Από μια συνέντευξη που δεν τελειώσαμε, (ευθύνη δική μου) η avecnews σ΄ αποχαιρετάει Γιώργο Σγουράκη, με κάποια λόγια της Κικής Δημουλά αφού πολλές φορές ,στις κουβέντες μας είχαμε σταθεί στην προσωπικότητα αυτής της γυναίκας ,και στην ποίησή της…
Αλλωστε ήσουν ο παραγωγός που αγάπησες τους ποιητές και εκείνοι σε αγάπησαν πολύ!
”Πρώτη φορά δεν φταίω εγώ /που μοιάζει η μέρα νύχτα /
φύλαγε μου τουλάχιστον όσα έχουν πεθάνει/…/
Οχι δεν είναι η φωνή μου/Ελευθερία ή Θάνατος /
Είν΄ ένα κρατητήριο φωνών/
κι ευθανασία τους/στόχος καρτερικός/ στα κέφια του τρελού πυρηνικού πλησίον…/
Τώρα θα μου πεις, γιατί δεν σ΄ αποχαιρετάω με τον Ελύτη και το ”ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ” που με την άδεια του ποιητή, είχες ως τίτλο στη θρυλική εκπομπής σου.
Εχω χίλιους λόγους να σου πω, αλλά θα αναφερθώ σε λίγους…. Θα αναφερθώ στον αγώνα που έκανες για να προβληθούν οι εκπομπές σου, όπως, ο ίδιος είχες πει σε συνεντεύξεις .Για να πείσεις τους τότε ηγήτορες της ΕΡΤ (1977)
Α΄ και η τωρινή Διοίκηση έβγαλε ανακοίνωση γιά τον θάνατό σου! Μόνο που δεν ξέρω ,εάν ευόδωσαν τα ραντεβού σας για την επανάληψη των εκπομπών…Μπας και μάθουν κάτι οι νεότερες γενιές.
Γιώργο Σγουράκη γυρίζω πίσω τις σελίδες της ιστορία σου. Όχι για να δείξω πόσο σημαντικός ήσουν ως παραγωγός. σκηνοθέτης, δημοσιογράφος, Αλλά για εκείνους που ακολουθούν τα αχνάρια σου και πέφτουν πάνω σε τοίχους! Και τα εμπόδια που είχες συναντήσει δεν ήταν λίγα!
Και όπως είχες πει σε συνέντευξή σου:
”Το Νόμπελ του Ελύτη έσωσε μια δουλειά που κάναμε καταγράφοντας το λόγο πνευματικών ανθρώπων από τον ελλαδικό χώρο, στην αρχή είχε απορριφθεί. Επειτα, ξεκινήσαμε το ντοκιμαντέρ Εδώ Γεννήθηκε η Ευρώπη και παρά την αντικομμουνιστική υστερία και καχυποψία που ακόμα υπήρχε, επιβίωσε κι ένα επεισόδιο με κείμενα του Καζαντζάκη, τα οποία ενέκρινε πρώτα ο Τσαλδάρης και στη συνέχεια τα έστειλαν με ελικόπτερο από την Αθήνα στο Ναύπλιο για να τα δει ο Καραμανλής.”
”Για το αφιέρωμα του Σεφέρη είδα ότι δεν υπήρχαν στοιχεία. Μόνο στη Γεννάδιο βρήκα φωτογραφικό υλικό και μια δωδεκάλεπτη ταινία από την τελετή του Νόμπελ, να δίνει μια μικρή συνέντευξη σε ένα Βρετανό δημοσιογράφο και να διαβάζει ζωντανά την «Ανδρομέδα». Σκέφτηκα ότι υπήρχαν σημαντικοί πνευματικοί άνθρωποι για τους οποίους δεν είχαμε κανένα ντοκουμέντο. Το μετέφερα στον Ελύτη, με την σκέψη για μια εκπομπή με αυτοβιογραφίες. Μέχρι τότε, δεν υπήρχε ο όρος «αυτοβιογραφία». Σκοπός ήταν να αφήσω τον καλεσμένο να πει αυτά που θέλει, όπως θέλει, χωρίς παρέμβαση από σκηνοθέτες ή άλλους επαγγελματίες. Στοχεύαμε να αφήσουμε κάτι για τις επόμενες γενιές, ακόμα και μετά από 50-100 χρόνια. Ο Ελύτης βρήκε καταπληκτική την ιδέα και πρότεινε σαν όνομα της εκπομπής το Μονόγραμμα από το ομώνυμο έργο του.” Πηγή : www.paratiritis-news.gr
Ας πάμε τώρα στα τυπικά…
Ο Γιώργος Σγουράκης γεννήθηκε στα Χανιά πριν απο 78 χρόνια. Μεγάλωσε στην Αθήνα σπούδασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο όπου γνώρισε κσι την συμφοιτήτριά του και αργότερα συντρόφισσά και συν δημιουργός των εκπομπών του Ηρώ Σγουράκη.
Απο το 1977 ασχολήθηκε με την Τηλεόραση . Πρώτη του εκπομπή αφιέρωμα, για την Μεγάλη εβδομάδα με ύμνους του Ρωμανού Μελωδού . Φυσικά ,δεν τον καλοδέχθηκε η ηγεσία του καναλιού, ,παρά μόνο όταν έγραψαν ύμνους οι εφημερίδες .Ο Γιώργος και η Ηρώ Σγουράκη κατέγραψαν και μας άφησαν την πιο σημαντική ίσως περιουσία της ΕΡΤ με τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του 20ου αιώνα …
Και εμείς Γιώργο Σγουράκη, σ΄ αποχαιρετούμε μες την απόλυτη μοναξιά ,του σημερινού τηλεοπτικού τοπίου… Πως αλλιώς; Με ποίηση που τόσο αγάπησες,
΄΄Και αυτές τις πολυόροφες ανθρώπινες σχέσεις /ποιος θα τις κατοικήσει;/ φύγατε όλοι;’ολα; /ή ποτέ δεν σας είχα..