Δημήτρης Μητροπάνος “Βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο” Ενα βιβλίο του Θανάση Κάππου

Thumbnail (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Δημήτρης Μητροπάνος “Βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο”

Της Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail (8)

Στις 2 Απριλίου του 1948 γεννήθηκε, στις 17 Απριλίου του 2012, μας εγκατέλειψε. Μιά απώλεια όχι μόνο για την ελληνική μουσική και τα τραγούδια μας, αλλά για την ανθρωπιά και την ευαισθησία της κοινής μας ζωής. Γιατί ο “Μητρος” ήξερε και μας “ιστορούσε με φωνή γλυκιά ζεστή και αντρίκια” τα πιο βαθιά συναισθήματα, τις πιο τρυφερές αλήθειες της καρδιάς μας.

Την Τρίτη 2 Απριλίου, την ημέρα των γενεθλίων του, στο Πολιτιστικό Κέντρο “Καμίνι” του Δήμου Γαλατσίου, έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του δικού μας Θανάση Κάππου και του γιού του Κώστα “ Δημήτρης Μητροπάνος “Βαδίζουμε μαζί στον ίδιο δρόμο”.

Μέσα σε κλίμα ιδιαίτερης συγκίνησης και πίκρας για τον πρόωρο χαμό του, δώδεκα χρόνια μετά, το βιβλίο ήλθε να σφραγίσει την μεγάλη εκτίμηση και αποδοχή του Δημήτρη Μητροπάνου, όχι μόνο απο το στενό δικό του περιβάλον, αλλά και από ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο το βιβλίο “ Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ένας σπάνια ωραίος άνθρωπος . Σε κάθε του έκφανση ήταν κι ένας πραγματικός “τελάλης ονείρων”, που έλεγε κι ο σπάνιας κοπής “Νυχτερινός Επισκέπτης”. Ανθρωπος που έδωσε μάχες απο τα πολύ μικρά του χρόνια, λόγω της διαβολεμένης συνθήκης της μετεμφυλιακής εποχης. “Ορφανός” από πατέρα, παρότι ήταν ζωντανός. Απότοκο του Εμφυλίου. Και μιάς προσφυγιάς που δεν είχε αρχή και τέλος για τους ηττημένους”.

Το βιβλίο του Θανάση και του Κώστα Κάππου “ψάχνει στα κρυφά και ταπεινά, τα παντοτεινά” που χαρακτήριζαν τον Δημήτρη, τις αξεπέραστες ανθρώπινες αρετές ενός λαϊκού αριστερού ανθρώπου, τις αλήθειες μέσα από τις μαρτυρίες αγαπημένων φίλων και συνεργατών του.

Ο Χρήστος Λεοντής, ο Γιώργος Κούδας, ο Λάκης Χαλκιάς, ο φίλος και σύντροφος του Γεράσιμος Μπετσινέας, ο Βασίλης Κωνσταντίνου, ο Παναγιώτης Κελεσίδης και άλλοι αγαπημένοι του φίλοι, μιλούν και ενισχύουν την πεποίθηση μας για την γεμάτη ανθρωπιά και ουσία πορεία του τραγουδιστή στο ελληνικό πεντάγραμμο.

Στην παρουσίαση παρευρέθηκαν και μίλησαν ο τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς, ο Βασίλης Κωνσταντίνου, ο Γρηγόρης Χαραλαμπίδης και ο Δήμαρχος Γαλατσίου Γιώργος Μαρκόπουλος.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με ένα 15λεπτό βίντεο που ετοίμασε ο Κώστας Κάππος, με καταθέσεις ψυχής από καλλιτέχνες με τους οποίους συνεργάστηκε.

Συγκινητική ήταν η παρέμβαση του Βασίλη Κωνσταντίνου, που αν και Παναθηναϊκός και ο Δημήτρης “άρρωστος” Ολυμπιακός, είχαν καταφέρει να γεφυρώσουν τις ποδοσφαιρικές τους διαφορές και να παραμείνουν έως το τέλος αχώριστοι φίλοι.

Στην εκδήλωση παρούσα ήταν και η κυρία Ιωάννα Ντίνου συγγενής του Άλκη Αλκαίου.

Με το τέλος της παρουσίασης απομακρυνθήκαμε από το χώρο τραγουδώντας την αξεπέραστη Ρόζα του Αλκαίου και του Θ. Μικρούτσικου. Στα αφτιά μας η τρυφερή φωνή του Δημήτρη, του Μήτσου, του Μήτρου δεν μας επέτρεψε να παραδεχτούμε ότι λείπει από κοντά μας !

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.