ΓΥΑΡΟΣ: Οι ορατές Ανεμογεννήτριες γίνονται … αόρατες Της Τιτίκας-Μαρίας Σαράτση

Dfccbb9770d3473cb5385563b679939e
Facebook
Twitter
LinkedIn

ΓΥΑΡΟΣ: Οι ορατές Ανεμογεννήτριες γίνονται … αόρατες

Mail

 

Της Τιτίκας-Μαρίας Σαράτση

Το ΚΑΣ ( Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) φαίνεται ότι διαθέτει θαυματουργές ικανότητες. Μπορεί να εμφανίζει και να εξαφανίζει ανεμογεννήτριες. Ενώ ΟΜΟΦΩΝΑ είχε εξαιρέσει τη Γυάρο από την «αξιοποίηση» με την 28 απόφασή του στις 2/8/ 24 επανέρχεται στις 4/8/24 και ανατρέπει την προαναφερθείσα απόφαση με νέα με την οποία συμπεριλαμβάνει τον τόπο εξορίας και μαρτυρίου της Γυάρου στην «ενεργειακή» αξιοποίηση και πάλι ΟΜΟΦΩΝΑ, με το σκεπτικό ότι οι ανεμογεννήτριες δεν είναι ορατές ώστε να προσβάλλουν τον ιστορικό χώρο.

Στην μελέτη που αρχικά εξετάστηκε από το ΚΑΣ στις 10.07.2024 εγκρίνονταν 16 περιοχές χωροθέτησης οργανωμένης ανάπτυξης υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ενώ δεν εγκρίθηκαν 3 θέσεις «για λόγους προστασίας των εγκείμενων μνημείων και θέσεων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος»:

«1. Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 1, επειδή η προτεινόμενη εν δυνάμει Περιοχή Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιου Αιολικού Πάρκου (ΠΟΑΥΑΠ) χωροθετείται απέναντι από την Κάτω Ζάκρο και υπάρχει άμεση οπτική επαφή  με τον αρχαιολογικό χώρο και το Μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου, το οποίο είναι υποψήφιο προς ένταξη στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

2. Στη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β, το τμήμα των ΠΟΑΥΑΠ  Κρήτη  2α και 2β ανατολικά και νότια του ακρωτηρίου Αφορεσμένος, καθώς οι προτεινόμενες εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ περιβάλλουν το ακρωτήριο και βρίσκονται σε εγγύτητα με την οχυρή νησίδα Σπιναλόγκα και τη χερσόνησο Νησί ή Κολοκύθα, οι οποίες είναι κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι και τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, προκαλώντας οπτική όχληση και έμμεση βλάβη στα μνημεία.

3. Στη θαλάσσια περιοχή της Γυάρου, επειδή η προτεινόμενη εν δυνάμει ΠΟΑΥΑΠ βόρεια, δυτικά και νότια της νήσου βρίσκεται σε άμεση οπτική επαφή με τον κηρυγμένο Ιστορικό Τόπο της Γυάρου και δεν συνάδει με τον ιστορικό της χαρακτήρα».

«Συνάδει» ξαφνικά λοιπόν; Τι μεσολάβησε ανάμεσα στις δύο αποφάσεις; Περιμένουμε την απάντηση…

Πηγή: Ημερόδρομος /imerodromos.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.