ΕΡΤ – Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ -Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης στην εκπομπή «Ο ποιητής της εβδομάδας»

Dimitris p kraniotis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης
στην εκπομπή «Ο ποιητής της εβδομάδας»

Η Φωνή της Ελλάδας, το ραδιόφωνο της ΕΡΤ που απευθύνεται στους Έλληνες όπου γης, με όχημα τη διάδοση, τη στήριξη, και την προβολή της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού, εντάσσει και πάλι στο πρόγραμμά της τα αφιερωματικά δίλεπτα ποίησης με τίτλο «Ο ποιητής της εβδομάδας» και «Η ποιήτρια της εβδομάδας».

Κάθε εβδομάδα είναι αφιερωμένη σ’ έναν σύγχρονο ή κλασικό Έλληνα ποιητή ή ποιήτρια, ενώ δεν απουσιάζουν οι ποιητές της Διασποράς. Οι ίδιοι οι ποιητές και οι ποιήτριες επιμελούνται τις ραδιοφωνικές ερμηνείες. Παράλληλα, τα ποιήματα «ντύνονται» με πρωτότυπη μουσική, που συνθέτουν και παίζουν στο στούντιο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας οι μουσικοί της Ορχήστρας της ΕΡΤ, καθώς και με μουσικά κομμάτια αγαπημένων δημιουργών. Επτά ποιήματα κάθε εβδομάδα, ένα ελληνικό ποίημα κάθε ημέρα, ταξιδεύει μέσα από τις συχνότητες της Φωνής της Ελλάδας, στα πέρατα της Γης, όπου υπάρχουν ελληνικές φωνές.

Η εβδομάδα από Δευτέρα 8 έως Κυριακή 14 Απριλίου 2024
είναι αφιερωμένη στον ποιητή Δημήτρη Π. Κρανιώτη  

Ο Δημήτρης Π. Κρανιώτης γεννήθηκε το 1966 και κατάγεται από το Στόμιο Λάρισας, όπου μεγάλωσε. Σπούδασε Ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με MSc στην Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ζει στη Λάρισα κι εργάζεται ως γιατρός ειδικός παθολόγος.

Έχει εκδώσει 10 ποιητικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό: «Ίχνη» (1985), «Πήλινα πρόσωπα» (1992), «Νοητή γραμμή» (2005), «Θίνες» (Ρουμανία 2007), «Ενδόγραμμα» (εκδ. Μαλλιάρης Παιδεία, 2010), «Έδδα» (Ρουμανία 2010), «Ψευδαισθήσεις» (Ρουμανία 2010), «Φύλλα φωνήεντα» (Ιταλία 2017), «Γραβάτα δημοσίας αιδούς» (εκδ. Κέδρος, 2018) και «Μείον ένα» (Ισπανία 2022). Το 2011 επιμελήθηκε και εξέδωσε την ανθολογία στα Αγγλικά «World Poetry 2011» (205 ποιητές από 65 χώρες). Η νέα ποιητική συλλογή του «Ρυτίδες στον καφέ» θα εκδοθεί το 2024 από τις εκδόσεις Κέδρος. Ποιήματά του μεταφράστηκαν σε 36 γλώσσες και δημοσιεύθηκαν σε ανθολογίες και περιοδικά σε διάφορες χώρες.

Συμμετείχε ως προσκεκλημένος ποιητής σε πολλά Διεθνή Φεστιβάλ Ποίησης στο εξωτερικό. Το 2011 διοργανώθηκε υπό την προεδρία του το 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ποιητών στη Λάρισα, όπου επίσης ίδρυσε και διοργάνωσε το 1ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Ποίησης. Είναι επικεφαλής της Επιτροπής Συγγραφέων για την Ειρήνη του PEN Greece, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γραμμάτων-Τεχνών Θεσσαλίας, μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του PEN Greece, της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Λογοτεχνών και διεθνών οργανισμών (World Poetry Movement, Poets of the Planet, κ.ά.)

Αναγορεύτηκε διδάκτωρ Λογοτεχνίας και ακαδημαϊκός στο εξωτερικό. Επίσης διετέλεσε καθηγητής του Τμήματος Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην ΤΕΙ Λάρισας), αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, διευθυντής σύνταξης του ιατρικού περιοδικού «Ιπποκράτης» και μέλος της συντακτικής επιτροπής του λογοτεχνικού περιοδικού «Γραφή».

Μουσική επιμέλεια: Μαρία Ρεμπούτσικα
Επιμέλεια ήχου: Ελευθερία Παπουτσάκη-Γιώργος Γιαννακούλας
Μετάδοση: Δευτέρα ως Παρασκευή στις 07:00 και 19:00 ώρα Ελλάδας και το Σαββατοκύριακο στις 19:00 ώρα Ελλάδας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.