Γιώργος Σεφέρης. Ένα “Μυθιστόρημα” η ζωή του Κείμενο και σκίτσο του Γιάννη Κουτσοκώστας

Thumbnail (2)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γιώργος Σεφέρης.

Ένα “Μυθιστόρημα” η ζωή του

Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστα

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΕΦΕΡΗΣ ήταν ο ποιητής που αναμόρφωσε και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό τη σύγχρονη ελληνική ποίηση. Γεννήθηκε στις  13 Μαρτίου, το 1900, στη Σμύρνη και όταν έφυγε από τη ζωή το 1971 άφησε πίσω του ένα τεράστιο έργο και παγκόσμια αναγνώριση. Ο Σεφέρης ήταν ο πρώτος Έλληνας που κέρδισε βραβείο Νόμπελ το 1963 (ακολούθησε ο Ελύτης το 1979), και το κέρδισε ανταγωνιζόμενος μεταξύ άλλων με ποιητές και συγγραφείς του βεληνεκούς του Πάμπλο Νερούδα, του Γ. Χ. Όντεν και του Σάμουελ Μπέκετ.

Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1931 με την ποιητική συλλογή Στροφή, η οποία προκάλεσε το ενδιαφέρον της λογοτεχνικής κοινότητας της Αθήνας, με θετικές και αρνητικές αντιδράσεις, καθιερώθηκε με την ποιητική συλλογή “Μυθιστόρημα”, ακολούθησαν δεκάδες έργα, δοκίμια, μυθιστορήματα και μεταφράσεις με κυριότερες τα έργα του Αμερικανού ποιητή Τ.Σ. Έλλιοτ, ο οποίος τον επηρέασε όσο κανείς άλλος.

Ο Σεφέρης μπήκε στα σπίτια σχεδόν όλων των Ελλήνων όταν η μεγάλη του ποίηση “συναντήθηκε” με τη μεγάλη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη. Και από τη συνάντηση αυτή γεννήθηκαν ορισμένα αριστουργήματα.

Πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου το 1971, σε ηλικία 71 ετών και η κηδεία του μετατράπηκε σε μια μεγάλη αντιδικτατορική διαδήλωση στην Αθήνα. Είχε προηγηθεί το 1969 μήνυμά του κατά της χούντας, που μεταδόθηκε από το BBC και αναμεταδόθηκε από τη Ντόϊτσε Βέλε και άλλους ραδιοφωνικούς σταθμούς στο Παρίσι, τη Ρώμη, τη Μόσχα, συγκλονίζοντας Ελλάδα και Ευρώπη.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.