Επίθεση στον αθλητικό συντάκτη Χρύσανθο Τσαλτίδη / Καταργήθηκαν οι συμβάσεις στην εφημερίδα ESPRESSO

dimosiografos
Facebook
Twitter
LinkedIn

Νέα από τον κόσμο των media…

Επίθεση στον αθλητικό συντάκτη Χρύσανθο Τσαλτίδη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΕΣΥ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδικάζει την άνανδρη επίθεση που δέχτηκε ύστερα από εισβολή οπαδών στα δημοσιογραφικά θεωρεία του «Κλεάνθης Βικελίδης» ο συνάδελφος Χρύσανθος Τσαλτίδης –μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ) και του Πανελληνίου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ)–, κατά τη διάρκεια του αγώνα Άρη-Πλατανιά.

Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα να διακοπεί η μετάδοση στον ραδιοφωνικό σταθμό «Libero» που εργάζεται ο Χρύσανθος Τσαλτίδης, του οποίου η περιπέτεια δεν τέλειωσε εκεί, αφού παρέμεινε εγκλωβισμένος στο γήπεδο υπό τις απειλές οπαδών και με σοβαρό κίνδυνο για τη σωματική του ακεραιότητα για αρκετή ώρα μετά τη λήξη του αγώνα και τελικά φυγαδεύτηκε με την παρέμβαση της αστυνομίας.

Είναι προφανές ότι οι πρακτικές των τραμπούκων που έχουν παρεισφρήσει στο χώρο του ποδοσφαίρου δεν θα καταφέρουν να φιμώσουν την ελευθεροτυπία, ούτε να τρομοκρατήσουν τους αθλητικούς συντάκτες.

Είναι ξεκάθαρο ότι άμεσα οι φορείς που εμπλέκονται στο χώρο του ποδοσφαίρου οφείλουν να συνεργαστούν ώστε να αποβάλλουν από τις τάξεις του αθλήματος άτομα που καταφεύγουν σε τραμπούκικες πρακτικές και που δεν έχουν απολύτως κανένα δικαίωμα και θέση στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Η ΠΟΕΣΥ προσυπογράφει την απαίτηση της ΕΣΗΕΜ-Θ και του ΠΣΑΤ να μη μένουν ατιμώρητες τέτοιες ενέργειες, καθώς και την προσφυγή των δύο φορέων προς όλες τις αρμόδιες αρχές ζητώντας την παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για την επίθεση στο συνάδελφο, αλλά και για την εισβολή οπαδών στα δημοσιογραφικά θεωρεία που είναι χώρος εργασίας των εκπροσώπων του Τύπου.

Επισημαίνεται ότι η καταγγελλόμενη επίθεση δεν είναι η πρώτη κατά τον τελευταίο μήνα και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, είναι βέβαιον πως δεν θα είναι η τελευταία.

Τo Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.ΣΥ.

Καταργήθηκαν οι συμβάσεις στην εφημερίδα ESPRESSO

Καταργήθηκαν οι συμβάσεις και όλοι οι μισθοί μειώθηκαν και διαμορφώθηκαν –ανεξαρτήτως προϋπηρεσίας– στον πρώτο βασικό μισθό της τελευταίας συλλογικής σύμβασης (1.131 ευρώ μικτά για τους εσωτερικούς και 1.081 ευρώ μικτά για τους εξωτερικούς συντάκτες). Επίσης, κόπηκε το επίδομα γάμου. Για την ώρα διατηρείται το επίδομα παιδιού και πολυετίας. Είχε προηγηθεί στα μέσα του μήνα ανακοίνωση των περικοπών με πρόσχημα ότι αυτό προβλέπεται και υπαγορεύεται από το μνημόνιο.

Η διοίκηση πλήρωσε τον Σεπτέμβριο, ενώ οφείλει Ιούλιο και Αύγουστο. Να σημειωθεί ότι ο Σεπτέμβριος έχει σχεδόν τα μισά ημερομίσθια λόγω των συνεχών απεργιών – άρα και λιγότερες αποδοχές.

