Ο Κώστας Ζαχαριάδης στο aVecnews: «Δεν υπάρχει δικός μου ΣΥΡΙΖΑ – για κανέναν» – Μιλάει στη Δέσποινα Μακρινού

[370560] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/eurokinissi)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Facebook
Twitter
LinkedIn

“Δεν υπάρχει δικός μου ΣΥΡΙΖΑ για κανέναν”

Συνέντευξη με τον Κώστα Ζαχαριάδη – Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Της Δέσποινας Μακρινού 

Ο υποψήφιος Δήμαρχος για την Αθήνα και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Κώστας Ζαχαριάδης, μιλά στο aVecnews και καταθέτει τις δικές του απόψεις για τις εξελίξεις στο κόμμα, τη σχέση του με τον Πρόεδρο, για  την Αριστερά, αλλά και για τους άλλους συντρόφους του.

Κύριε Ζαχαριάδη για τον κόσμο της Αριστεράς ο ισχυρισμός που ακούγεται  τελευταία από τον Πρόεδρο σας κ. Κασσελάκη “ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ” είναι πρωτόγνωρο και ξένο. Εσάς δεν σας ενοχλεί;

Τα κόμματα είναι πυλώνες της Δημοκρατίας και σημαντικοί θεσμοί για την κοινωνίας μας. Ιδίως στην Αριστερά και ευρύτερα στον προοδευτικό χώρο τα κόμματα είναι συλλογικά και κόμματα ιδεών και αξιών παρά κόμματα προσώπων. Δεν υπάρχει «δικός μου ΣΥΡΙΖΑ» για κανέναν. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι όλων όσων είμαστε μέλη του, στελέχη του, ο Πρόεδρος του και φυσικά πάνω απ όλα ο κόσμος που μας στηρίζει. Πολλές φορές όλοι μας χρησιμοποιούμε την έκφραση «το κόμμα μου» με την έννοια του συνανήκει και όχι με την έννοια της ιδιοκτησίας.

Είστε σχεδόν συνομήλικοι με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ . Αν σας ζητούσε κάποιος να τον περιγράψετε τι θα λέγατε;

Είναι ένας ευχάριστος και πολύ ενδιαφέρον άνθρωπος. Αναφέρομαι στον άνθρωπο πίσω από τις κάμερες και έξω από την πολιτική. Τα υπόλοιπα είναι θέμα κρίσης του καθενός, ανάλογα με τις απόψεις του και την τοποθέτησή του.

  Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή του μορφή πόσο ριζοσπαστικό κόμμα είναι;

Δεν νομίζω ότι είναι η περίοδος του ριζοσπαστισμού. Μάλλον είναι η περίοδος των συνεργασιών και των γεφυρώσεων και εντός και εκτός κόμματος, για να αποτραπεί η άνοδος της ακροδεξιάς και να ηττηθούν οι συντηρητικές ιδέες και πολιτικές που την τροφοδοτούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα παραμένει σε κρίση μετά το εκλογικό χαστούκι της 21ης Μαΐου του 2023. Δεν έχει συνέλθει και δεν έχει βρει το βηματισμό του. Δεν είναι μόνο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό. Αντίστοιχο θέμα αντιμετωπίζουν και άλλα κόμματα του προοδευτικού φάσματος και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Θα έλεγα ότι πρέπει να συζητήσουμε ξανά από την αρχή ορισμένα ζητήματα πολιτικής, φυσιογνωμίας, στρατηγικής.

Στο συνέδριο του Οκτωβρίου θα διαφωνήσετε αν προταθεί η αλλαγή ονόματος  για κάτι  πιο  κεντροαριστερό;

Το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ είναι συνδεδεμένο με την σύγχρονη ελληνική ιστορία, με τις δυσκολίες, τις επιτυχίες, αλλά και τις διαψεύσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρειάζεται κατά τη γνώμη μου αλλαγή ονόματος, αλλά αλλαγή στην πολιτική του. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι από το 2012 μέχρι και σήμερα το πολιτικό σπίτι των ψηφοφόρων της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα και συνομιλητής των κομμάτων της κεντροαριστεράς στην Ευρώπη. Οι πολιτικές μας πρέπει να αγκαλιάζουν όλο τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, όλους τους πολίτες που διαπιστώνουν τα αδιέξοδα της σημερινής πολιτικής της ΝΔ.

