Οι επιπτώσεις στον οργανισμό μας απο τον covid-19- Αρθρο του ιατρού Χρήστου Νταφόπουλου

373584142 2025563091205381 3119325724253502920 n
Facebook
Twitter
LinkedIn

 

   Τον Δεκέμβριο του 2019, παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα της γνωστής πλέον σε όλους μας, νέας νόσου, covid-19, η οποία προκαλείται από τον ιό sars-cov-19.

Αυτή η πολυσυζητημένη νόσος, από τις 11 Μαρτίου του 2020, χαρακτηρίστηκε επίσημα πλέον, από τον Π.Ο.Υ. ως πανδημία, καθώς κάθε προσπάθεια των κρατών τόσο μεμονωμένα όσο και συνολικά, για περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, απέτυχε ολοκληρωτικά.

Ενώ στην αρχή της πανδημίας, η παγκόσμια ιατρική κοινότητα, την μελετούσε και την αντιμετώπιζε σαν καθαρά, αναπνευστική νόσο, δηλαδή σαν έναν ιό που προσβάλει μόνο το αναπνευστικό σύστημα και η μόνη της εκδήλωση είναι η λοίμωξη αναπνευστικού, γρήγορα, το ενδιαφέρον για τη νέα αυτή νόσο, τις εκδηλώσεις και τις επιπλοκές της, μεγενθύθηκε  σε τέτοιο βαθμό που μέσω της έρευνας βγήκε το συμπέρασμα  πως η νόσος είναι συστηματική.

Δηλαδή, προσβάλει και έχει σοβαρές συνέπειες σε όλα τα όργανα του οργανισμού και όχι μόνο στο αναπνευστικό σύστημα. Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε περιληπτικά τις εκδηλώσεις της νόσου στο νευρολογικό σύστημα και ειδικά σε αυτές που αναπτύσσονται στην νόσο long-covid, η οποία πλέον στην ιατρική κοινότητα αποτελεί μια νέα οντότητα, δηλαδη μια ξεχωριστή νόσο. Επίσης, θα αναφέρουμε τις μετα-οξειες συνέπειες της νόσου στο νευρολογικό σύστημα, περιγράφοντας τις νευρολογικές εκδηλώσεις που έχει ο covid στα άτομα τα οποία έχουν αναρρώσει μετά από μια πρόσφατη λοίμωξη covid. Τα συμπτώματα αυτά, σε πολλές περιπτώσεις διαρκούν από 6 βδομάδες ως και χρόνια μετά. Πιο συγκεκριμένα, συμπτώματα όπως τα κάτωθι οφείλουν να διερευνηθούν από τον θεράποντα ιατρό και ως μετά οξείες – συνέπειες μιας covid λοίμωξης αφού έχουν αποκλειστεί οι άλλες προφανείς τους αιτίες. 1/ εγκεφαλοπάθεια, παραλήρημα, εγκεφαλικό επεισόδιο. 2/ νευροπάθειες όπως το σύνδρομο Guillain – Barre. 3/ εμμένουσες ημικρανίες και πονοκέφαλοι 4/ νευροψυχιατρικά συμπτώματα όπως απώλεια γεύσης, απώλεια όσφρησης, στοματοφαρυγγική δυσφαγία, δηλαδή διαταραχή στην κατάπωση 5/ Δυσαυτονομία του νευρικού συστήματος, όπως ορθοστατική δυσανεξία, αίσθημα παλμών και γαστρεντερικά συμπτώματα 6/ενδοθηλιακή δυσλειτουργία όπως αγγειΐτιδες και διάφορες άλλες φλεγμονές των αιμοφόρων αγγείων. 7/ επιληπτική κρίση.

Οι παραπάνω μετα-οξείες συνέπειες στο νευρολογικό σύστημα μετά από μια covid λοίμωξη θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν από διάφορες αιτίες όπως διάφοροι ιογενείς και ανοσολογικοί μηχανισμοί, μηχανισμοί διαταραχής της πήξης του αίματος , νευροφλεγμονώδεις, υποξικοί και άλλοι μηχανισμοί. Καθώς αποδεδειγμένα όλες αυτές οι επιπτώσεις μιας covid λοίμωξης σε κάποιον ασθενή, μπορούν να επηρεάσουν πολύ σημαντικά την καθημερινότητα του.

Η  ευαισθησία της ιατρικής κοινότητας είναι μεγάλη και ήδη υπάρχουν ουσιαστικές λύσεις. Μέσω κάποιας αγωγής σε συνδυασμό με την πολύτιμη συνδρομή των ειδικών στην αποκατάσταση  των ασθενών , που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα  τους.

 

Χρήστος Νταφόπουλος, MD, MSc Ειδικός παθολόγος Μετροπόλιταν Τζένεραλ

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.