Αμυγδαλιά: Σύμβολο της γονιμότητας και καταπραϋντικό φάρμακο

Almond blossoms 1229138 1280
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αμυγδαλιά: Καταπραϋντικό – μαλακτικό φάρμακο – καλλυντικό – Η επιστημονική της ονομασία είναι: Prunus amygdalus.

Μπήκε η Άνοιξη και οι τόποι μας γέμισαν ανθισμένες αμυγδαλιές. Η Μαίρη Παναγάκου στο σημερινό της άρθρο μας παρουσιάζει την ιστορία της αμυγδαλιάς μέσα στο χρόνο αλλά και τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Αμυγδαλιά: Καταπραϋντικό – μαλακτικό φάρμακο – καλλυντικό – Η επιστημονική της ονομασία είναι: Prunus amygdalus.

Η αμυγδαλιά είναι γνωστή από την αρχαιότητα και ο Ιπποκράτης τη χρησιμοποιούσε στην θεραπευτική του. Για τους αρχαίους Έλληνες, η αμυγδαλιά ήταν σύμβολο γονιμότητας, ενώ για τους Μωαμεθανούς, το σημάδι της ουράνιας ελπίδας.

Τα αμύγδαλα έχουν περισσότερη πρωτεϊνη από τους περισσότερους ξηρούς καρπούς. Είναι μια εξαιρετική, μη γαλακτοκομική πηγή ασβεστίου, γιατί 30 γρ περίπου αμύγδαλα (μια χούφτα) περιέχουν το 10% της ημερήσιας ανάγκης.
Στην παλαιά λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσαν την αμυγδαλιά για θεραπευτικούς λόγους, κάτι που πλέον μόνο διαβάζουμε αλλά δεν πρέπει να ακολουθούμε.

  • Με φύλλα και άνθη αμυγδαλιάς γίνεται ένα αντιβηχικό έγχυμα αποτελεσματικό για τον κοκκίτη και την ηπατική ανεπάρκεια
  • Το αμυγδαλέλαιο, ανακατεμένο με ίσα μέρη ασβεστόνερο, έκανε θαύματα στις χιονίστρες, με επαλείψεις.
  • Το αμυγδαλέλαιο ήταν θαυματουργό σε εγκαύματα πρώτου βαθμού.
  • Σαν έγχυμα: έριχναν βραστό νερό πάνω σε φύλλα και άνθη αμυγδαλιάς, μέσα σε ένα δοχείο που κλείνει καλά, 1φλ τσ για κάθε 2 κ γλ άνθη, και το άφηναν για 10′. Ύστερα το σούρωναν και έπιναν 3 φλ την ημέρα, καταπολεμώντας έτσι τον έντονο βήχα.
  • Για εμπύρετες καταστάσεις, έκαναν ποδόλουτρο ή μπάνιο χεριών με μια χούφτα άνθη και φύλλα αμυγδαλιάς, που τα “μούλιαζαν” με 10 κ γλ κοπανισμένες φλούδες αφράτων αμυγδάλων σε ζεστό νερό, 2 φορές την ημέρα.

Τα αμύγδαλα, βέβαια, δεν είναι τόσο αθώα και θέλουν προσοχή στην κατανάλωση τους. Αν φάει ένας ενήλικας πολλά μαζεμένα αμύγδαλα μπορεί να του φέρουν δυσπεψία, ενώ η φλούδα τους προκαλεί ναυτία, εξανθήματα ή φαγούρα. Προς αποφυγή όλων αυτών, μπορείτε να τα μουσκέψετε ή να τα ρίξετε για 1′ σε ζεστό νερό και αμέσως μετά να τα ξεφλουδίσετε, οπότε δεν δημιουργούν τίποτε από όλα αυτά.

Almonds 1768792 1280

Μεγάλη προσοχή θέλουν τα πικραμύγδαλα που μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση, ιδίως αν καταναλωθούν από μικρό παιδί. Οι παλαιά λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσε σαν αντίδοτο, κάτι πολύ απλό…τη ζάχαρη και προκαλούσαν αμέσως εμετό και πλύση στομάχου.

Τα πικραμύγδαλα όταν μείνουν για λίγη ώρα σε νερό, παράγουν υδροκυάνιο και μυρμηκικό οξύ. Ο Διοσκουρίδης περιγράφει ότι με πικραμύγδαλα δηλητηρίαζαν τις αλεπούδες.

Τα αμύγδαλα είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα -όπως το ελαιόλαδο- που μειώνουν τη χοληστερίνη και προστατεύουν από καρδιοπάθεια.

Η αμυγδαλιά, το ευλογημένο δέντρο, είναι εξαιρετικό συστατικό της κοσμετολογίας.

  • Το αμυγδαλέλαιο έχει απαλυντικές ιδιότητες στο δέρμα, με επαλείψεις, είτε μόνο του, είτε σε συνδυασμό με λίγη βιταμίνη Ε.
  • Μια καλή και απλή συνταγή για αποτελεσματικό καλλυντικό κατά των ρυτίδων, γίνεται με αμυγδαλέλαιο, ανακατεμένο με ελαιόλαδο, σε δόσεις 2 προς 1.
  • Έφτιαχναν καταπλάσματα από πικραμύγδαλα για να ηρεμήσουν το ερεθισμένο δέρμα και τη φαγούρα της ψωρίασης.
  • Για να φτιάξουν ένα καλό γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ, κοπάνιζαν 10 πικραμύγδαλα και τα έβραζαν σε 1 φλ τσ νερό.

Αμύγδαλα, γλυκό του κουταλιού

Υλικά
500 γρ αμύγδαλα, ασπρισμένα
1 κ ζάχαρη
200 γρ ανθόνερο
150 γρ νερό
250 γρ νερό
1/2 κ γλ μαστίχα κοπανισμένη
4 μοσχοκάρφια

Τρόπος παρασκευής

1.    Τοποθετείτε τα αμύγδαλα σε μεγάλο ταψί έτσι ώστε να είναι σε μια στρώση και τα αφήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο για 5′ , στη μεσαία θέση του φούρνου.
2.    Τοποθετείτε στον κάδο του μίξερ 200 γρ ανθόνερο, 150 γρ νερό, τη μαστίχα και τα αμύγδαλα. Πολτοποιείτε τα αμύγδαλα έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας ομογενοποιημένος πολτός.
3.    Σε βαθειά κατσαρόλα ρίχνετε 250 γρ νερό και προσθέτετε τη ζάχαρη.
Βράζετε σε υψηλή θερμοκρασία και μόλις το νερό κοχλάσει, αφήνετε για 1′.
4.    Προσθέτετε τον πολτό του αμυγδάλου και τα μοσχοκάρφια και ανακατεύετε δυνατά, συνεχώς, για 7′. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε επάνω την κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να σταματήσει ο βρασμός.
5.    Αφήνετε επάνω στο μάτι την κατσαρόλα, μέχρι να κρυώσει εντελώς. Το γλυκό πρέπει να έχει γίνει πηχτό, όπως ο πολίτικος σιμιγδαλένιος χαλβάς.
6.    Όταν το γλυκό είναι έτοιμο, το τοποθετείτε μέσα σε αποστειρωμένα βαζάκια. Είναι νόστιμο και μυρωδάτο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.