Αν ωστόσο  ο κύριος Κασσελάκης αποφασίσει να το αλλάξει, πιστεύετε ότι το brand name του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει; Ποιός πιστεύετε ότι είναι ο πιο κατάλληλος για να συσπειρώσει τον κόσμο της Αριστεράς, που ήδη εμφανίζεται πολύ απογοητευμένος;

Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και τα άλλα κόμματα της χώρας δεν είναι προϊόντα, αλλά ζώσα πραγματικότητα. Είναι βιώματα, απόψεις, αξίες, καταβολές, καθημερινότητα. Αυτά που σήμερα συγκροτούν το ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι αναγνωρίσιμο και επιλέξιμο εκλογικά, υπήρχαν και χθες θα υπάρχουν και αύριο ανεξάρτητα από το πως ακριβώς θα το λέμε. Όσο θα υπάρχουν οι αιτίες θα υπάρχουν και οι αναζητήσεις και οι απαντήσεις.

Όσο για τον πιο κατάλληλο, αυτό  προκύπτει από τις κοινωνικές διεργασίες. Δεν είναι απόφαση συσκέψεων ή γραφείων, αλλά αποτέλεσμα κοινωνικής δυναμικής και κινηματικής δραστηριότητας.

Thumbnail

Τα κομματικά Μέσα, η Αυγή και το Κόκκινο, βιώνουν μιά μεγάλη κρίση. Πείτε μας ειλικρινά οι λόγοι ήταν οικονομικοί ή καθαρά πολιτικοί, προκειμένου ο Πρόεδρος να έχει τον απόλυτο έλεγχο της πληροφόρησης. Αφού στα δύο Μέσα υπήρχαν και φωνές που διαφωνούσαν μαζί του.

Οικονομικοί είναι οι λόγοι. Έχουμε αντιμετωπίσει και στο παρελθόν μεγάλες δυσκολίες και τα καταφέραμε. Έτσι πιστεύω και σήμερα μπορούμε να τα καταφέρουμε. Το ραδιόφωνο και η εφημερίδα πάντα τα κατάφερναν οικονομικά γιατί υπήρχε διακριτό ρεύμα κοινωνικής και πολιτικής στήριξης. Το ίδιο πιστεύω ότι μπορούμε κατ’ αναλογία να πετύχουμε και σήμερα.

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να εκλέγεται ο Πρόεδρος από τα μέλη, σας είχε βρεί σύμφωνο τότε; Πόση ευθύνη εκ των υστέρων, αναλογεί στα μέλη της ΚΕ  που το ενέκριναν με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η επιλογή της εκλογής της ηγεσίας από τη βάση με βρήκε σύμφωνο και εξακολουθεί να με βρίσκει σύμφωνο. Είναι πολύ ευρύτερα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα τα κόμματα. Οι παθογένειες στις οποίες υπαινικτικά αναφέρεστε στο ερώτημά σας, θα υπήρχαν είτε η ηγεσία εκλέγονταν από τη βάση, είτε από Συνέδριο, είτε από την Κεντρική Επιτροπή. Το πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι αλλού.

Η αποχώρηση των 11 βουλευτών προφανώς και δεν σας βρίσκει σύμφωνο για να παραμένετε. Εκτιμάτε ωστόσο ότι έπρεπε να παραδώσουν τις έδρες;

Θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος τον πολυτεμαχισμό της ευρύτερης παράταξης, είναι η ώρα να αθροίσουμε και να πολλαπλασιάσουμε δυνάμεις και όχι να αναζητούμε την καθαρότητα. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις ευρωεκλογές. Ας στοχαστούμε όλοι κοιτώντας το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Μόνο τότε  θα βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα.

