Αν ζούσε ο Γιάννης Μπεχράκης -Οι σκληρές αλήθειες των πολέμων θα ήταν ορατές στους Λαούς

Th
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Γιάννης Μπεχράκης – Ο πολυβραβευμένος Έλληνας φωτογράφος

 

Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας5c7baf0d4ef01

Αν ζούσε, θα ήταν κάπου εκεί στη Γάζα ή στην Ουκρανία να καταγράφει με τη φωτογραφική μηχανή του τη φρίκη του πολέμου και να δίνει πρόσωπο στις σύγχρονες τραγωδίες. Ο λόγος για τον πολυβραβευμένο Έλληνα φωτογράφο, φωτορεπόρτερ του Reuters, βραβευμένο με Πούλιτζερ το 2016,  Γιάννη Μπεχράκη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σαν σήμερα, 2 Μαρτίου, πριν από πέντε χρόνια, το 2019.

Αυτό που έκανε ξεχωριστό τον Γιάννη Μπεχράκη δεν ήταν τόσο ή μόνο η ικανότητά του να «αιχμαλωτίζει» τις ξεχωριστές στιγμές της ιστορίας και να δημιουργεί φωτογραφίες – έργα τέχνης. Κυρίως ήταν η ευαισθησία, η υψηλή αίσθηση του καθήκοντος αλλά και της ευθύνης, που συνόδευαν κάθε κλικ της μηχανής του. «Μια φωτογραφία – έλεγε – μπορεί να αλλάξει τον κόσμο, να τον κάνει πιο δίκαιο. …Φωτογραφίζω τον πόνο, τη βία αλλά και την ελπίδα. Γιατί πάντα μέσα από αυτές τις φωτογραφίες και από αυτά τα θέματα που κάνω δεν πεθαίνει ποτέ η ελπίδα. Πάντα υπάρχει κάποιος άνθρωπος ο οποίος βοηθάει, προσπαθεί, θυσιάζεται και αυτό κρατάει την ελπίδα ζωντανή. …Η αποστολή μου είναι να σας αφηγηθώ την ιστορία και να εξασφαλίσω ότι κανείς δεν θα μπορεί να πει: “δεν γνώριζα».

Και έφερνε πάντα εις πέρας την αποστολή του καταγράφοντας με τον φακό του τις συνταρακτικές στιγμές της σύγχρονης ιστορίας σε πολλά σημεία του πλανήτη. Από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, την Τσετσενία, το Αφγανιστάν, τη Συρία μέχρι και τη Σιέρα Λεόνε και την προσφυγική κρίση στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Πάντα στην πρώτη γραμμή, πάντα πρόσωπο με πρόσωπο με τον κίνδυνο, τον τρόμο ακόμα και τον θάνατο μέχρι που τον νίκησε ο καρκίνος το 2019 σε ηλικία μόλις 58 ετών.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.