Είμαστε Γυναίκες! Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών Της Δέσποινας Μακρινού

Via omilia koinonia 500 800x400
Facebook
Twitter
LinkedIn

Είμαστε Γυναίκες!

 

Παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών

 

Της Δέσποινας Μακρινού

 

Είμαστε Γυναίκες. Σήμερα δεν γιορτάζουμε. Μία μέρα το χρόνο δεν είναι αρκετή για να αντιμετωπίσει τις καθημερινές πράξεις βιαιότητας κατά του μισού της Γής και του ουρανού. Στις 25 Νοεμβρίου ο γυναικείος πληθυσμός δεν μπορεί να γιορτάσει. Τα πρησμένα από δάκρυα και πόνο μάτια δεν μπορούν να ανοιγοκλείνουν χαρούμενα. Δεν μπορούν να νιώσουν ανακούφιση και ασφάλεια. Πίσω από την κλεισμένη πόρτα  παραμονεύει το κακό. Η βία. Η προσβολή. Η φυλετική απαξίωση. Πως να ξεχαστεί η διπλανή κραυγή για βοήθεια. Η διπλανή αγριότητα. Το διπλανό έγκλημα.

Με τόσες δολοφονίες, με τόσες καταγεγραμμένες πράξεις βίας και άλλες πολύ περισσότερες αχαρτογράφητες, καθημερινά, πως να υπάρχει εφησυχασμός, πως να μην υπάρχει ανάγκη για δυναμικές κοινωνικές παρεμβάσεις.

Μόλις λίγες μέρες πρίν στη χώρα μας σημειώθηκε μία ακόμη παραβίαση δικαιωμάτων και ισότητας σε μία χωρισμένη μητέρα και το παιδί της.

Κρατήθηκαν και οι δύο στο αστυνομικό τμήμα Χαλανδρίου με εισαγγελική παρέμβαση αφού το παιδί αρνιόταν πεισματικά να πάει με τον πατέρα του.

Το επεισόδιο της άσκησης βίας τόσο στη μητέρα όσο και στο ανήλικο παιδί έφτασε μεχρι τα βουλευτικά έδρανα μέσω της βουλευτού της Νέας Αριστεράς Εφης Αχτσιόγλου.

Ωστόσο αυτό δεν είναι το μόνο  δυστυχώς. παρόμοια επεισόδια σημειώνονται σε καθημερινη βάση, ελάχιστα όμως γίνονται γνωστά. Ο φόβος για εκδίκηση και αντίποινα είναι τα συναισθήματα που κυριαρχούν.

Με μήνυμα του ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρει

“Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι μια παγκόσμια πανδημία.  Είναι μια ηθική προσβολή για όλες τις γυναίκες και τα κορίτσια, ένα σημάδι ντροπής για όλες μας τις κοινωνίες και ένα σημαντικό εμπόδιο για μια συνεκτική, ισότιμη και αειφόρο ανάπτυξη.  Στον πυρήνα της, η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η εκδήλωση μιας βαθιάς έλλειψης σεβασμού – μιας αποτυχίας των ανδρών να αναγνωρίσουν την εγγενή ισότητα και αξιοπρέπεια των γυναικών.  Πρόκειται για ένα ζήτημα θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η βία μπορεί να λάβει πολλές μορφές – από εγχώριες επιθέσεις έως την εμπορία ανθρώπων, από την σεξουαλική βία σε εμπόλεμες ζώνες μέχρι τον γάμο παιδιών, ακρωτηριασμό γεννητικών οργάνων και γυναικοκτονία.  Βλάπτει το άτομο και έχει σοβαρές συνέπειες για τις οικογένειες και την κοινωνία. Πρόκειται επίσης για ένα πολιτικό ζήτημα. Η βία κατά των γυναικών συνδέεται με ευρύτερα θέματα εξουσίας και ελέγχου στις κοινωνίες μας.  Ζούμε σε μια κοινωνία που κυριαρχείται από άνδρες. Οι γυναίκες γίνονται ευάλωτες στη βία μέσω των πολλαπλών τρόπων με τους οποίους τις κρατάμε άνισες.

Κατά το παρελθόν έτος, παρατηρήσαμε αυξημένη προσοχή σε μία εκδήλωση αυτής της βίας.  Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί βίωμα των περισσότερων γυναικών σε κάποιο σημείο της ζωής τους.  Η αυξανόμενη δημοσιοποίηση από γυναίκες από όλες τις περιοχές και όλα τα κοινωνικά στρώματα φέρνει στο φως το μέγεθος του προβλήματος και καταδεικνύει τη δύναμη των γυναικείων κινημάτων να κινητοποιήσουν για να οδηγήσουν τη δράση και την ευαισθητοποίηση που απαιτείται για την εξάλειψη της παρενόχλησης και της βίας παντού”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.