Aνοιχτή επιστολή στον υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ, ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΖΟΜΕΝΑ
του Θέμη Δημητρακόπουλου,συγγραφέα,πολιτικού επιστήμονα.

Αγαπητέ υπουργέ, φίλε Βαγγέλη

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τα ζώα συντροφιάς, δεσποζόμενα και αδέσποτα, που κατατέθηκε χτες για δημόσια διαβούλευση, παρουσιάζει πολλά προβλήματα, ασάφειες, αντιφάσεις και πισωγυρίσματα.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι φανερώνει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τις Φιλοζωικές οργανώσεις και τους φιλόζωους, πράγμα ανεπίτρεπτο αφού όλοι γνωρίζουμε σε αυτή τη χώρα πως χωρίς τους φιλόζωους και τις αντίστοιχες Ομοσπονδίες/Σωματεία ελάχιστα θετικά θα γίνονταν για χάρη της ευζωίας των άλλων, πλην ημών, νοημόνων και συναισθανόμενων ζώων.

Είναι άλλωστε γνωστά τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν με τους Δήμους, στη μεγάλη πλειονότητά τους τουλάχιστον, τους κατ’ εξοχήν και εκ του νόμου αρμόδιους φορείς για τα συγκεκριμένα θέματα.

Βασικά ζητήματα όπως η υιοθεσία αδέσποτων (πχ η απαίτηση αυτοπρόσωπης παρουσίας για υιοθεσία αδέσποτου από αλλοδαπό είναι, το λιγότερο, εξωφρενική και παράλογη), το πλήθος των ζώων που επιτρέπονται ανά διαμέρισμα/κατοικία, η ευθανασία και οι προϋποθέσεις που οφείλουν να διέπουν ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, κι άλλα πολλά και ουσιώδη ακόμη, αντιμετωπίζονται επιφανειακά και με μια δόση, επιεικώς, αφέλειας.

Πχ. τα 30 τ.μ./ζώο σε διαμέρισμα που προβλέπει το άρθο 8 παρ.5, μπορεί να ακούγονται λογικά για έναν μολοσσό ή ένα λυκόσκυλο αλλά πόσο λογικά φαντάζουν για ένα τσιχουάουα ή ένα τζακ ράσελ – ή μια γάτα;
‘Αλλα, λοιπόν πρέπει να είναι τα κριτήρια (τήρηση υγειονομικών κανόνων, μη όχληση των περιοίκων κπλ) και όχι τα τετραγωνικά της κατοικίας του ζωόφιλου.

Πιστεύοντας ότι έχεις συνειδητοποιήσει το πρόβλημα και επιθυμείς πραγματικά να δοθούν οι βέλτιστες λύσεις χωρίς να παραμεριστούν οι πραγματικοί ενδιαφερόμενοι, αυτοί δηλαδή που αποδεδειγμένα, δεκαετίες τώρα, αγαπούν και φροντίζουν τα ζώα σε μια χώρα σαν τη δική μας όπου η ζωοφιλία αντιμετωπίζεται ως γραφική και περιθωριακή και είναι συχνά υπό διωγμό, και όπου τα εγκλήματα, οι κακοποιήσεις και η ασύδοτη εκμετάλλευση των ζώων δεν έχουν τελειωμό, σε καλώ σε έναν ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο με το υγιές φιλοζωικό κίνημα που είναι τόσο δραστήριο, δοτικό και αλληλέγγυο σε αυτές τις διαφορετικές, και τόσο αδικημένες, μορφές ζωής όπως είναι τα αδέσποτα.

Η στάση μιας κοινωνίας απέναντι στα άλλα νοήμονα και συναισθανόμενα ζώα συνιστά ύψιστο κριτήριο πολιτισμού, προοδευτικότητας και αναγνώρισης των δικαιωμάτων του διαφορετικού και του πιο αδύναμου.

Με αυτά κατα νου, ας πορευτούμε για να βρούμε τις λύσεις που αρμόζουν σε αυτό το πολύ σοβαρό κοινωνικό, και βέβαια εξόχως πολιτικό, ζήτημα.

συντροφικά και φιλικά
Θέμης Δημητρακόπουλος
μέλος του Τμήματος Οικολογίας-Περιβάλλοντος ΣΥΡΙΖΑ/ Ομάδα για τα Δικαιώματα των Ζώων

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.