“Κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε” Μήνυμα προς τους παγκόσμιους ηγέτες! Της Δέσποινας Μακρινού

162519645419636827
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Κάντε ένα βήμα πίσω και σκεφτείτε”

Μήνυμα προς τους παγκόσμιους ηγέτες!

Thumbnail 8 3 169x300

Της Δέσποινας Μακρινού

Τραγικό και ταυτόχρονα οργισμένο μήνυμα προς τους παγκόσμιους ηγέτες, απευθύνει ο Διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη (SIPRI Stockholm Internatiol Peace Research Institute) Γουίλφρεντ Γουάν.

Το Διεθνές Ινστιτούτο, που εδρεύει στην Στοκχόλμη, καταγράφει μεγάλη κινητικότητα τον τελευταίο καιρό στις πολεμικές βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο, με προσλήψεις εργατικού και επιστημονικού προσωπικού,  γεγονός που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την παγκόσμια ειρήνη.

Ζούμε σε μία από τις πιο επικίνδυνες περιόδους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις απο τον ψυχρό πόλεμο” επισημαίνει ο διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου.

Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον γεμάτο αιματηρές πολεμικές συγκρούσεις, με αστάθειες στην πολιτική, την οικονομία, στην επιβίωση, λόγω των μεγάλων οικολογικών και φυσικών καταστροφών, εννέα χώρες έχουν έτοιμες προς χρήση 9.500 πυρηνικές κεφαλές .

Βρισκόμαστε μπροστά στην άβυσσο κι είναι καιρός οι μεγάλες δυνάμεις να κάνουν ένα βήμα πίσω και να σκεφτούν μαζί το μέλλον της ανθρωπότητας”.

Οι εννέα χώρες που διαθέτουν πυρηνικές κεφαλές σήμερα, είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ινδία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν κι η Βόρεια Κορέα .

Ο συνεχής εξοπλισμός και η επιτάχυνση των εκσυγχρονιστικών οπλοστασίων, σε συνδυασμό με την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στην τελευταία συνθήκη ελέγχου, για περιορισμό των πυρηνικών δυνάμεων, ενισχύουν σοβαρά τον κίνδυνο ενός εκτεταμένου πολέμου.

Τον περασμένο Ιανουάριο (2024), όπως κατέγραψε μελέτη του Ινστιτούτου, απο τις 12.121 πυρηνικές κεφαλές , οι 9,585 είναι έτοιμες να χρησιμοποιηθούν, ενώ 2.100 απο αυτές βρίσκονται σε κατάσταση “υψηλου επιχειρησιακού συναγερμού” σε βαλλιστικούς πυραύλους.

Το 90% των πυρηνικών κεφαλών, ανήκουν σε Ρωσία και ΗΠΑ, ενώ για πρώτη φορά μπαίνει στο παιχνίδι του “υψηλού επιχειρησιακου συναγερμού” και η Κίνα.

Πηγή : SIPRI, Εφημερίδα των Συντακτών, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.