Η ιστορία του “Χριστουγεννιάτικου κορμού” (Buche de Noel)-Συνταγή παρασκευής του

ΚΟΡΜΟς ΒΑΣΙΚΗ
Facebook
Twitter
LinkedIn

Γράφει η Μαίρη Παναγάκου 

Στα παλιά και όμορφα χρόνια, οι άνθρωποι συνήθιζαν να τοποθετούν ένα πολύ μεγάλο κούτσουρο στο τζάκι, τη μεγαλύτερη νύχτα του χρόνου.  Το ξύλο αυτό θα έκαιγε όλο το 12ήμερο, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνεια, ημέρες που οι καλικάντζαροι θα ήταν στη γη και θα κυκλοφορούσαν στα σπίτια. Παραμονή Χριστουγέννων κατέφθαναν και παραμονή Θεοφανείων έφευγαν άρον άρον για να μην τους “κάψει” ο παπάς με την αγιαστούρα του!

Η επιλογή του ξύλου, του ίδιου του κορμού αλλά και ποιός θα το τοποθετούσε στο τζάκι και θα το άναβε είχε πολύ μεγάλη σημασία. Έπρεπε να είναι ξύλο από οπωροφόρα δέντρα, σύμβολο αφθονίας ή από εύρωστο δέντρο όπως βελανιδιά ή οξιά για την ευγονία και την ευδαιμονία των μελών της οικογένειας. Το ξύλο έπρεπε να κάνει καλούς σπινθήρες: όσο ψηλότεροι ήταν οι σπινθήρες, τόσο καλλίτερη θα ήταν η επόμενη χρονιά.

Το τζάκι καθαριζόταν πολύ καλά και τοποθετείτο επάνω το κούτσουρο σε ένα “στρώμα” από βρύα και ραντιζόταν από λάδι, κρασί, αλμυρό νερό και μέλι, για να είναι ευλογημένο το σπιτικό και το άναμμα γινόταν από τον μεγαλύτερο και τον νεότερο που συμβόλιζε την μεταβίβαση από την παλαιότερη στη νεότερη γενιά.

Έδιναν επίσης στη στάχτη αυτή γονιμοποιητικές δυνάμεις και μετά το πέρας του 12ήμερου, την άπλωναν στις εξωτερικές γωνίες του σπιτιού, στους στάβλους και στα χωράφια για την προστασία από τις βροντές, τις κακοκαιρίες, το σατανά και τον πάγο.

Επειδή ο κόσμος εξελισσόταν με την πάροδο των αιώνων και ο τρόπος ζωής άλλαξε, τα τζάκια μίκρυναν ή εξαφανίστηκαν στις πόλεις, έπρεπε με κάποιο τρόπο να τηρήσουν το έθιμο του κορμού. Τοποθετούσαν λοιπόν μικρά κούτσουρα επάνω στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τα διακοσμούσαν με καραμέλες, αποξηραμένα φρούτα, μπισκότα, μελόψωμα ή μικρά στολίδια.

Αργότερα εμφανίστηκαν κέικ με σχήμα ξύλινου κορμού που μιμούνταν ακόμη και τον φλοιό του.

Όπως όμως συμβαίνει με πολλά παραδοσιακά γλυκίσματα, πάντα βρισκόταν κάποιος ή κάποιοι μεγάλοι ζαχαροπλάστες που τα εξελίσσουν και η ιστορία τους διαρκεί και γίνεται σύμβολο μιας εποχής ίσως και χώρας.

Ο προσωπικός λοιπόν, αρχιζαχαροπλάστης του πρίγκηπα Καρόλου του Γ’ ο Πιέρ Λακάμ δημοσίευσε στο βιβλίο του που εκδόθηκε 1863 τη συνταγή για τον Χριστουγεννιάτικο κορμό που ήταν επικαλυμμένος με γκανάς και διακοσμημένος με ροζ λουλούδια και πράσινα φύλλα. Αυτή η συνταγή με τις προσωπικές παραλλαγές κάθε “pastry chef” έμελλε να γίνει το συμβολικό γλυκό των Χριστουγέννων.

Ο Παριζιάνος ζαχαροπλάστης Αντουάν Σαραντό τo 1879, δημιούργησε ένα ρολό παντεσπάνι σοκολάτας γεμισμένο με βουτυρόκρεμα και το σίγουρο είναι ότι ήταν ο εφευρέτης της βουτυρόκρεμας!

Αυτή τη συνταγή θα μοιραστώ μαζί σας και εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους την παρασκευάσουν!

