21 Απριλίου 1967!: Έλληνες αξιωματικοί εναντίον της Χούντας – Από το αρχείο του Αντώνη Λιοναράκη

7 hun2 2
Facebook
Twitter
LinkedIn

21 Απριλίου 1967! 57 χρόνια μετά! Ιστορική Μνήμη 1967 – 1974!

 Απο το αρχείο του Αντώνη Λιοναράκη*

Ένα τραυματικό ταξίδι και το ξεκίνημα μιας μαύρης σελίδας της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

Ένα βίντεο ντοκουμέντο για τους Έλληνες αξιωματικούς, που εναντιώθηκαν στη δικτατορία των συνταγματαρχών από το 1967 έως το 1974.

Ένα μάθημα αξιοπρέπειας και πίστης στις αξίες του Έλληνα στρατιωτικού, που ορκίστηκε πίστη στην πατρίδα του και αγωνίστηκε για αυτήν.

Η παραγωγή είναι της ΕΡΤ, το 1987 και το υπογράφουν ο Παναγιώτης Βερνάρδος και ο Μ. Γιαμπαζολιάς.

Thumbnail 12 1 254x300

Ιστορική Μνήμη 1967 – 1974. Όσο περνάνε τα χρόνια η εικόνα της δικτατορίας, τα τανκς, η βία, ο φόβος και η τρομοκρατία φθίνουν. Γίνονται θολές εικόνες στο μυαλό των ανθρώπων. Σε ορισμένες περιπτώσεις χάνονται εντελώς από τη σκιά των σκέψεων, σε περίπτωση βέβαια που υπήρχαν.

Στην γενίκευσή τους, σε πολλούς δεν υπήρξαν ποτέ. Αυτός ήταν πάντα ο τρόπος που πέρασαν από τα σταυροδρόμια της ιστορικής μνήμης γεγονότα που σφράγισαν την πορεία του ανθρώπου. Σήμερα πλέον κάποιες αχνές εικόνες μας θυμίζουν ότι όλα αυτά τα γεγονότα υπήρξαν.

Υπήρξαν και ήταν ανθρώπινα προϊόντα. Ως άνθρωποι της σκέψης και του πολιτισμού έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε μέσα μας την ιστορική μνήμη και να την μεταφέρουμε στις επόμενες γενεές. Αυτό είναι το χρέος μας.

Η φθορά της συλλογικής μνήμης είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ιστορικής παρακμής. Όταν όλα έχουν περάσει και ανήκουν στο παρελθόν, έρχεται ένα μαύρο σύννεφο που επισκιάζει το φως των ιστορικών γεγονότων και του πολιτισμού ενός λαού. Όταν σκόπιμα κάποιοι εξαφανίζουν τη συνείδηση μιας ανθρώπινης ομάδας και τη στεγνώνουν από εμπειρίες, είναι σίγουρο ότι αποσκοπούν στην εξαέρωση της ιστορικής τους συνείδησης. Η ελπίδα βρίσκονταν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, που δυστυχώς και αυτό είχε – και έχει – το ρόλο του διατηρητή όλων των πολιτιστικών αγαθών. Δεν τα κατάφερε. Ούτε τώρα τα καταφέρνει. Απέτυχε σε όλα τα επίπεδα. Οι μαθητές μας γνωρίζουν ελάχιστα ιστορικά γεγονότα. Αλλά όταν η αντίληψή τους για τη σύγχρονη ιστορία του τόπου τους εξανεμίζεται, τότε θα πρέπει να ανησυχούμε πραγματικά. Οι θεσμοί και οι ρόλοι της υπάρχουσας πολιτείας απέτυχαν.

Έστω και αν ένας Έλληνας μαθητής απέχει από τις σκέψεις αυτές, όλοι εμείς οι υπόλοιποι έχουμε την ευθύνη και είμαστε υπόλογοι της συνολικής μνήμης του λαού μας!

Δείτε το βίντεο

*Ο Αντώνης Λιοναράκης ήταν Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και νύν Ομότιμος Καθηγητής στο Ελληνικό Ανοικτό Παν/μιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.