Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας :Η γυναίκα αγωνίζεται και δημιουργεί κάθε μέρα μέσα στους αιώνες …

Ceb5cebecebfceb4cebfcf83 cebcceb5cf83cebfcebbcebfceb3ceb3ceb9cebfcf85
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δεν ξέρω πως ν ΄αρχίσω τούτο το σημείωμα και ποιές λέξεις να διαλέξω για να διευθετήσω τις μπερδεμένες έννοιες που έχω στο μυαλό μου για τούτη την ημερομηνία 8 Μαρτίου ,που σηματοδοτεί -λένε- την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας.

λήψηΚαλλιρόη  Παρρέν

Ισως είμαι ”καθυστερημένη” αλλά τη μόνη λέξη ευλογημένη που νιώθω ότι της αξίζει στους αιώνες των αιώνων είναι η λέξη Μάνα! Οχι προς Θεού οχι για την διαιώνιση του είδους .Αλλά για τη ζεστασιά της!

Χρειάζονται πολλές σελίδες για να μαζέψεις τους αιώνες, και από την Ασπασία και την Σαπφώ ,να πας   400 χρόνια τούρκικα , και την επιβολή της νοοτροπίας της …Ανατολής  στην Ελλάδα.

Αλλά το μυαλό  πετάει και παντρεύει το χθες με το σήμερα ύπουλα. Σου θυμίζει τον Μνούση που σκότωσε τη γυναίκα του γιατί έπλυνε το μαντήλι ενός περαστικού και σε πάει στις γυναικοκτονίες του σήμερα

– δεν είσαι δική μου δεν θά είσαι  κανενός…

Δε πα να φώναζε ο Ρήγας Φεραίος απο τα τέλη του 18ου αιώνα’‘ Μόνο η μόρφωση μπορεί  να βελτιώσει τη θέση της  γυναίκας,’ Ολοι χωρίς εξαίρεση έχουν χρέος να ηξεύρουν γράμματα .Η πατρίς έχει να καταστήσει σχολεία εις όλα τα χωριά δια τα αρσενικά και τα  ΘΗΛΥΚΑ παιδιά.”

Ενώ η γυναίκα βοήθησε πολύμορφα στην Επανάσταση του ΄21 μόχθος θυσία και αίμα πήγαν χαμένα.

”Ούτε άνδρας εξετίμησε την προσφορά της ούτε η ίδια   τη συνειδητοποίησε! (Το φεμινιστικό κίνημα στην Ελλάδα Κ. Ξηραδάκη)

”Μαρτυρίες Ελλήνων και ξένων συγκλίνουν ότι η γυναίκα συνέχισε να δουλεύει στα χωράφια στα αμπέλια στις ελιές στα καπνά στα μπαμπάκια και να γυρίζει στο σπίτι ζαλωμένη με ξύλα -και ο σύζυγος καβάλα  στο γαιδούρι”

583053ac0190cd809859c0f46aed61fa R (7)

Απο την άλλη στο Κλεινόν Αστυ διέξοδος για την ανώτερη μόρφωση των γυναικών  ήταν το Αρσάκειο.(1836) Πέρα απο τη μεγάλη συμβολή του -έβγαλε τις πρώτες δασκάλες- ήταν όμως  και ιδιωτικό. Με την άλλη Ελλάδα τι γίνεται; Να φαντασθεί κανείς ότι η πρώτη γυναίκα που θέλησε να σπουδάσει ιατρική δεν της επετράπη η είσοδος στο Πανεπιστήμιο και αναγκάσθηκε να μεταβεί στο Παρίσι για να σπουδάσει.

Από την άλλη δημιουργούνται νέα επαγγέλματα που εξυπηρετούν τις Κυρίες των Αθηνών όπως οι μοδίστρες ,οι καπελούδες,  οι κεντήστρες, οι υφάντρες .. Απο τα νησιά κυρίως έρχονται στην Αθήνα νεαρά κορίτσια που τους δίνουν το ρόλο της νταντάς  και της περιποιήσεως των  οικιών τους.

Και φυσικά στον αγώνα της γυναίκας  περί μορφώσεως και ελευθερίας ,δεν μπορούσε παρά να είναι μία γυναίκα δημοσιογράφος.

Η Καλλιρόη Παρρέν .Η εκπληκτική αυτή γυναίκα η εκδότρια της περίφημης  ”Εφημερίδας των Κυριών”

Γύρω απο την Παρρέν συγκεντρώθηκαν όλες οι διανοούμενες γυναίκες της εποχής και πάλεψαν για το γυναικείο  κίνημα στην Ελλάδα .Είχαν πόλεμο  όμως ακόμη και από  ”προχωρημένους” άνδρες αλλά άντεξαν ακόμη και τα βέλη του Εμμανουήλ Ροϊδη  που του ς έστειλε μήνυμα απο τον Ρωμιό ”Οι γυναίκες να μην ανδρίζουν”

Σήμερα εν έτει 2024 ποια είναι η θέση της γυναίκας στην παγκόσμια κοινότητα;

Συγχωρήστε με αλλά δεν μπόρεσα  ποτέ να αποδεχθώ τον διαχωρισμό των ανθρώπων. Χαίρομαι που είμαι γυναίκα! Αν και πολλές φορές συνάντησα εμπόδια στη ζωή μου  ,αλλά δυσκολίες που προερχόντουσαν και από τα δύο φύλα.

Η μόρφωση  της σημερινής γυναίκας  είναι  και η διέξοδός της .Αν έχει και ενσυναίσθηση  μια και έχει απο τη φύση το προνόμιο να γίνεται μάνα τότε ο κόσμος θα γίνει καλύτερος.

Είμαι γυναίκα θα παλεύω για τα δικαιώματά μου αλλά και για τα δικαιώματα των άλλων  γιατί έτυχε; να συναντήσω και άνδρες πολύ πιο αδύναμους απο το ‘‘ασθενές” φύλο...

Και να σας πώ  ,μόνο ασθενές φύλο δεν είμαστε!

 

 

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.