Γιατί δεν γιορτάζω μαζί σας απόψε Τσικνοπέμπτη…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Θέμη Δημητρακόπουλου,συγγραφέα,πολιτικού επιστήμονα.

[ή αλλιώς: ενός λεπτού σιγή για τα ανυπεράσπιστα θύματα της τόσο στρεβλής, ανθρωποκεντρικής αντίληψης του κόσμου]

 

Για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Ελλάδα, και για εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο, η Τσικνοπέμπτη δεν προσφέρεται για μια επιπλέον περιττή, και έτσι κι αλλιώς επιβαρυντική για την υγεία, κατανάλωση κρέατος, αλλά για αναστοχασμό πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της τροφής σε σχέση με τα δικαιώματα των υπόλοιπων νοημόνων και συναισθανόμενων ζώων με τα οποία μοιραζόμαστε, ως συγκάτοικοι και όχι ως κυρίαρχοι, τη Γη.

Και με την ευκαιρία, σας προτρέπω να σκεφτούμε για λίγο την ισορροπία, περιβαλλοντική, οικολογική και οικονομική, του πλανήτη συνολικά – και πώς και πόσο τη διαταράσσουμε με την αστόχαστη δράση μας.

Σε αυτό τον αναστοχασμό σας καλώ, φίλες και φίλοι, να συμμετάσχετε κι εσείς, έστω για λίγο, μπροστά στο πιάτο σας με τα σουβλάκια, τα μπριζολάκια και τα παϊδάκια απόψε το βράδυ.

Να φανταστείτε λίγο –πέρα και πίσω από τις δίχως σχήμα και νόημα λιχουδιές στο πιάτο σας– το όμορφο, έξυπνο και αγαπησιάρικο ζώο που κομμάτια του ήταν κάποτε αυτές οι νόστιμες μπουκιές στο τραπέζι μας.

Να νιώσετε κατιτίς από λύπη και να σταθείτε με σεβασμό μπροστά στην παράλογη και ακούσια θυσία του Άλλου, που και συναισθήματα και νοημοσύνη διαθέτει, που νιώθει φόβο θανάτου μπροστά στη σφαγή, που αποσπάται βίαια, και πολλές φορές σπαρακτικά, απο τη φυσική του μητέρα [τα μοσχαράκια γάλακτος πχ].

Δεν σας καλώ να κόψετε την κρεατοφαγία.
Αυτό είναι απόφαση του καθενός και της καθεμιάς, όπως ήταν και δική μου απόφαση πριν 17 ολόκληρα χρόνια.

Το μόνο που μπορώ με βεβαιότητα να σας πω είναι πως, από κάθε άποψη, η ζωή μου είναι πολύ καλύτερη από τότε που απέκλεισα το κρέας από τη διατροφή μου.

Για λόγους συνείδησης, για λόγους πολιτικούς.

Για λόγους ηθικής απαξίας.

Δεν θα σας τσιγκλίσω καν με βίντεο από εκτροφεία και από σφαγεία που ίσως σας κάνουν να νιώσετε ενοχές και αηδία για το κρέας που θα φάτε απόψε, Τσικνοπέμπτη.

Σας καλώ μονάχα να στοχαστείτε λίγο, πάνω από το πιάτο σας.

Σαν, ας πούμε, ενός λεπτού σιγή για τα αθώα, ανυπεράσπιστα θύματα της ανθρώπινης υπεροψίας, της στρεβλής ανθρωποκεντρικής αντίληψης του κόσμου, για τα θύματα μιας ασύδοτης και, φορές, αβάσταχτης για το μυαλό και για την καρδιά εκμετάλλευσης του πιο αδύναμου από τον πιο ισχυρό.

Καλό βράδυ και καλή διασκέδαση σε όλες και όλους, απόψε το βράδυ.

Και σε εμάς που απέχουμε, συνειδητά και σταθερά, χρόνια τώρα από το έθιμο της Τσικνοπέμπτης – και σε εσάς που ίσως χρειαστείτε ακόμη κάποια χρόνια για να το ξανασκεφτείτε.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.