Στοχοποίηση δημοσιογράφων από κακόβουλο λογισμικό μέσω WhatsApp !

Parakolouthisi tilefwniki e1580131052919
Facebook
Twitter
LinkedIn

Θόρυβο και σύγχυση έχει προκαλέσει στην Ιταλία η υπόθεση περί στοχοποίησης δημοσιογράφων και ακτιβιστών από κακόβουλο λογισμικό της Paragon Solutions μέσω WhatsApp. Η ισραηλινή εταιρεία ανακοίνωσε τη διακοπή της συνεργασίας της με την Ιταλία, όπου είχε πελάτες δύο κρατικές υπηρεσίες, σύμφωνα με τον Guardian. Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση στην Ιταλία ζητά απαντήσεις από την κυβέρνηση Μελόνι, που δηλώνει άγνοια και καμία ανάμιξη.

Οι εξελίξεις στη γειτονική Ιταλία οδηγούν σε κινήσεις και στην Ελλάδα, καθώς η Αρχή Προστασίας Δεδομένων εκκινεί ανεπάγγελτη έρευνα για το WhatsApp.

Πλην της Ιταλίας, στόχοι παρακολούθησης μέσω Graphite εμφανίζονται σε χώρες όπως η Ελλάδα, Κύπρο, Βέλγιο, Λετονία, Λιθουανία, Αυστρία, Τσεχία, Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία και η Σουηδία.

«H Αρχή Προστασίας Δεδομένων ανακοινώνει ότι κίνησε διαδικασία αυτεπάγγελτης έρευνας σε σχέση με τη νομιμότητα, βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων, της εφαρμογής Τεχνητής Νοημοσύνης DeepSeek, η οποία είναι διαθέσιμη στην Ελλάδα.

Επίσης, ανακοινώνεται ότι η Αρχή ερευνά την υπόθεση που αφορά στην παραβίαση προσωπικών δεδομένων χρηστών τoυ WhatsΑpp από κακόβουλο λογισμικό, σε συνέχεια υποβληθείσας σχετικής γνωστοποίησης της εταιρείας, δεδομένου ότι στα θιγόμενα φυσικά πρόσωπα περιλαμβάνονται και συνδρομητές στην Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση της Αρχής.

Πηγή:  Documento

Σχετικά Άρθρα