Αλεξέι Ναβάλνι: ” Χρονικό Ενός προαναγγελθέντος θανάτου΄΄

Crisis russia navalny scaled
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο  Αλεξέι Ναβάλνι,   βρισκόταν στη φυλακή από τον Ιανουάριο του 2021, καταδικάστηκε τον περασμένο Αύγουστο σε φυλάκιση 19 ετών για «εξτρεμιστική δράση».

Τον θάνατο του , ανακοίνωσαν οι αρχές των φυλακών στις οποίες κρατούνταν, στη Ρωσία.

«Την 16η Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο N°3, ο κρατούμενος Ναβάλνι Α. Α. αισθάνθηκε αδιαθεσία έπειτα από περίπατο (…) τα αίτια του θανάτου του τελούν υπό εξακρίβωση», αναφέρεται στην ανακοίνωση των ρωσικών σωφρονιστικών υπηρεσιών.

Ο Ναβάλνι πέρασε περισσότερες από 300 ημέρες στην απομόνωση, ως τιμωρία για τις «παραβιάσεις» των κανόνων που τον κατηγορούσαν ότι έκανε μέσα στη φυλακή.

Του επέτρεπαν να βγαίνει για περίπατο καθημερινά, μέσα στο σκοτάδι, στις 6:30 το πρωί αλλά εκείνος «δεσμεύτηκε ότι θα βγαίνει έξω ό,τι καιρό και αν έκανε».

Το κελί του είχε μήκος «έντεκα βήματα, από τον έναν τοίχο στον άλλο». Η θερμοκρασία στην περιοχή έπεφτε μέχρι και τους -32 βαθμούς Κελσίου.

Στις 20 Αυγούστου του 2020 έφθασε ένα βήμα πριν από τον θάνατο. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ενώ κρατούνταν στη Σιβηρία και, ύστερα από αίτημα των δικών του ανθρώπων, μεταφέρθηκε στο Βερολίνο όπου διαπιστώθηκε ότι είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok.

Το  ανελέητο κυνηγητό του 47χρονου  Αλεξέι Ναβάλνι ξεκίνησε  τον χειμώνα του 2011  ‘οταν τέθηκε επικεφαλής του κινήματος που αμφισβητούσε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών τις οποίες είχε κερδίσει το κυβερνών κόμμα του Πούτιν.

Για πρώτη φορά μετά την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία το 2000, οι συγκεντρώσεις αυτές είχαν τόσο μεγάλη συμμετοχή. Ο Ναβάλνι βρέθηκε τότε αντιμέτωπος με τις πρώτες ποινές φυλάκισης και ίδρυσε την οργάνωση με το όνομα Ιδρυμα Καταπολέμησης της Διαφθοράς (FBK).

Το τελευταίο μήνυμα του Ναβάλνι αναρτήθηκε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και ήταν αφιερωμένο στη σύζυγό του, τη Γιούλια.

«Εσύ κι εγώ, τα έχουμε όλα, όπως στο τραγούδι: πόλεις, φώτα αεροδρομίων, γαλάζιες χιονοθύελλες και χιλιάδες χιλιόμετρα που μας χωρίζουν», είπε, αναφερόμενος σε ένα δημοφιλές τραγούδι της σοβιετικής εποχής. «Ομως αισθάνομαι ότι είσαι κοντά μου κάθε δευτερόλεπτο και σ’ αγαπώ ολοένα και περισσότερο», πρόσθεσε.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.