Από τη μεριά της ιδιοκτησίας διευκρινίστηκε ότι οι περικοπές αυτές αφορούν τα ποσά της συλλογικής σύμβασης και μόνο. Δηλαδή, όποιος έπαιρνε παραπάνω λεφτά από αυτά που προβλέπει η σύμβαση σύμφωνα με το χρόνο προϋπηρεσίας του, λόγω ιδιαίτερης συμφωνίας, εξακολουθεί να παίρνει την παραπάνω διαφορά, αφού η περικοπή έγινε μόνο στο βασικό μισθό όπως τον ορίζει το μισθολογικό κλιμάκιο στο οποίο ανήκει ο καθένας με βάση τα χρόνια προϋπηρεσίας. Παράδειγμα:

Κάποιος δικαιούται σύμφωνα με τη σύμβαση να παίρνει 1.500 ευρώ αλλά έχει συμφωνήσει με την εταιρεία να παίρνει 2.000 ευρώ. Εν προκειμένω, τα 1.500 γίνονται 1.131 αλλά τα επιπλέον συμφωνηθέντα 500 εξακολουθεί να τα παίρνει.

Δεν είναι γνωστό πόσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, ωστόσο θεωρείται σίγουρο πως υπάρχουν κάποιοι…

Πηγή: http://katalipsiesiea.blogspot.gr/

Διορισμοί στην ΕΡΤ που προκαλούν

Διόρισαν ειδικούς συμβούλους και δημοσιογράφους ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων, με προκλητικούς μισθούς, όταν οι μισθοί των εργαζομένων έχουν υποστεί μειώσεις 35%, στο όνομα της κρίσης

«Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι κομματικό λάφυρο, ανήκει στους πολίτες που τη χρηματοδοτούν». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) καταδικάζει τους προκλητικούς διορισμούς ημετέρων ως ΠΕΘ και καταγγέλλει τις πολιτικές παρεμβάσεις στα Δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Παρεμβάσεις που επιδιώκουν τη χειραγώγηση της ενημέρωσης, την απαξίωσή τους προς όφελος των ιδιωτικών μέσων και την «τακτοποίηση» ημετέρων.

Ειδικότερα στην ΕΡΤ, η Διοίκησή της, υιοθετεί κατά γράμμα όλες τις κατευθύνσεις της συγκυβέρνησης ξεχνώντας τη θεσμική της αυτοτέλεια.

• Παραχώρησε το 25% του ανταποδοτικού τέλους, που καταβάλλεται από τους πολίτες, στους επιχειρηματίες των φωτοβολταϊκών. Αρπάζει το πλεόνασμα ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή της σε προβληματική ΔΕΚΟ.

• Διόρισε ειδικούς συμβούλους και δημοσιογράφους ως Προσωπικό Ειδικών Θέσεων, με προκλητικούς μισθούς, όταν οι μισθοί των εργαζομένων έχουν υποστεί μειώσεις 35%, στο όνομα της κρίσης. Αντί να αξιοποιηθεί το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό, προχώρησε σε προσλήψεις ημετέρων, γιατί αναζητά «έμπιστους» ως ιμάντες της κυβερνητικής πολιτικής.

• Συζητά να παραχωρήσει το κτίριο της Κατεχάκη στο Υπ. Προστασίας του Πολίτη για τη μετατροπή του σε Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών. Στόχος να μπει οριστικά λουκέτο στην ΕΤ1, διακαής πόθος των ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών. Το εφιαλτικό «σχέδιο Μόσιαλου» για συρρίκνωση της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ξαναζωντανεύει.

Το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ:

• Καταδικάζει τους προκλητικούς διορισμούς ημετέρων ως ΠΕΘ, επισημαίνοντας πως το δημοσιογραφικό έργο που καλούνται να προσφέρουν, μπορεί να παραχθεί από το τακτικό προσωπικό ή τους συμβασιούχους. Γιατί λοιπόν αυτή η σπατάλη του ανταποδοτικού τέλους;

• Ζητεί οριστική ρύθμιση του θέματος των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, στους οποίους δείχνουν το δρόμο της εξόδου. Η ομηρία των συμβασιούχων πρέπει να σταματήσει. Δεν μπορεί η Διοίκηση να προσλαμβάνει ΠΕΘ από το παράθυρο, χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις και την ίδια ώρα να σφαγιάζει τους συμβασιούχους που επελέγησαν με διαγωνισμό. Ζητάμε ειδική ρύθμιση με τη μορφή σύστασης οργανικών θέσεων κατ’ εξαίρεσιν του πδ 164/2004, όπως συμβαίνει με εργαζομένους που προσλαμβάνονται στα πλαίσια συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος (αρ. 6 παρ.2 πδ 164/2004).

