Στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε πέρυσι, υποβλήθηκαν αναφορές για συνολικά 63 θανάτους σχετιζόμενους με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Τα συγκεντρωτικά στοιχεία του ΕΟΦ αφορούν σε αναφορές στην Ελλάδα εικαζόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών εμβολίων έναντι της Covid-19 για το έτος 2022.
Σημειώνεται ότι από τα 63 περαστικά τα 38 έλαβαν χώρα το 2021, τα 21 έλαβαν χώρα το 2022 και για τα 4 δεν υπάρχει η σχετική πληροφορία. Από τις 63 αναφορές, 2 αξιολογήθηκαν ότι έχουν πιθανότητα συσχέτισης με τον εμβολιασμό (possible), 1 με το Comirnaty (Pfizer) και 1 με το Vaxzevria (AstraZeneca). Η έκθεση του ΕΟΦ πριν ένα χρόνο ανέφερε ότι ελέγχονται από τις υγειονομικές αρχές 1.633 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών το 2022, ως σχετιζόμενες με τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού. Από το σύνολο των 1.633 αναφορών, οι 1.344 δηλώθηκαν ως σοβαρές.
Στο μεταξύ, μαζικές μηνύσεις έχει δεχτεί η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca στο Ηνωμένο Βασίλειο για παρενέργειες από τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού. Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν υποβληθεί 51 μηνύσεις κατά του φαρμακευτικού κολοσσού, από ασθενείς ή συγγενείς ασθενών οι οποίοι φέρεται ότι υπέστησαν σοβαρές βλάβες ή και έχασαν τη ζωή τους. Διεκδικούν, μάλιστα, αποζημιώσεις που μπορεί να φτάσουν και τις 100 εκατ. λίρες.
Το εμβόλιο της AstraZeneca έσωσε πολλά εκατομμύρια ζωές και συνέβαλε στην προστασία του παγκόσμιου πληθυσμού από τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον Καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκο Τζανάκη.
«Το εμβόλιο αυτό ποτέ δεν επικαιροποιήθηκε. Αποσύρθηκε για καθαρά εμπορικούς λόγους», αναφέρει στο protothema.gr. Όπως εξηγεί η απόφαση πιθανότατα ελήφθη δεδομένης της χαμηλής ζήτησης – κάτι που ισχύει για όλα τα εμβόλια – σε συνδυασμό με τη δυσφήμιση που έλαβε το συγκεκριμένο εμβόλιο.
Ο κ. Τζανάκης καθιστά σαφές πως οι πολίτες που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca δεν έχουν να φοβούνται για κάτι. Πιθανές παρενέργειες που έχουν σχέση με τα εμβόλια εμφανίζονται περίπου τρεις με τέσσερις εβδομάδες από τη στιγμή του εμβολιασμού και όχι μεγάλο διάστημα ή και χρόνια μετά τον εμβολιασμό.