Τζωρτζ Όργουελ – Κείμενο και σκίτσο του Γιάννη Κουτσοκώστα

Thumbnail (3)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Τζωρτζ Όργουελ

Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας

4a5f5474 aab4 447b b148 df67966bd47c 2048x1150 1

O Τζωρτζ Όργουελ, ο Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος, υπήρξε ένας από τους κορυφαίους, πιο επιδραστικούς και προφητικούς Άγγλους συγγραφείς του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου, το 1903, έζησε μόλις 47 χρόνια και έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν στα τελευταία χρόνια της ζωής του ολοκλήρωσε τη

“H φάρμα των ζώων” (1945), μια πολιτική αλληγορία που εμπνευσμένη από την Ρωσική επανάσταση καταγγέλλει τη σταλινική περίοδο της Σοβιετικής Ένωσης. Η φήμη του απογειώθηκε με το περίφημο, εφιαλτικά προφητικό μυθιστόρημα “1984”, που κυκλοφόρησε το 1949 και στο οποίο σκιαγραφεί αριστουργηματικά όσα τερατώδη επρόκειτο να συμβούν, δεκαετίες μετά στον κόσμο μας, με την ολοκλήρωση του αστυνομικού κράτους, την ασυδοσία της εξουσίας και τον “Μεγάλο Αδελφό”, που εξουσιάζει τα πάντα ακόμα και τη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής του ατόμου.

Το έργο του Όργουελ συνεχίζει να επηρεάζει ακόμα και σήμερα τη μαζική και πολιτική κουλτούρα ενώ ο όρος οργουελικός εντάχθηκε στο παγκόσμιο λεξιλόγιο μαζί με αρκετούς από τους νεολογισμούς του, όπως ο Ψυχρός Πόλεμος, Ο Μεγάλος Αδελφός, Αστυνομία Σκέψης. κ.α. Σήμερα το επίθετο οργουελικός περιγράφει ολοκληρωτικές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από δρακόντιο έλεγχο μέσω αυταρχικών πολιτικών της προπαγάνδας, της παρακολούθησης, της παραπληροφόρησης, της άρνησης της αλήθειας, καταστάσεις καταστροφικές για τη δημοκρατία και την ευημερία μιας ελεύθερης και ανοιχτής κοινωνίας.

Ο Τζορτζ Οργουελ , Έρικ Άρθουρ Μπλερ, ήταν το πραγματικό του όνομα, υπήρξε βαθιά πολιτικός συγγραφέας χωρίς όμως καθαρό πολιτικό στίγμα. Πήρε μέρος στον Ισπανικό εμφύλιο αρχικά ως δημοσιογράφος και στη συνέχεια ως μαχητής στο πλευρό των Δημοκρατικών καταγράφοντας τις εμπειρίες του στο βιβλίο του “Φόρος Τιμής στην Καταλωνία” (1938) αλλά ήρθε και σε σύγκρουση με τους κομμουνιστές στην Βαρκελώνη. Ο ίδιος δήλωνε σοσιαλιστής αλλά περιέγραφε τον εαυτό του ως συντηρητικό αναρχικό ενώ ήταν πάντα σφοδρός αντικομμουνιστής. Λέγεται μάλιστα ότι ένα χρόνο πριν πεθάνει, το 1949, παρέδωσε στη Βρετανική κυβέρνηση λίστα με 38 ονόματα συμπαθούντων την Αριστερά, μεταξύ αυτών και του Τσάρλι Τσάπλιν.

Πέθανε από φυματίωση τον Ιανουάριο του 1950, ενώ το 2008 οι Times τον κατέταξαν ως δεύτερο στη λίστα με τους κορυφαίους Βρετανούς συγγραφείς μετά τον πόλεμο.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.