Γιατί βάφουμε κόκκινα αυγά το Πάσχα

Easter eggs 2145667 1280
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μερικοί το αποδίδουν στην ανάμνηση του αίματος του Χριστού, άλλοι θεωρούν το κόκκινο χρώμα έκφραση χαράς αλλά και αποτρεπτικής δύναμης.

Από το αυγό δημιουργήθηκε ο κόσμος. Αυτή είναι η απάντηση σε αυτούς που αναρωτιούνται αν προηγήθηκε το αυγό ή η κότα. Ασφαλώς προηγήθηκε το αυγό!

Ο Φερεκίδης λέει ότι στο χάος πριν από τη δημιουργία υπήρχε ένα ασημένιο αυγό. Το αυγό άνοιξε και βγήκε ο Φάνης, δηλαδή ο ήλιος, το φως.

Σύμβολο δημιουργίας, γέννησης και αναγέννησης, το αυγό πέρασε σχεδόν σε όλες τις μυθολογίες του αρχαίου κόσμου ως σημείο εκκίνησης του σύμπαντος. Από ένα αυγό ξεπρόβαλε ο Αμαν-Ρα, ο θεός ήλιος των Αιγυπτίων, από αυγό γεννήθηκαν η Ωραία Ελένη και η αδελφή της η Κλυταιμνήστρα.

Στο αυγό, σύμφωνα με την θεωρία της συμπαντικής αρμονίας (γιν και γιάνγκ) των Κινέζων, βρίσκεται η τέλεια ισορροπία των αρνητικών και θετικών στοιχείων.

Όταν αποκυλίστηκε ο λίθος μετά την τριήμερη εις Άδου κάθοδον του Χριστού, ανέτειλε και πάλι το αναστάσιμο φως.

Στους Ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας, απαγορευόταν η κατανάλωση αυγών από τους αθλητές, γιατί τους έδιναν επιπλέον δύναμη.

Επί πλέον τάϊζαν με αυγά τους νιόπαντρους, για να κάνουν γερούς απογόνους.

Κόκκινα αυγά: Η παράδοση από την εποχή του Χριστού

Η παράδοση λέει πως μια χωριάτισσα που κρατούσε αυγά στην ποδιά της δεν πίστεψε στο θαύμα, “μόνον αν τα αυγά μου γίνουν κόκκινα, θα αναστηθεί ο Χριστός” είπε.. κοκκινίσανε τα αυγά της
κι από τότε χρονολογείτε το έθιμο να βάφονται κόκκινα τα πασχαλιάτικα αυγά.

Μερικοί το αποδίδουν στην ανάμνηση του αίματος του Χριστού, άλλοι θεωρούν το κόκκινο χρώμα έκφραση χαράς αλλά και αποτρεπτικής δύναμης.
Γιαυτό σε μερικούς τόπους κρεμούν κόκκινα υφάσματα στα παράθυρα την “Κοκκινοπέφτη”, την Μ. Πέμπτη δηλαδή που συνηθίζεται να βάφονται τα αυγά.

Ai generated 8571081 1280

Το αυγό που θα πρωτοβάψουν τα μεσάνυχτα της Μ. Τετάρτης στη Δυτική Μακεδονία, τ’ αφήνουν στην πρώτη αυλακιά του χωραφιού όταν αρχίσουν να
σπέρνουν, στο σημείο όπου θα πρωτοργώσει τη γη το αλέτρι. Για ν’ “αυγατίσει” το σιτάρι όπως το αυγό αλλά και να βλαστήσει ο σπόρος με τη δύναμη που έχει μέσα του το αυγό.
Σε πολλά μέρη ο αριθμός των αυγών που θα βαφτούν με το “βάρτζι”, με ένα κόκκινο ξύλο κόκκινα, με τα φύλλα της αμυγδαλιάς κίτρινα, αντιστοιχεί στα μέλη της οικογένειας μαζί με ένα ακόμη της Παναγιάς.

Δεισιδαιμονία θέλει καινούργιο σκεύος για να βάφονται τα αυγά και η βαφή δεν πρέπει να βγαίνει από το σπίτι ούτε να χύνεται στον νεροχύτη, αλλά πάντα σε χώμα.
Όλα τα κόκκινα αυγά δεν έχουν την ίδια χάρη. Θαυμαστές ιδιότητες έχει κυρίως το πρώτο αυγό που θα βαφτεί και θα μπει στο εικονοστάσι του σπιτιού, ” το αυγό της Παναγίας”.
Άμα είναι τριών χρονών αυγό στο εικονοστάσι, το ακουμπάνε στην κοιλιά τους οι έγκυες για να κρατήσουν το παιδί.

Το Πάσχα οι ανάγκες σε αυγά σχεδόν διπλασιάζονται. Οι κότες, βέβαια δεν σημαίνει ότι εκείνη την περίοδο μπορούν να γεννούν…διπλά. Οι ανάγκες, λοιπόν καλύπτονται από αυγά προηγούμενων εβδομάδων, τα οποία έχουν διατηρηθεί στο ψυγείο. Το αυγό σε υψηλή ψύξη μπορεί να διατηρηθεί και 6 μήνες.

Τα αυγά του Πάσχα είναι περίπου ενός μήνα και δεν έχουν κανένα φόβο. Πρέπει πάντως να βράζονται για 8 λεπτά και να τρώγονται σε μία εβδομάδα.
Μην κρατάτε τα βαμμένα αυγά εκτός ψυγείου για διακοσμητικούς λόγους και ύστερα από 10 ημέρες θυμηθείτε να τα φάτε. Κινδυνεύετε από δηλητηριάσεις!

Ένας εύκολος τρόπος να ελέγξετε την φρεσκάδα στα αυγά είναι ο εξής: σε ένα ποτήρι γεμάτο νερό και λίγο αλάτι ρίχνεται το αυγό. Εάν βυθιστεί, τότε είναι φρέσκο, εάν επιπλεύσει, έχει μεγάλο αεροθάλαμο και είναι πολυκαιρισμένο.

Πριν να βράσετε τα αυγά, ξεπλύνετε τα καλά και βάλτε τα σε λεκάνη με χλιαρό νερό. Όταν παρατηρήσετε από κάποιο αυγό να ανεβαίνει προς τα επάνω μια γραμμή από φυσαλίδες, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο ράγισμα, οπότε κρατείστε τα για τα γλυκά σας. Για να βάψετε σωστά τα αυγά σας, ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες της βαφής που αγοράσατε.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.