Ο έρωτας στα χρόνια της ακρίβειας!

Thumbnail 5 768x1024

Της Δέσποινας Μακρινού

 

14 Φεβρουαρίου. Ημέρα των ερωτευμένων. Η ημέρα που υπενθυμίζει και κινητοποιεί διαχρονικά συναισθήματα αγάπης και ηδονής. Συναισθήματα που στα χρόνια της ακρίβειας, δεν έχουν χώρο να εκφραστούν. Συναισθήματα που στις μέρες μας είναι πολυτέλεια και βάσανο.

Συναισθήματα, που δυστυχώς εκφράζονται με τον πιο αβάσταχτο φτηνό και αβαθή τρόπο για απενοχοποίηση και λύτρωση. Συναισθήματα που καπηλεύονται οι έμποροι πάσης φύσεως και εμπορευματοποιούνται με τον πιο αντιαισθητικό τρόπο.

Καμία προσέγγιση στην ηθική του μέλλοντος, που είναι η Αισθητική.

Κέλομαι σε Γογγύλα” φωνάζει σπαρακτικά η Σαπφώ και η φωνή της διατρέχει τους αιώνες, καθώς η απεραντοσύνη της αγάπης και του έρωτα φτάνει στα αφτιά μας έως σήμερα.

Η ανάγκη της ανθρώπινης ζωής για αγάπη, για έρωτα, για αληθινά συναισθήματα.

Η ανάγκη για αρμονία! Το κάλεσμα του Βάκχου για ηδονή!

Η ορφική φιλοσοφική άποψη υποστηρίζει ότι ο Έρωτας πετάχτηκε απο το “κοσμικό αυγό” που άφησε η Νύχτα στους κόλπους του Ερέβους ( Η ορφική φιλοσοφία αποτελεί την θεμελιώδη βάση του αρχαίου ελληνικού πνευματικού πολιτισμού και πηγή όλων των συμβάντων στον ελλαδικό χώρο. Είναι η αρχαιότερη ελληνική φιλοσοφική κοσμολογική θεώρηση που έχει πατέρα της ελληνικής Θεογονίας, τον Θεολόγο Ορφέα). Πρόκειται δηλαδή για μία κοσμογονική καταγωγή, που προήλθε απο το Χάος και την Γαία.

Διαφορετική άποψη εκφράζει η Σαπφώ, που στα ομηρικά χρόνια τοποθετεί τον Έρωτα αποτέλεσμα της συνύπαρξης της Αφροδίτης με τον Ουρανό.

Ιδαίτερη σημασία στον Έρωτα αποδίδει και ο Ευρυπίδης, ο οποίος του χρεώνει δύο  μορφές, αυτή της Αρετής και της Αθλιότητας!

Ο έρωτας, ωστόσο κινείται ανεξάρτητος και απαλλαγμένος απο εικασίες. Είναι φτερωτός, είναι απρόβλεπτος, είναι ρομαντικός, είναι κεραυνοβόλος, είναι καταπιεστικός, βίαιος αλλά και τρυφερός, πιστός αλλά και παιχνιδιάρης, ιππότης αλλά και ιπτάμενος, πλατωνικός αλλά και σαρκικός!

Ο έρωτας στα χρόνια της ακρίβειας, είναι δυστυχώς ακριβός. Είδος πολυτελείας, εσωστρέφειας και ημερήσιας διαρκείας. Είναι προιόν εμπορεύσιμο και προκαλεί την κακή πλευρά της αισθητικής μας καταγωγής.

14 Φεβρουαρίου λοιπόν, φέτος χωρίς φτηνές κόκκινες καρδούλες. Μπορεί οι κόκκινες ψευτικες καρδούλες να αντικατασταθούν απο μία και μοναδική καρδιά με αγάπη και σεβασμό για τον ή την σύντροφο μας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.