Η πιο επικίνδυνη μέρα λόγω κεραυνών: Πώς μπορούμε να προστατευτούμε αν είμαστε έξω

Thunderstorm 1768742 1280
Facebook
Twitter
LinkedIn

Για το θέμα μίλησε αρχικά ο μετεωρολόγος Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος είπε μέσω του Open ότι ο αυξημένος αριθμός των κεραυνών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Ειδικοί εξηγούν πού οφείλεται ο αυξημένος αριθμός των κεραυνών το τελευταίο χρονικό διάστημα στη χώρα μας και δίνουν συμβουλές ώστε να μη διατρέξουμε κίνδυνο.

Για το θέμα μίλησε αρχικά ο μετεωρολόγος Δημήτρης Παπαϊωάννου, ο οποίος είπε μέσω του Open ότι ο αυξημένος αριθμός των κεραυνών οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.

Εξήγησε ότι με τις νέες κλιματολογικές συνθήκες είναι πολύ πιο θερμό το περιβάλλον και έτσι υπάρχει περισσότερη αστάθεια, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται περισσότερες καταιγίδες.

Πώς δημιουργούνται οι καταιγίδες

«Οι κεραυνοί ουσιαστικά δημιουργούνται όταν έχουμε καταιγίδες και ο λόγος που δημιουργούνται είναι λόγω της διαφοράς δυναμικού που υπάρχει μεταξύ των νεφών και του εδάφους, δηλαδή είναι θετικά φορτισμένο το έδαφος, είτε πρόκειται για θάλασσα είτε για ξηρά, και είναι αρνητικά φορτισμένα τα σύννεφα, οπότε δημιουργούνται οι καταιγίδες» είπε στη συνέχεια.

«Ένας κεραυνός μπορεί να έχει θερμοκρασία εκεί που θα χτυπήσει μέχρι και δεκάδες χιλιάδες βαθμούς Κελσίου. Προκαλείται τεράστια ισχύ όταν πέφτει ένας κεραυνός terrawatt και δισεκατομμύρια volt, γι’ αυτό και είναι πολύ επικίνδυνοι, ακόμα και αν χτυπήσουν στα δύο μέτρα», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι οι αυριανές καταιγίδες δεν θα έχουν πολύ μεγάλη έκταση, θα είναι όμως πολλές και διάσπαρτες σε όλη τη χώρα.

Σημείωσε ότι σε μια τυπική καταιγίδα μπορεί να πέσουν 40-50 κεραυνοί, αλλά σε μια μεγάλη καταιγίδα μπορεί να πέσουν εκατοντάδες κεραυνοί.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε αν είμαστε έξω

«Όταν βλέπουμε άστατο καιρό και κακές καιρικές συνθήκες να απομακρυνόμαστε, να πηγαίνουμε σε ασφαλές σημείο» τόνισε από την πλευρά του ο Χρήστος Ράμος, πρόεδρος του ΟΦΚΑΘ.

«Καλό σημείο θεωρείται το αυτοκίνητο και ένας κλειστός χώρος. Ακόμα και αν είμαστε μέσα στη θάλασσα, να βυθιστούμε μέσα στο νερό όσο μπορούμε και όσο αντέξουμε» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι η ισχύς του κεραυνού που πέφτει είναι πάρα πολύ μεγάλη, γύρω στα 30.000 volt.

Είπε, τέλος, ότι ενημερώθηκε πως το κορίτσι που έχασε τη ζωή του από κεραυνό στη Χαλκιδική είχε επάνω στο φρύδι του ένα σκουλαρίκι piercing. «Όλα αυτά πρέπει να τα βγάζουμε», τόνισε.

Η χρήση του αλεξικέραυνου

«Βλέπουμε πλέον ότι οι καταιγίδες είναι τόσες πολλές και έντονες που και οι ιδιώτες καλούνται να βάλουν αλεξικέραυνα στα σπίτια τους» είπε αρχικά ο κ, Παναγιώτης Ιακωβάκης, ο οποίος είναι τεχνικός για αλεξικέραυνα.

Για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Το αλεξικέραυνο το βάζουμε για να μας προστατεύσει από άμεση κρούση κεραυνού. Είτε είναι μια ακίδα, είτε είναι ένα αλεξικέραυνο ιονισμού το οποίο μπαίνει πάνω σε έναν ιστό, μετά πέφτει επάνω ο κεραυνός, φεύγει μέσω του αγωγού κάτω στη γη, καρφώνουμε μέσα στη γη γειώσεις και έτσι δουλεύει το αλεξικέραυνο».

«Aν δεν απορροφηθεί ο κεραυνός θα έχουμε ή θάνατο ή κίνδυνο ή φωτιά»

«Το θέμα είναι ότι γίνονται πάρα πολλές εγκαταστάσεις που δεν μπορεί να απορροφηθεί ο κεραυνός», συμπλήρωσε. Ξεκαθάρισε ότι αν δεν απορροφηθεί ο κεραυνός, θα έχουμε ή θάνατο ή κίνδυνο ή φωτιά. «Οι εντάσεις είναι τόσο μεγάλες, που δεν γλιτώνεις», είπε.
Ανέφερε ότι είναι καλύτερο να μη βάλουμε αλεξικέραυνο, παρά να βάλουμε ένα κακό. «Όλο το αλεξικέραυνο είναι η γείωση, πρέπει να πετύχουμε μια χαμηλή αντίσταση στη γείωση. Όταν πετύχουμε χαμηλή αντίσταση στη γείωση σημαίνει ότι ο κεραυνός θα χτυπήσει το αλεξικέραυνο και θα απορροφηθεί άμεσα στη γη και θα εξαφανιστεί. Όταν δεν έχουμε μια καλή γείωση θα αιωρείται ο κεραυνός στο υπέδαφος», πρόσθεσε.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν πέφτει κεραυνός και είμαστε μέσα στο σπίτι

Τέλος, έδωσε τις δικές του ιδιαίτερα χρήσιμες συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουμε όταν εξελίσσεται μια καταιγίδα στον τόπο μας.

«Σίγουρα δεν κάνουμε μπάνιο, σίγουρα δεν ακουμπάμε βρύσες και μεταλλικά σημεία μέσα στο σπίτι, γιατί αν πέσει ένας κεραυνός επάνω στο σπίτι μας μπορεί να μας φέρει ρεύμα μέσω της ύδρευσης», είπε.

Παράλληλα, για να προστατέψουμε τα ηλεκτρολογικά μέσα στο σπίτι είπε ότι πρέπει να βάλουμε αντικεραυνικά-αντιυπερτασικά φίλτρα στον πίνακά μας, τα οποία για να λειτουργήσουν θέλουν μια πιστοποιημένη γείωση στο σπίτι.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.