Πέθανε ο Τάσος Μπιρσίμ – Ο Τηλεμάγος της σκηνοθεσίας!

Thumbnail (9)
Από τα Πολιτιστικά Δελτία Ειδήσεων της ΕΡΤ Δήμητρα Γκουντούνα - Τάσος Μπιρσίμ - Χάρρυ Κλυνν
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ο Τάσος μπορεί να δούλεψε και σ΄ άλλα κανάλια να τα έφτιαξε στην κυριολεξία, αλλά ποτέ δεν έφυγε απο την ΕΡΤ που νεαρός, παιδί ακόμη, είχε περάσει το κατώφλι της.

της Δήμητρας Γκουντούνα

 

 

Ο Τάσος Μπιρσίμ είχε την δική του ιστορία. Για τον κόσμο, ήταν ο σκηνοθέτης του Ανδρέα! Ο

σκηνοθέτης του ΠΑΣΟΚ που έβαλε από την παραμονή των εκλογών το 1981 τον πράσινο ήλιο στη Βουλή! Για εμάς που δουλέψαμε μαζί του, πάνω από 25 χρόνια, ήταν ο φίλος, ο σύμβουλος, στους άσχετους, ”εισερχόμενους” στην ΕΡΤ με την Τηλεόραση εκείνη την εποχή.

Θα σας πω δυο  περιστατικά για να σας δώσω κατά κάποιο τρόπο την  εικόνα του μάγου των “κουμπιών” μιας άλλης εποχής που καμιά συνάφεια δεν έχει με το σήμερα…

Στη Γυάρο, για πρώτη φορά θα πήγαιναν, οι κρατούμενοι στο νησί που είχαν περάσει ”βίον ανθόσπαρτον” για να προσκυνήσουν τον τόπο θυσίας συντρόφων αλλά και να αφουγκραστούν και τη δικιάς τους ζωή σ΄ έναν άλλο χρόνο από αυτόν του μαρτυρίου.

Για να περάσει η πρότασή μου πήγα στον Τάσο και εκείνος μου απάντησε είσαι διατεθειμένη  να μείνεις όλο το βράδυ μέχρι να έρθουν οι επισκέπτες με τις λάτζες και να πάρεις πλάνα ανατολής;

Thumbnail
Από τα Πολιτιστικά Δελτία Ειδήσεων της ΕΡΤ Τάσος Μπιρσίμ – Χάρρυ Κλυνν

Πέταξα τη σκούφια μου. Μου έδωσε τον υπέροχο οπερατέρ Γιώργο Κόντη και πήγαμε…στο νησί των φιδιών. Ολη τη νύχτα κρατούσα το χέρι του οπερατέρ ανεβασμένη πάνω σε μια πόρτα σπασμένη.

Ο Γιώργος είχε πάρει πλάνα -σε φίλμ – λίγο πριν σκοτεινιάσει  και περιμέναμε να δούμε ίχνη απο τον ήλιο ,που δεν έλεγε να προβάλλει. Οταν γυρίσαμε στην Αγία Παρασκευή μας περίμενε ο Τάσος που άρπαξε αμέσως το φιλμ για εμφάνιση. Δεν συζητώ για τα πλάνα που είδαμε. Η μαγεία στη μουβιόλα στο σελιλόιντ. Ο Τάσος είχε ήδη συμφωνήσει με την Ολλανδική Τηλεόραση και όπως μας είπε ξεπεράσαμε κάθε προσδοκία του.

Oip (1)

Μια άλλη στιγμή μας με τον Τάσο είναι την ημέρα που πέθανε ο Κάρολος Κουν και ήταν λίγη ώρα πριν το δελτίο ειδήσεων. Εχω ανέβει στον γ΄ όροφο και ζητάω τον μοντέρ για να σπικάρω στο φτερό και να μοντάρω το βίντεο με το αφιέρωμα που είχα ετοιμάσει μόλις είχα μάθει οτι ο μεγάλος Κούν είναι στο νοσοκομείο. Και μου απαντάει αυτός που έχει βάρδια ”Δεν μπορώ τώρα, έχω διάλειμμα” Ε τα ύστερα του κόσμου απο τις φωνές μου. Κάποιος ειδοποιεί τον Τάσο που ετοίμαζε στο στούντιο  το δελτίο και ανεβαίνει επάνω και με βλέπει να έχω πέσει στην κυριολεξία πάνω στο μοντέρ. Εκείνος ψύχραιμος  λέει ”Τώρα θα το κάνεις ! Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μετά..” Το μετά ήταν το ειρωνικό του βλέμμα στον ”συνάδελφο”. λέγοντάς του ”καλά πως σε έβαλε κάτω μια γυναίκα, εσένα έναν άνδρα”

Με τον Τάσο Μπιρσίμ είχαμε περάσει και βράδια ατελείωτα μαζί με τον Γιώργο Παπαδόπουλο τη Σεμίνα Διγενή την Ελενα Γεωργοπούλου τον Γιώργο Σταυρίδη και άλλους συναδέλφους, που εξουθενωμένοι από την ένταση της ημέρα, ανακυκλώναμε τις ανησυχίες  μας τα βάζαμε με την εκάστοτε Διευθυντή και ο Τάσος πάντα χαμογελαστός έλεγε ”Μα αξίζει τον κόπο”.

Ο Τάσος μπορεί να δούλεψε και σ΄ άλλα κανάλια να τα έφτιαξε στην κυριολεξία, αλλά ποτέ δεν έφυγε απο την ΕΡΤ που νεαρός, παιδί ακόμη, είχε περάσει το κατώφλι της.

Γειά σου Τάσο μου γειά σου αγαπημένε μας φίλε.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.