• Ζητεί να εξαιρεθεί η ΕΡΤ από το νομικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΚΟ με την έκδοση σχετικής Υπουργικής Απόφασης, όπως ακριβώς συνέβη με την ΚΥΑ 10078/2006 η οποία επικαλούνταν την εύρυθμη λειτουργία της ΕΡΤ ΑΕ.

• Ζητεί να υπογραφεί ΣΣΕ.

• Όχι μόνο να παραμείνουν οι εγκαταστάσεις της Κατεχάκη στην ΕΡΤ αλλά και να λειτουργήσει η ΕΤ1 με «ζωντανό» πρόγραμμα και όχι επαναλήψεις.

• Καλεί την Διοίκηση της ΕΡΤ να λύσει επιτέλους την εκκρεμότητα με τη μη καταβολή επιδόματος ανεργίας σε απολυμένους συμβασιούχους αλλά και απολύσεις τακτικού προσωπικού.

Η ΠΟΕΣΥ ζητά συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό Επικρατείας και τη Διοίκηση της ΕΡΤ. Αν αυτά δεν υλοποιηθούν άμεσα, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις. Η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση δεν είναι κομματικό λάφυρο, ανήκει στους πολίτες που τη χρηματοδοτούν.

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/10/h.html

Η ΕΡΤ στην 14η θέση των εταιρειών με υψηλότερα κέρδη το 2011

Την ίδια ώρα η κρατική ραδιοτηλεόραση, βρέθηκε, το 2011, στην 14η θέση των ελληνικών εταιρειών με τα περισσότερα κέρδη προ φόρων . Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Hellastat, η ΟΠΑΠ ΑΕ είναι στην πρώτη θέση με 702 εκατ. ευρώ, δεύτερη η Τράπεζα Κύπρου με 509 εκατ. ευρώ και τρίτη η Cosmote με 388 εκατ. ευρώ. Η Motor Oil του ομίλου Βαρδινογιάννη είναι τέταρτη με 177 εκατ. ευρώ, και η Ελληνικά Πετρέλαια (Λάτσης) πέμπτη με 156 εκατ. ευρώ, κέρδη προ φόρων.Η ΕΡΤ, υπό τη διοίκηση των Ταγματάρχη, Στεφάνου και Παπαγεωργίου είναι στη 14η θέση με 56,97 εκατ. ευρώ κέρδη προ φόρων ( όταν πριν από 2 χρόνια ήταν ελλειμματική) υψηλότερα από την Καρέλιας, ΑΒ Βασιλόπουλος, ΕΠΑ Αττικής και ΕΥΔΑΠ.

Πηγή: http://ww.paron.gr/typologies/

Οικονομικός έλεγχος στην ΕΡΤ για το διάστημα 2008-2012

Τη διενέργεια οικονομικού στην ΕΡΤ από το 2008 ως και το 2012 ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Νίκος Σίμος. Τον έλεγχο είχε προαναγγείλει ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, Σίμος Κεδίκογλου.

Υπενθυμίζεται πως ως τώρα στην ΕΡΤ έχουν γίνει 4 ελέγχοι, από τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης. Ο πρώτος έγινε το 2006 με εντολή του τότε υπουργού εσωτερικών, Π.Παυλόπουλου (ΝΔ) και οι επόμενοι 3 , το 2010 επί υπουργίας Π. Γερουλάνου (ΠΑΣΟΚ).

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Θέλει να παραμείνει στα media ο Ρέστης

Τρόπο να παραμείνει στα media φαίνεται να αναζητάει ο Βίκτωρας Ρέστης. Ύστερα από το «διαζύγιο» στο ΔΟΛ, το κλίμα δεν είναι καλό για τον εφοπλιστή στο Mega, κάτι που επιβεβαιώθηκε από το δημοσίευμα στο «Έθνος της Κυριακής», περί «φοροδιαφυγής». Στο Mega αναζητούν λύσεις και δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις.

