Το 2016 η νέα υποθαλάσσια οδική σήραγγα της Κωνσταντινούπολης

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Με την Κωνσταντινούπολη να αριθμεί 15 εκατομμύρια πολίτες και να αντιμετωπίζει ένα από τα εντονότερα κυκλοφοριακά προβλήματα παγκοσμίως, οι τουρκικές Αρχές επιστράτευσαν τα… μεγάλα μέσα: μια υπερσύγχρονη υποθαλάσσια οδική σήραγγα στην Κωνσταντινούπολη που είναι ήδη στα σκαριά και θα εγκαινιαστεί στα τέλη του 2016, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Μεταφορών της Τουρκίας.

Η σήραγγα Eurasia (Avrasya Tuneli) θα συνδέει οδικώς την περιοχή Κατζλίτσεσμε στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης με το Γκιόζτεπε στην ασιατική πλευρά της Πόλης.

Το πρώτο οδικό υποθαλάσσιο τούνελ στην υφήλιο που θα ενώνει δυο ηπείρους θα έχει συνολικό μήκος 5.4 χλμ., εκ των οποίων τα 3.3 χλμ. θα είναι υποθαλάσσια, ενώ στο βαθύτερο σημείο της η σήραγγα θα είναι 106 μέτρα κάτω από την Προποντίδα στην έξοδο των στενών του Βοσπόρου και είναι σχεδιασμένη ώστε να αντέχει σεισμό μέχρι 7.5 βαθμούς Ρίχτερ. Οι δύο ήπειροι έχουν ήδη ενωθεί υποθαλάσσια με το Marmaray, την υποθαλάσσια σήραγγα μέσα από την οποία περνούν οι σιδηροδρομικές γραμμές του δίκτυου μετρό της Κωνσταντινούπολης.

Σχεδιασμένη για αυτοκίνητα Ι.Χ. και μικρά λεωφορεία (αλλά όχι για τα μεγάλα αστικά λεωφορεία), η σήραγγα θα επιτρέπει στα οχήματα να περνούν μέσα από το τούνελ σε 15 μόλις λεπτά. Όπως υπολογίζουν οι συγκοινωνιολόγοι, έτσι ο οδηγός θα γλιτώνει περίπου 85 λεπτά που θα τα ξόδευε περνώντας από μία από τις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, που καθημερινά «πήζουν»  από κίνηση ακόμη και σε ώρες μη-αιχμής.

Τα διόδια θα κοστίζουν τέσσερα ευρώ ανά διέλευση για τα Ι.Χ. και επτά ευρώ για τα μίνιβαν (δηλαδή οκτώ και 14 ευρώ αντίστοιχα, αλέ-ρετούρ) και αναμένεται να γεμίσουν κι άλλο τον κορβανά της τοπικής αυτοδιοίκησης.

{youtube}9S2aiw9UGeo{/youtube}

«Η υπ’ αριθμόν ένα αιτία του κυκλοφοριακού στην Κωνσταντινούπολη αυτή τη στιγμή είναι τα Ι.Χ. Οι μελέτες μας δείχνουν πως το 80% της κίνησης δημιουργείται από τα αυτοκίνητα με έναν μόνο επιβάτη», σημειώνει ο Μουσταφά Ιλικαλί, σύμβουλος της δημοτικής αρχής σε θέματα συγκοινωνιών.

Ωστόσο, υπάρχουν κι εκείνοι που δεν βλέπουν με καλό μάτι την κατασκευή της νέας σήραγγας. Θεωρούν πως μια νέα σήραγγα σχεδιασμένη για αυτοκίνητα δεν λύνει το πρόβλημα. Αντιθέτως, το γιγαντώνει.

Την άποψη αυτή έχει ο Αρζού Τεκίρ, διευθυντής της Embarq Turkey, μιας ερευνητικής εταιρείας που προσανατολίζεται σε οικολογικές περιβαλλοντικές εφαρμογές.

«Η κατασκευή κι άλλων έργων με επίκεντρο τα αυτοκίνητα θα ενθαρρύνει κι άλλους πολίτες να αγοράσουν ακόμη περισσότερα Ι.Χ. Αντ’ αυτού, θα έπρεπε να επενδύσουμε σε νέες, έξυπνες και λιγότερο ρυπογόνες τεχνολογίες», τονίζει ο Τεκίρ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.