Μυστήριο 299  2ο Διεθνές Συμπόσιο για μια Νέα Ελευσίνα -25 – 27 Σεπτεμβρίου 2024

Thumbnail
Facebook
Twitter
LinkedIn

Μυστήριο 299
2ο Διεθνές Συμπόσιο για μια Νέα Ελευσίνα 

Μυστήρια Ευδαιμονίας: Αρχαίες Καταβολές – Σύγχρονα Επιτεύγματα

25 – 27 Σεπτεμβρίου 2024

 ΙΡΙΣ, Ελευσίνα

Τι προϋποθέτει η ανθρώπινη ευδαιμονία; Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα νέο αφήγημα ενότητας και οικολογικής μεταμόρφωσης για τον ανθρώπινο πολιτισμό;

Το καινοτόμο τριήμερο συμπόσιο επιστρέφει στην Ελευσίνα με συζητήσεις, εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις.

Το World Human Forum σε συνεργασία με τη 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης παρουσιάζει το Μυστήριο 299 – 2o Διεθνές Συμπόσιο για μια Νέα Ελευσίνα από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο πρώην εργοστάσιο χρωμάτων ΙΡΙΣ στην Ελευσίνα. Με θέμα Μυστήρια Ευδαιμονίας: Αρχαίες Καταβολές – Σύγχρονα Επιτεύγματα, το Διεθνές Συμπόσιο επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά με καινοτόμες συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια, συναρπαστικές καλλιτεχνικές δράσεις και διακεκριμένους ομιλητές από όλο τον κόσμο.

Αξιοποιώντας τη δύναμη του τόπου της Ελευσίνας, ο διεθνής θεσμός New Eleusis Symposia (Συμπόσια για μία Νέα Ελευσίνα) επιχειρεί να συμβάλλει στη δημιουργία ενός νέου αφηγήματος ενότητας και οικολογικής μεταμόρφωσης του ανθρώπινου πολιτισμού. Με μία σειρά από πρωτοποριακές συναντήσεις και συνέργειες, έχει στόχο να πυροδοτήσει την προσωπική και κοινωνική αλλαγή και να καταστήσει την Ελευσίνα παγκόσμιο σημείο αναφοράς για την καλλιέργεια της συνειδητότητας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο και ενθαρρύνοντας την προστασία της ζωής στον πλανήτη μας.

Το κεντρικό θέμα του φετινού συμποσίου Μυστήρια Ευδαιμονίας εμπνέεται από την αριστοτελική έννοια του όρου. Η ανθρώπινη ευδαιμονία προϋποθέτει την ευημερία της φύσης και όλων των μορφών ζωής, των κοινοτήτων και της δημοκρατίας. Ακολουθώντας αυτή την ολιστική προσέγγιση, ανάμεσα στους προσκεκλημένους του Συμποσίου συγκαταλέγονται διακεκριμένοι εκπρόσωποι από τους τομείς της κοινωνικής, περιβαλλοντικής και οικονομικής βιωσιμότητας, της εκπαίδευσης, της επιστήμης, της τεχνολογίας και των τεχνών. Μέσω θεωρητικών ερευνών και πρακτικών εφαρμογών, το κοινό εμπλέκεται σε ένα συναρπαστικό ταξίδι εσωτερικής και κοινωνικής αναζήτησης γύρω από την έννοια της ευδαιμονίας και τους τρόπους που μπορούμε να την προσεγγίσουμε συλλογικά.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο Anthony Bossis, κλινικός ψυχολόγος και καθηγητής Ψυχιατρικής στη Σχολή Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης· η Chiara Baldini – ερευνήτρια της εξέλιξης των εκστατικών πρακτικών στη Δύση, από τον πρωτόγονο πολιτισμό μέχρι τη σύγχρονη ηλεκτρονική μουσική· ο Freddy Mutanguha, διευθυντής του Μνημείου Γενοκτονίας του Κιγκάλι· ο John Havens – εκτελεστικός διευθυντής της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας IEEE για Ηθική των Αυτόνομων και Ευφυών Συστημάτων, ο Farooq Chaudhry  – στρατηγικός & καλλιτεχνικός σύμβουλος, συνιδρυτής της ομάδας χορού του Άκραμ Καν, ο Garry Bolles – συγγραφέας ειδικός για τη μελλοντική διαμόρφωση της εργασίας του πανεπιστημίου Singularity, ο Μιχαήλ Μαρμαρινός – σκηνοθέτης και βιολόγος, καλλιτεχνικός διευθυντής της 2023 Ελευσίς, η Laura Ulloa– πολιτικός επιστήμων· ο Phil Cousineau– συγγραφέας, σκηνοθέτης, ερευνητής συγκριτικής μυθολογίας καθώς και η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη – πρόεδρος και συνιδρύτρια του World Human Forum. Οι ομιλίες, τα εργαστήρια και οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα ελληνικά.

Μία από τις κορυφαίες στιγμές του Συμποσίου είναι το Μυστήριο 196 Ba Wang BianΑρχέγονοι Διάλογοι, το οποίο θα φιλοξενηθεί στο Αμφιθέατρο Παλαιού Ελαιουργείου Ελευσίνας την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου στις 21.00. Η παράσταση αντλεί έμπνευση από τον αρχαίο ελληνικό μύθο της Δήμητρας και της Περσεφόνης, υφαίνοντας ένα παραμύθι που συνδέει αριστοτεχνικά τις παραδόσεις της Αρχαίας Ελλάδας και Κίνας. Καλλιτεχνικοί θησαυροί που βρίσκονται διάσπαρτοι στη λαϊκή κουλτούρα της περιοχής Γιουνάν της Κίνας, όπως o χορός Ba Wang Bian, κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Η χορογράφος και ερμηνεύτρια Maya Jilan Dong έχει αφιερώσει το έργο της στο να επαναφέρει την προσοχή των ανθρώπων σε αυτά τα φθίνοντα αστέρια. Το έργο έχει επιμεληθεί ο Farooq Chaundry, ο οποίος προλογίζει και την παράσταση.

Το Συμπόσιο κλείνει με την προβολή της ταινίας της εμβληματικής παράστασης/συναυλίας με τίτλο Μυστήριο 14 Human Requiem in Eleusis του Γερμανού σκηνοθέτη Jochen Sandig σε χορογραφία της Sasha Waltz με τη συμμετοχή της 65μελούς Χορωδίας Ραδιοφωνίας του Βερολίνου (Rundfunkchor Berlin). Την κινηματογραφική αποτύπωση του έργου έχει κάνει ο Γάλλος σκηνοθέτης Stephan Talneau σε συμπαραγωγή με τη 2023 Ελευσίς και το World Human Forum. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στην Κινηματογραφική Λέσχη Ελευσίνας παρουσία και των δύο σκηνοθετών στις 27 Σεπτεμβρίου στις 20.30.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.