Την ίδια ώρα φαίνεται ο εφοπλιστής να έχει κάνει κρούση σε μέτοχο της Forthnet προκειμένου να επενδύσει στη nova! Η Forthnet από τη μεριά της βρίσκεται σε συζητήσεις με τις δύο εταιρείες τηλεφωνίας , Vodafone και Wind για ενδεχόμενη συνεργασία.

Πηγή: http://www.paron.gr/typologies/

Η εφημερίδα Financial Times στην Ελλάδα με ψηφιακή εκτύπωση 

Tη λειτουργία ενός νέου ψηφιακού κέντρου εκτύπωσης στην Αθήνα, ανακοίνωσαν οι Financial Times, ενισχύοντας τη διαθεσιμότητα της εφημερίδας στην ελληνική αγορά και επιτρέποντας για πρώτη φορά τη διανομή της την ίδια ημέρα σε όλη τη χώρα.

Η λειτουργία του ψηφιακού κέντρου ξεκίνησε από τις 5 Οκτωβρίου, μέσω του Ελληνικού Πρακτορείου Διανομής Ξένου Τύπου.

Σε δηλώσεις του με αφορμή το γεγονός αυτό ο κ. Ντομινικ Γκουντ (Dominic Good), ο εκδότης των FT για την περιοχή ΝΑ Ευρώπης επισημαίνει μεταξύ άλλων οι FT διαθέτουν τώρα ψηφιακές εκτυπωτικές λειτουργίες στη Βραζιλία, στην Κύπρο, στην Μάλτα και στην Ελλάδα. Η έναρξη του ψηφιακού κέντρου εκτύπωσης στην Ελλάδα αντανακλά τη συνεχή μας εμπιστοσύνη σε ένα μέλλον όπου υπάρχουν προϊόντα εκτύπωσης σε συνδυασμό με ψηφιακά μέσα, αναφέρει ο Γκουντ.

Πηγή: ΑΠΕ

Διακόπτεται η εκπομπή του αναλογικού σήματος από τον «Χορτιάτη»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ υπουργείου Υποδομών

Σύμφωνα με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ: 2691/Β΄/4-10-2012) των Υπουργείων Επικρατείας και Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, από τις 03:00 πρωινή της 14ης Δεκεμβρίου 2012, διακόπτεται η εκπομπή τηλεοπτικού προγράμματος με αναλογική τεχνολογία από το επιτρεπτό κέντρο ψηφιακής εκπομπής «Χορτιάτης» της Θεσσαλονίκης.

Κατά συνέπεια, η Θεσσαλονίκη και μεγάλο μέρος των νομών Πέλλας, Κιλκίς, Πιερίας και Ημαθίας καθώς και μικρό μέρος του νομού Χαλκιδικής θα «εκπέμπει» ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα. Η απόφαση αυτή αφορά όλα τα κανάλια (δημόσια και ιδιωτικά κανάλια εθνικής και περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας) που εκπέμπουν το πρόγραμμά τους από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής το οποίο καλύπτει πάνω από 1,5 εκ. τηλεθεατές.

Η περιοχή της Θεσσαλονίκης καλύπτεται ψηφιακά από δυο κέντρα εκπομπής, «Φιλίππειο» και «Χορτιάτη», που αποτέλεσαν το 2010 τον πρώτο σταθμό της ψηφιακής μετάβασης, οπότε και πραγματοποιήθηκε η έναρξη του ψηφιακού σήματος στην ευρύτερη περιοχή. Αρχικά τον Ιανουάριο του 2010 για τα ιδιωτικά και περίπου έξι μήνες μετά για τα δημόσια κανάλια εθνικής εμβέλειας. Τη διετία αυτή, οι τηλεθεατές είχαν τη δυνατότητα να δουν τα οφέλη της ψηφιακής μετάδοσης του τηλεοπτικού προγράμματος αλλά και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την επικείμενη οριστική αλλαγή τεχνολογίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Μενέλαος Δασκαλάκης δήλωσε: «Η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση με επόμενο σταθμό τη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζει τη βούλησή μας να προχωρήσουμε με γοργούς ρυθμούς στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας. Θέτουμε τη χώρα μας σε ισότιμη βάση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες και με τη συνδρομή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, προσφέρουμε στους Έλληνες τηλεθεατές τις αναβαθμισμένες δυνατότητες της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η μετάβαση θα συνεχιστεί και σε υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας, με στόχο σύντομα το σύνολο των Ελλήνων πολιτών να απολαμβάνει τα οφέλη της νέας ψηφιακής εποχής»