 

Κορμός Χριστουγέννων “Buche de Noel”

Υλικά

60 γρ αλεύρι

4 κ σ κοφτές κακάο

1 κ γλ μπέκιν

1 πρέζα αλάτι

4 αυγά

3/4 φλ τσ ζάχαρη

1 βανίλια

2 κ σ χλιαρό νερό

2 κ σ ζάχαρη άχνη

1 δόση κρέμας ζαχαροπλαστικής ή βουτυρόκρεμας

Τρόπος παρασκευής

  1. Κοσκινίζετε μαζί το αλεύρι, το μπέκιν, το κακάο και το αλάτι. Χτυπάτε στο μίξερ 4 αυγά, τη ζάχαρη και τη βανίλια, μέχρι να έχετε ένα πολύ αφράτο μείγμα. Προσθέτετε τμηματικά το μείγμα αλεύρου και το νερό, ανακατεύοντας ελαφρά.
  2. Αλείφετε με βούτυρο ένα ρηχό ορθογώνιο ταψί 22Χ30 εκ περίπου και το στρώνετε με αντικολλητικό χαρτί. Προθερμαίνετε τον αερόθερμο φούρνο στους 160ο και ψήνετε το παντεσπάνι για 15′ λεπτά.
  3. Αναποδογυρίζετε αμέσως το παντεσπάνι επάνω σε αντικολλητικό χαρτί πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. Ξεκολλάτε το πρώτο χαρτί προσεκτικά, κόβετε τις ξεραμένες άκρες (αν υπάρχουν) και τυλίγετε το παντεσπάνι σε ρολό, παίρνοντας μέσα και το χαρτί.
  4. Το αφήνετε έτσι τυλιγμένο, ωσότου κρυώσει, το ξετυλίγετε με προσοχή, πετάτε το χαρτί και απλώνετε επάνω τη μισή κρέμα. Το ξανατυλίγετε και στην υπόλοιπη κρέμα προσθέτετε κακάο και την απλώνετε σε όλη την επιφάνεια του κορμού.
  5. Σχηματίζετε στο επάνω του μέρος, ελικοειδείς γραμμές με πιρούνι, για να φαίνεται σαν ένα κομμάτι από κορμό δέντρου και κοσκινίζετε επάνω ζάχαρη άχνη, ώστε να μοιάζει χιονισμένο. Στολίζετε με γκί.

 

Κρέμα ζαχαροπλαστικής (πατισερί)

Υλικά

1 λίτρο φρ γάλα

200 γρ ζάχαρη

120 γρ αλεύρι γοχ

4 αυγά

1 μπαστουνάκι βανίλια σχισμένο κατά μήκος

50 γρ βούτυρο

Τρόπος παρασκευής

  1. Κοσκινίζετε το αλεύρι σε μια μικρή λεκάνη, προσθέτετε τη ζάχαρη και κατόπιν τα αυγά. Ανακατεύετε το μείγμα μέχρι να γίνει χυλός.
  2. Σε μια μεσαία κατσαρόλα βράζετε το γάλα με το μπαστουνάκι της βανίλιας. Το φιλτράρετε και ρίχνετε τη μισή ποσότητα από το γάλα στο μείγμα των αυγών. Ανακατεύετε καλά και μετά προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα.
  3. Ανακατεύετε το γάλα σε μέτρια φωτιά και μόλις πάρει βράση το αποσύρετε. Ενσωματώνετε το βούτυρο ανακατεύοντας με απαλές κινήσεις. Αδειάζετε την κρέμα σε μπολ, το σκεπάζετε αμέσως με μεμβράνη, έτσι ώστε η μεμβράνη να κολλάει επάνω στην κρέμα για να μην κάνει κρούστα και την αφήνετε να κρυώσει.
  4. Η κρέμα ζαχαροπλαστικής αποτελεί ιδανική γέμιση για κρουασάν, τάρτες, τούρτες και γλυκά του ψυγείου. Μπορείτε όμως να τη σερβίρετε και σε μπολ με φουντούκια ή αμύγδαλα καβουρντισμένα και λίγη καραμέλα και να τη συνοδεύσετε με παντεσπάνι κομμένο σε κυβάκια ή φέτες τσουρεκιού.

 

Συνταγή για βουτυρόκρεμα

Υλικά

420 γρ άχνη ζάχαρη κοσκινισμένη

250 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη, σε θερμοκρασία δωματίου

2-3 βανίλιες

1 τσιμπιά αλάτι

3-4 κ σ αδιάλυτο γάλα εβαπορέ ή κρέμα γάλακτος

60 γρ κακάο, αν τη θέλετε να έχει σοκολατένια γεύση

Τρόπος παρασκευής

  1. Βάζετε το βούτυρο στον κάδο του μίξερ και χτυπάτε μαζί με την μισή άχνη, μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε τις βανίλιες και το αλάτι, συνεχίζοντας το χτύπημα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα.
  2. Ρίχνετε το γάλα ή την κρέμα, χτυπάτε για 2′ και σιγά σιγά την υπόλοιπη άχνη, μέχρι να πάρετε μια αφράτη και αέρινη βουτυρόκρεμα. Μπορεί να μη χρειαστεί όλη η υπόλοιπη άχνη, γιαυτό πρέπει να προστίθεται σιγά σιγά.
  3. Αν βάλετε κακάο προσθέστε το κοσκινισμένο στο τέλος.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.