Ιστορίες αγρίων …Στρατοδικεία-Εκτελέσεις-Αυτοκτονίες…Γράφει η Δήμητρα Γκουντούνα

Ea9e3908 cf62 47e3 96b5 00a9cc2b2ab3
Facebook
Twitter
LinkedIn

    Κυριακή 30 του Μάρτη 1952,αποχαιρετώ φίλους διασταύρωση Πειραιώς και Βασιλείου του Μεγάλου, στου Καμπά. Εχουμε γλεντήσει τη νύχτα ”στα φριχτά μπουζούκια” ,κάτω στου ”Περιβόλα” ,στην Κοκκινιά Φεύγω τη μεθεπόμενη φαντάρος. Στο μισοσκόταδο ,παραμερίζουμε να περάσει μ΄ αναμμένα κάτι λιγδερά φώτα ,η νεκροφόρα για απόρους του Δήμου Αθηναίων .Κατηφορίζει κατά του Ρούφ ,αφήνοντας μια υγρή γραμμή ,ανάμεσα στα σίδερα του τράμ ”4”.Αγγίζουμε με τα δάχτυλα ,είναι αίμα. Το πρωϊ στην Ομόνοια ,θα δούμε τις φρεσκοτυπωμένες εφημερίδες ”Εκτακτος είδησις – εξετελέσθησαν την πρωίαν τέσσερις κομμουνισταί κατάσκοποι.-Οι τυφεκισθέντες είναι Μπελογιάννης ,Μπάτσης, Αργυριάδης, και Καλούμενος.

Ιστορίες αγρίων

Σημείωμα Κώστα Σταματίου στα ”ΝΕΑ” 29-8-1981.

MpelogiannisΣτο θάνατο γελώντας …Νίκος Μπελογιάννης

Ο Ηλίας Αργυριάδη ήταν στέλεχος του ΚΚΕ. Συνελήφθη τον Νοέμβριο του 1951 στη βίλα ΑΥΡΑ στη Γλυφάδα, στο πλαίσιο της εξάρθρωσης του μηχανισμού των ασυρμάτων του παράνομου ΚΚΕ. Τον Φεβρουάριο του 1952, δικάστηκε από το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών μαζί με άλλους 28 συγκατηγορουμένους, με την κατηγορία της κατασκοπείας, και καταδικάστηκε «δις εις θάνατον».

   Η γυναίκα του, Κατερίνα Δάλλα, που επίσης συνελήφθη και βασανίστηκε άγρια, αφέθηκε ελεύθερη ….για να   αυτοκτονήσει λίγο αργότερα!

Στην ταινία  ”Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο ‘‘τον είδαμε να κλαίει και τον Μπελογιάννη να του λέει ‘‘Μα τι κλαίς σύντροφε, το ξέραμε οτι κάποια στιγμή θα δίναμε τη ζωή μας για την Ελλάδα για την ιδέα για το κόμμα…”

   Και ο Αργυριάδης να του απαντά μα δεν κλαίω γιατί πάμε για εκτέλεση .Κλαίω γιατί το Κόμμα με θεωρεί προδότη!!!”Ιστορίες αγρίων…

Στην εξορία, στη Ικαρία, ο Αργυριάδης    έκανε “δήλωση” και αφέθηκε ελεύθερος. αυτό έγινε ύστερα από υπόδειξη του Βαβούδη προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία του ασυρμάτου».

Www kar org gr 2016 10 24 15 16 43 22MpatsisΔημήτρης Μπάτσης

     Δημήτρης Μπάτσης Οικονομολόγος δικηγόρος ,γιός Βασιλικού Ναυάρχου, σάρκα από τη σάρκα  της αστικής τάξης, Αλλά αντιδρούσε  στο ότι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ελλάδας δεν έπρεπε να περάσουν στα χέρια των ξένων. Αρνητής της τάξης του ο Μπάτσης πρέπει να πεθάνει για παραδειγματισμό. Μάλιστα όταν  ζήτησε χάρη για τη ζωή του γιού του ο ναύαρχος πήρε την υπόσχεση από τον Βασιλέα Παύλο ότι θα  αιτηθεί χάριτος  …την Πρωταπριλιά. Ο Μπάτσης είχε ήδη εκτελεσθεί!

 Ο  Νίκος Καλούμενος, με γυναίκα και δύο παιδιά, ήρθε από την Πόλη  στην Αθήνα στο κάλεσμα του Ζαχαριάδη. Είχε αρμοδιότητα να νοικιάζει για να μένει οικογενειακώς, μικρές μονοκατοικίες, διαδοχικά, όπου εκεί γίνονταν μυστικές συναντήσεις, εργασίες, ακόμα και κρυφά συνέδρια του Κόμματος, επί Μεταξά  .(Υπόθεση ασυρμάτων. )  Στη γερμανική κατοχή, εντάχθηκε στον τομέα πόλης του ΕΑΜ ,όπου πάλεψε με όλες του τις δυνάμεις εναντίον των Γερμανών. Υπόθεση ασυρμάτων.

Νίκος Μπελογιάννης ! Ιστορικό ηγετι κό στέλεχος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας .Νομικός.

Elli pappaΕλλη Παππά ”Ενα γαρύφαλλο για σένα”

Φυλακές, εξορίες, βασανιστήρια στην Ασφάλεια Πατρών, τρομοκρατία στα ιταλικά στρατόπεδα.  Στο Στρατοδικείο. “Μετά την απολογία του Μπελογιάννη, η Έλλη Ιωαννίδου (Παππά) του προσφέρει ένα γαρύφαλλο, σε μια στιγμή τρυφερότητας και αγάπης σ’ εκείνες τις εξαιρετικά τραγικές ώρες. Δικάζεται και η ίδια. Γλυτώνει το θάνατο γιατί είναι έγκυος .Η φωτογραφία θα κάνει το γύρο του κόσμου και ο Πικάσο θα σχεδιάσει το περίφημο σκίτσο του, «Ανθρώπου με το γαρύφαλλο»,  συμμετέχοντας ο διάσημος ζωγράφος  στις διαμαρτυρίες χιλιάδων διανοουμένων σ΄ όλη την Ευρώπη και την Αμερική, για την καταδίκη  σε θάνατο ηρώων κομμουνιστών του β΄ παγκόσμιου πολέμου..         Δεν είχε όμως την ίδια άποψη η Αμερικάνικη ηγεσία που από τον ίδιο δρόμο που έσταζε το αίμα των νεκρών από το αυτοκίνητο του Δήμου, πέρασε εκείνες τις ημέρες  ο στρατηγός Αιζενχάουερ ως επίσκεψη στο προτεκτοράτο που του είχαν αφήσει την Ελλάδα ως δώρο οι φίλοι μας οι Αγγλοι.

….

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.