Νέα εφημερίδα Espresso από τον Φιλιππάκη / Ζούγκλα TV από τον Τριανταφυλλόπουλο

** Βρήκε ο Φίλιππος τον Ναθαναήλ ή μάλλον τον Μάκη! Με τον ιδιοκτήτη του καναλιού ΕXTRA 3, Φίλιππο Βρυώνη θα συνεργαστεί ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος. Οι δυό τους, λέει, πέτυχαν να αγοράσουν τηλεοπτική συχνότητα περιφερειακής εμβέλειας. Πρόκειται για το κανάλι «Body in balance Tv» που εκπέμπει ήδη στην περιοχή της Αττικής και το οποίο θα μετεξελιχθεί σε Zougla Tv με 10ωρο ενημερωτικό πρόγραμμα. H συνεργασία φανταζόμαστε πως θα είναι άψογη σε όλα τα επίπεδα.

** Σε έκδοση νέας lifestyle εφημερίδας, στα πρότυπα της Espresso, προσανατολίζεται ο εκδότης της εφημερίδας «δημοκρατία» Γιάννης Φιλιππάκης. Στα αρχικά του σχέδια ήταν να επαναγοράσει την Espresso από τον Πέτρο Κυριακίδη αλλά τα χρέη μάλλον είναι πολλά… Ετσι ο Φιλιππάκης σκέφτεται να εκδώσει – και μάλιστα άμεσα- νέα εφημερίδα καθώς βλέπει να υπάρχει κενό στη συγκεκριμένη αγορά.

** Παρατείνεται η αβεβαιότητα για το αν θα κλείσει ή όχι το στούντιο ΑΤΑ, εταιρεία ιδιοκτησίας του ΔΟΛ. Κι αυτό διότι ο Σταύρος Ψυχάρης συζητά απευθείας με ορισμένους τηλεαστέρες και τηλεπαράγοντες παρακάμπτοντας την εταιρεία του! Την ίδια ώρα ο Φώτης Μπόμπολας συνεχίζει τις επαφές του με το αφεντικό τού ΔΟΛ επιμένοντας στο θέμα της συμπόρευσης των δύο ομίλων.

** Να αναστείλει την έκδοση και της εβδομαδιαίας εφημερίδας Free Sunday σκέφτεται πολύ σοβαρά ο Γιώργος Κύρτσος μετά το λουκέτο στην ημερήσια City Press. Προβλήματα οικονομικά αντιμετωπίζει κι ο Δημήτρης Ρίζος που αναζητά (ματαίως) επενδυτές, με το μέλλον του Αδέσμευτου Τύπου να προοιωνίζεται δυσοίωνο.

** Σοβαρή είναι η πιθανότητα να αποκτήσει το Mega και δεύτερο Καψή. Ο Μπόμπολας φαίνεται να προκρίνει την είσοδο του «εκλεκτού» του και αρθρογράφου του Εθνους, Παντελή Καψή σε διοικητική θέση στο κανάλι. Στην περίπτωση αυτή δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η έξοδος του Μανώλη Καψή, ο οποίος δεν διανύει τις καλύτερες των ημερών του στη Μεσογείων.

** Στο δυναμικό της εφημερίδας Πρώτο Θέμα εντάχθηκε πριν από δύο εβδομάδες ο έμπειρος κοινοβουλευτικός-πολιτικός συντάκτης, Γρηγόρης Τζιοβάρας. Με το «καλημέρα» κέρδισε τις εντυπώσεις στην Αποστόλου Πάυλου και αρκετό χώρο στις πολιτικές σελίδες της εφημερίδας.

– με πληροφορίες και από τις στήλες media της εφημερίδας Παραπολιτικά

Πηγή: http://zoornalistas.blogspot.gr/2012/10/body-in-balance-espresso.html

Ελεύθερος για να μην αυτοκτονήσει ο Ανδρουλιδάκης…

Ο Μιχάλης Ανδρουλιδάκης, θα είναι ο πρώτος Έλληνας που αν και καταδικάστηκε σε 5 χρόνια κάθειρξη, κατάφερε να μην μπει ούτε μια μέρα στη φυλακή!

