Ημέρα της Γης! – Πλαστικά μπουκάλια νερού! Πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον! Της Δέσποινας Μακρινού

Oip (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

22 Απριλίου! Ημέρα της Γης!

Thumbnail (8)

Της Δέσποινας Μακρινού

Πλαστικά μπουκάλια νερού! Πόσο επιβαρύνουν το περιβάλλον!

    Νεράκι δροσερό από τη βρύση ή από γυάλινο μπουκάλι, συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του ταλαιπωρημένου ποικιλοτρόπως πλανήτη μας!

 

Ημέρα της Γης! Και είναι ευκαιρία να κάνουμε μιά αρχή για πιο υγιές περιβάλλον, για πιο καλή προσωπική υγεία.

Τα πλαστικά μπουκάλια αριθμούν τόσο μεγάλο όγκο παγκοσμίως, που απλά καθιστούν ανεπαρκείς πλέον τις εταιρείες ανακύκλωσης.

Σύμφωνα με μελέτη του αμερικανικού γραφείου της Greenpeace, “Circular Claims Fall Flat Again”, το 2021 τα νοικοκυριά στις ΗΠΑ δημιούργησαν περίπου 51 εκατομμύρια τόνους πλαστικών σκουπιδιών, από τους οποίους ανακυκλωθηκαν μόλις οι 2,4 εκατομμύρια τόνοι!

Η ανακύκλωση του πλαστικού αποτυγχάνει και αποδίδεται σε πέντε βασικούς λόγους:
– Τα πλαστικά απορρίμματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθούν, κι αυτό εξαιτίας της τεράστιας ποσότητας πλαστικού που μας κατακλύζει από παντού
– Τα πλαστικά απορρίμματα χρειάζονται διαλογή πριν ανακυκλωθούν, άρα ακόμα κι αν συλλέγονταν θα ήταν αδύνατο να γίνει διαλογή σε τρισεκατομμύρια πλαστικά απορρίμματα. Επίσης, θα χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερες κρατικές επενδύσεις για τη διαλογή και έτσι θα θυσιάζονταν τα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών σε κάτι που θα είχε ελάχιστο αποτέλεσμα.
– Η ίδια η ανακύκλωση από μόνη της προκαλεί κινδύνους στο περιβάλλον και την υγεία των εργαζομένων, αφού δημιουργεί μικροπλαστικά και εκθέτει τους εργαζόμενους σε τοξικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα πλαστικά
– Το πλαστικό συχνά περιέχει τοξικές ουσίες οι οποίες δεν “φεύγουν” με την ανακύκλωση, αλλά παραμένουν και στο ανακυκλωμένο πλαστικό. Αυτό το καθιστά επικίνδυνο για χρήση από τους ανθρώπους
– Η ανακύκλωση είναι πανάκριβη: η συλλογή των πλαστικών απορριμμάτων, η διαλογή τους, η μεταφορά και η επεξεργασία τους κοστίζει εκατομμύρια, την ώρα που η παραγωγή νέου πλαστικού είναι φθηνότερη από το ανακυκλωμένο.
Τα πλαστικά μιας χρήσης δεν φεύγουν ποτέ από το περιβάλλον, αντίθετα διασπώνται σε πολύ μικρά κομμάτια, στην ουσία σαν τρισεκατομμύρια κομματάκια κομφετί που βρίσκονται κυριολεκτικά παντού. Είναι απλά αδύνατον να συλλεχθούν όλα αυτά, ειδικά εφόσον η παραγωγή πλαστικού όλο και αυξάνεται. ( Πηγή Greenpeace Hellas)

Ωστόσο πέρα απο την μεγάλη μόλυνση που προκαλεί το πλαστικό στον πλανήτη, το ερώτημα είναι αν το νερό σε πλαστικά μπουκάλια είναι καλό για την υγεία μας.

Τα πλαστικά μπουκάλια περιέχουν μία χημική ουσία την οποία οι επιστήμονες ενοχοποιούν για μολύνσεις.

Τα συστατικά που μεταφέρονται από το πλαστικό στον οργανισμό μας είναι:

Φθαλάτες. Ενώσεις που μπορεί σε μεγάλες ποσότητες να προκαλέσουν

ενδοκρινολογικά προβλήματα.

Αντιμόνιο. Πρόκειται για ζωτικό καταλύτη βλαβερό για την υγείαΤελευταίως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρενέβη και μας διαβεβαιώνει ότι τα ποσοστά στο κάθε μπουκάλι είναι πολύ χαμηλά, άρα και ακίνδυνα.

Φορμαλδεΰδη και ακεταλδεΰδη. Οι Ενώσεις αυτές προκαλούνται όταν τα μπουκάλια εκτεθούν στον ήλιο. Σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να επηρεάσουν το νευρικό μας σύστημα.

Είναι αρκετά συνηθισμένο κάποιοι να επαναχρησιμοποιηθούν τα μπουκάλια γεμίζοντάς τα με νερό της βρύσης. Αυτό, σύμφωνα πάντα με διεθνείς προδιαγραφές, βλάπτει σοβαρά την υγεία μας, διότι οι τοξίνες που απελευθερώνονται εισχωρούν στον οργανισμό και προκαλούν προβλήματα.image.png

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.