Οι έδρες ανήκουν στη συλλογικότητα που τις εξέλεξε. Για να βγει για παράδειγμα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος βουλευτής στο Βόρειο Τομέα Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ, ψήφισα και εγώ ΣΥΡΙΖΑ παρόλο που δεν τον ψήφισα τον ίδιο με σταυρό. Αυτά τα είχαμε υπογράψει και ξεκαθαρίσει ως υποψήφιοι βουλευτές το 2023. Αυτό που ακόμα δεν καταλαβαίνω είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι που έκαναν κριτική το 2010 στην ΔΗΜΑΡ που αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ και κράτησε τις βουλευτικές έδρες τότε, σήμερα κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Τρόλ ψεύτικων λογαριασμών και μαύρα ταμεία αποδίδονται στον προηγούμενο πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα. Εσείς τι πιστεύετε;

Δεν υπάρχουν ούτε μαύρα ταμεία ούτε έμμισθα τρόλ ούτε επί Τσίπρα ούτε επί Κασσελάκη. Θα ήταν ανήθικο άλλωστε την ώρα που έχουμε τέτοιες οικονομικές δυσκολίες με τα μέσα του κόμματος να πληρώνονται τρόλ. Άνοιξε και έκανε πολύ κακό μια μη υπαρκτή συζήτηση για μαύρα ταμεία σε ένα κόμμα που ακόμα και οι πιο σκληροί μας αντίπαλοι δεν τόλμησαν να μας κατηγορήσουν για 1 cent μη χρηστής διοίκησης και διαχείρισης. Ευτυχώς τώρα με μεγάλη καθυστέρηση και με μεγάλη φθορά το θέμα κλείνει. Αυτά τα πράγματα είναι ξένα στο ήθος και στην διαδρομή του κόμματός μας.

Ποιές είναι οι σχέσεις σας με το περιβάλλον του Προέδρου; Μήπως είστε ο επόμενος που θα απομακρυνθεί;

Τι ακριβώς σημαίνει περιβάλλον Προέδρου; Στα δημοκρατικά κόμματα δεν έχουμε περιβάλλοντα αλλά όργανα. Με τον ίδιο τον Πρόεδρο η σχέση μου είναι πολύ καλή, με πολλούς από τους συνεργάτες του εξαιρετική, ιδίως αυτοί που μεταπήδησαν από τον Τσίπρα στον Κασσελάκη και μας συνδέει φιλία και διαδρομή ετων. Κάποιους φυσικά δεν τους γνωρίζω καθόλου. Νομίζω ότι στην πολιτική σε εκτιμούν περισσότερο όταν λες την γνώμη σου, ακόμα και όταν ασκείς κριτική παρά όταν σιωπάς ή σιγομουρμουρίζεις.

Από που να απομακρυνθώ, από το «κόμμα μου»; Ποιος να με απομακρύνει και γιατί; Σε αυτό το κόμμα είμαι από το 2002 πάντα με διαθεση πρσφοράς και ανιδιοτέλειας. Ειμαι εδώ και θα είμαι εδώ γιατί εδώ πιστεύω ότι είναι το σπίτι των αξιών που με εμπνέουν και με κινητοποιούν.

Ο κ. Πολακης για μια ακόμη φορά δημιούργησε πρόβλημα στο κόμμα σας. Τις προάλλες μάλιστα σας αποκάλεσε και απαξιωτικά Κωστάκη. Πως είναι οι σχέσεις σας ;

Το ζήτημα δεν είναι διαπροσωπικό, είναι πολιτικό. Ο Παύλος κατ’ επανάληψη με την συμπεριφορά του, με την εκφορά του λόγου του, με την ψήφο του στη Βουλή, δεν σέβεται και εκθέτει τη συλλογικότητα, πρόσφατα και τον Πρόεδρο του κόμματος. Αυτό είναι ζήτημα σοβαρό και πρέπει επιτέλους να μπει ένα φρένο. Όσο το αφήνουμε τόσο θα χειροτερεύει, έχει αποδειχτεί πολλές φορές τα τελευταία χρόνια. Κόμμα σημαίνει κανόνες για όλους και σεβασμό της δεοντολογίας από όλους,

Ποιός εκπροσωπεί σήμερα την Προοδευτική Συμμαχία το δεύτερο σκέλος του ονόματος,  αφού οι περισσότεροι έχουν αποχωρήσει;

Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει πρώτο και δεύτερο σκέλος, αλλά ένα κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία που αποτελεί την διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχετε δίκιο ότι έχουν αποχωρήσει οι περισσότεροι, το αντίστροφο ισχύει. Σκεφτείτε λίγο την διαδρομή, την γεωγραφία και τις διευρύνσεις του κόμματος με ονοματεπώνυμα και θα δείτε ότι μάλλον έχω δίκιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.