Σήμερα αποφασίστηκε η αναστολή της ποινής του πρώην εκδότη, γιατί παρουσίαζε- σύμφωνα με τους δικηγόρους του- τάσεις αυτοκτονίας.

Ουσιαστικά ο Ανδρουλιδάκης δημιουργεί δεδικασμένο και για το μέλλον, μιας και υπάρχουν πολλές ποινικές υποθέσεις σε εξέλιξη εναντίον του.

Είχε καταδικαστεί από το Α’ Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στις 30 Ιουλίου του 2012. Από τότε ως σήμερα, κρατήθηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο ψυχιατρείο Κορυδαλλού.

Προβάλλοντας διάφορα θέματα υγείας, κατάφερε να μην μεταφερθεί στις φυλακές Δομοκού, ούτε για μια μέρα.

Η αναστολή εκτέλεσης της ποινής του, ζητήθηκε με το επιχείρημα ότι πάσχει από αυτοκτονικό ιδεασμό.

ΧΡΑΝ

Πηγή: http://newpost.gr/post/159381/eleytheros-o-androylidakis-gia-na-min%E2%80%A6-aytoktonisei/

Δεν πληρώνουν πρόστιμα για τα παράνομα τηλέ-παιχνίδια

“Τα τηλε-κουίζ ξεφεύγουν από τα «μπλόκα» του ΕΣΡ”

Αν και εκδόθηκαν τουλάχιστον 35 καταδικαστικές αποφάσεις, οι ποινές ακυρώνονται στο ΣτΕ με διάφορες αιτιολογίες

Εκπληκτος και γεμάτος εύλογες απορίες παρακολουθεί ο Ελληνας τηλεθεατής έναν «τρελό» χορό τηλεπαιχνιδιών τύχης να στήνεται στα κανάλια με τα γνωστά «κρυπτόλεξα» και τις νεαρές παρουσιάστριες με τα «σπαστά» ελληνικά τους, την ίδια στιγμή που διαβάζει στον Τύπο για τα δυσβάστακτα πρόστιμα με τα οποία το ΕΣΡ τιμωρεί τα κανάλια για τη συνέχιση της προβολής των εν λόγω εκπομπών.

Τα παιχνίδια γυρίζονται σε πόλεις της Γερμανίας, ενώ οι μετανάστριες – παρουσιάστριες πληρώνονται με την ώρα.

«Βγάζουν τόσο πολλά κέρδη τα κανάλια, εθνικά και περιφερειακά, ώστε να ”χωράει” η τσέπη τους τα δυσθεώρητα αυτά πρόστιμα των 220.000 ευρώ (στην περίπτωση του ΑΝΤ1) ή των 100.000 ευρώ που καλείται να πληρώσει το θεσσαλικό TRT και των 50.000 ευρώ, ποινή που επιφύλαξε το ΕΣΡ στο Creta Channel;» θα αναρωτιέται εύλογα ο μέσος τηλεθεατής… Σε καμία περίπτωση.

Η λύση του γρίφου πρέπει να αναζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας που δεν προλαβαίνει να ακυρώνει το ένα μετά το άλλο τα άσφαιρα πρόστιμα του ΕΣΡ όταν προσφεύγουν στο δικαστήριο τα θιγόμενα κανάλια θεωρώντας ότι η ανεξάρτητη αρχή τους αδικεί, καθώς «τηρούν 100% τη νομοθεσία, ενώ ενημερώνουν στο έπακρο για τους κανόνες του τυχερού παιχνιδιού τον τηλεθεατή».

Κατά μια περίεργη σύμπτωση, μάλιστα, ακυρώνονται για διάφορους λόγους όσα πρόστιμα έχουν επιβληθεί σε κανάλια που έχουν εντάξει στα συμβόλαιά τους ρήτρες ότι «δεν θα καταβάλουν ούτε ένα ευρώ για τυχόν ποινές, τις οποίες ”αναλαμβάνει” εξ ολοκλήρου η γερμανική εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα παιχνίδια» και διαθέτει νομικούς που θεωρούνται «μανούλες» στην επιχειρηματολογία υπέρ των εκπομπών τζόγου. Πράγματι, τα συμφέροντα από την προβολή των τηλεπαιχνιδιών είναι πολλά. Οι εταιρείες εκμετάλλευσής τους αψηφούν τα πρόστιμα.

Τα κέρδη

Επενδύοντας ένα εξαιρετικά μικρό κεφάλαιο αυτές οι εταιρείες, πραγματοποιώντας τα γυρίσματα σε πόλεις της Γερμανίας και πληρώνοντας με την ώρα τις μετανάστριες (Ελληνίδες, Βουλγάρες, Ρουμάνες, Αλβανίδες κ.ά.), παρέχουν περιεχόμενο μέσω σύνδεσης στα κανάλια, τα οποία κερδίζουν είτε από την παραχώρηση της ζώνης τους, είτε από τα κέρδη των Γερμανών, είτε και από τα δύο (κυρίως τα μεγάλα κανάλια υψηλής τηλεθέασης).

Μια τάξη μεγέθους είναι τα 10.000 ευρώ την ημέρα για ένα μεγάλο κανάλι και μόλις 200 ευρώ για ένα περιφερειακό. Οχι και λίγα για τους χαλεπούς καιρούς της πτώσης της διαφημιστικής δαπάνης.

Ωστόσο, αν και το ΕΣΡ πολεμά ανελέητα αυτά τα τηλεπαιχνίδια έχοντας εκδώσει τουλάχιστον 35 καταδικαστικές αποφάσεις και επιβάλλοντας εξοντωτικά πρόστιμα τον τελευταίο χρόνο, η νομική επιχειρηματολογία ακυρώνει τις ποινές στο ΣτΕ με διάφορες αιτιολογίες: «Μη νόμιμη σύνθεση του ΕΣΡ», «ελλιπής αιτιολόγηση της απόφασης», «αβάσιμη αιτιολόγηση». Σύμφωνα με πρόσφατο νόμο (402/2011), για να προβληθεί τυχερό παιχνίδι από την τηλεόραση χρειάζεται ειδική άδεια από την αρμόδια Επιτροπή ελέγχου και εποπτείας παιγνίων, μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ. Ομως η Επιτροπή δεν έχει συσταθεί ακόμη.

Αναφορικά με το επιχείρημα της μη νόμιμης σύνθεσης του ΕΣΡ λόγω της λήξης της θητείας ορισμένων μελών, εκκρεμεί η ετυμηγορία της Ολομέλειας του ΣτΕ. Η απόφαση θα κρίνει το μέλλον αλλά και τα πρόστιμα του παρελθόντος, αφού υπάρχει το θέμα της νομιμότητας των αποφάσεων των τελευταίων 3 ετών του Συμβουλίου

(αναδημοσίευση από το “Εθνος-media”)

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/10/blog-post_2823.html

Λόγω τρόϊκας, μόνο ψηφιακή TV στη Θεσσαλονίκη 

Δημοσιεύθηκε λοιπόν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση (Κεδίκογλου, Καλογιάννη) για τη οριστική ψηφιακή μετάβαση στο κέντρο εκπομπής του Χορτιάτη. Μετά από τρεις τέσσερις αναβολές και αρκετές αντιρρήσεις ιδιωτικών (Digea) και ΕΡΤ (και με το δίκιο τους), στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης δεν θα υπάρχει καθόλου αναλογική τηλεόραση. Κοινώς αν δεν έχουν οι πολίτες μετά τις 14 Δεκεμβρίου ψηφιακό αποκωδικοποιητή ή καινούργιο δέκτη δεν θα έχουν καθόλου τηλεοπτική εικόνα.

Το Φιλιππείο είναι ήδη ψηφιακό από τον Ιανουάριο και θεωρητικά ο Χορτιάτης θα έμενε με αναλογικό σήμα μέχρι την πλήρη ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης. Δηλαδή ως το 2015, μέχρι να δοθούν οι ψηφιακές συχνότητες στους παρόχους δικτύου, κ.λ.π., κ.λ.π. Όπως θα γίνει και με την Πάρνηθα στην Αττική. Όπου και εδώ, στην Αττική, έγινε χωρίς κανένα θεσμικό έλεγχο και εποπτεία το σβήσιμο του Υμηττού, προκαλώντας ποικίλα προβλήματα. Ως λόγος στην απόφαση αναφέρεται: “η ανάγκη για επίσπευση της διαδικασίας μετάβασης στην πλήρη ψηφιακή τηλεοπτική ευρυεκπομπή”.

Προς τι λοιπόν η βιάση να γίνει ψηφιακός και ο Χορτιάτης;

Για το θέμα γράφει το περιοδικό Digital TV info Οκτωβρίου στη στήλη Transmitter “Κλειδώνει-ξεκλειδώνει ο Χορτιάτης” πως αιτία είναι η δέσμευση των κυβερνήσεων πως μέχρι το τέλος του 2012 θα εκπέμπουν τα κανάλια ψηφιακά στο 50% της χώρας.

Για αυτό και τόση πρεμούρα, για αυτό και ετοιμάζουν το νέο ψηφιακό χάρτη.

Να τι γράφει το περιοδικό για το switch off στο Χορτιάτη

<<Σε μείζον πολιτικό ζήτημα τείνει να αναχθεί το switch off στο Χορτιάτη και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά.

Η ημερομηνία της 6ης Νοεμβρίου που δόθηκε αρχικά ως τελευταία παράταση για το οριστικό σβήσιμο του αναλογικού σήματος στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, άλλαξε τουλάχιστον τρεις φορές! Η νεότερη ημερομηνία που αναμενόταν να τυπωθεί στην υπουργική απόφαση προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ήταν 30 Νοεμβρίου. Και πάλι όμως δεν ήταν βέβαιη. (Τελικά είναι η 14η Δεκεμβρίου)

Τόσο από την πλευρά της Digea όσο και από την ΕΡΤ υπήρχαν τα επιχειρήματα για το δύσκολο εγχείρημα του Χορτιάτη. Ο λόγος είναι προφανής. Στη Θεσσαλονίκη έγινε ήδη το switch off στο Φιλίππειο και τυπικά το επόμενο σβήσιμο θα μπορούσε να περιμένει. Άλλαι αι βουλαί όμως της κυβέρνησης, προηγούμενης και τωρινής, που έχει δεσμευτεί στην τρόικα γραπτώς πως μέχρι τέλος του 2012 θα υπάρχει ψηφιακή τηλεόραση σε ποσοστό 50% της χώρας. Η «λαθροχειρία» της κυβέρνησης έναντι της Ε.Ε είναι προφανής.

Πρόκειται για το 50% του πληθυσμού και όχι της χώρας συνολικά με κάλυψη ψηφιακού σήματος σε Υμηττό και Χορτιάτη. Στις διαβουλεύσεις που γίνονται επισημαίνεται με (πολιτικό)άγχος πως πρέπει πασει θυσία να επιτευχθεί ο στόχος της οριστικής ψηφιακής μετάβασης στο Χορτιάτη. Σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιηθεί παρέμβαση της Κομισιόν με επίπτωση την τιμωρία της Ελλάδας με επιβολή προστίμων.

Πηγή: http://greektv-com.blogspot.gr/2012/10/tv.html#more

Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Αθηνών Νίκου Βούτση για την ΕΡΤ

Δελτίο Τύπου

Σε πλήρη αντίθεση, με όσα δημοσίως έχετε υποστηρίξει και με όσα δεσμευτήκατε εσείς και η νέα ηγεσία της ΕΡΤ στη σχετική ακρόαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις που κατατείνουν τόσο στην απαξίωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, όσο και στην ευθεία χειραγώγηση του ενημερωτικού και ειδησεογραφικού τομέα της από τη μνημονιακή τρικομματική κυβέρνηση.

Τα γεγονότα συνιστούν, δυστυχώς, αψευδείς μαρτυρίες για την ακολουθούμενη πολιτική και για τις δραματικές συνέπειες τόσο στην ποιότητα και το κύρος του προγράμματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης όσο και για τις εργασιακές σχέσεις, την αξιοποίηση και την εξασφάλιση μέσα σε συνθήκες κρίσης του ικανότατου, κατά κοινή ομολογία, προσωπικού της ΕΡΤ. Ήταν προφανώς σε γνώση των πολιτικών και των λοιπών αρμοδίων η πρωτοφανής υπεξαίρεση του 25% του ανταποδοτικού τέλους, που συνιστά μείωση κατά 75 εκ. ευρώ ετησίως. Σε αυτό το περιβάλλον μάλιστα έγινε ένα όργιο προσλήψεων με παχυλούς μισθούς, κι ενώ ήδη είχαν διώξει 350 χαμηλά αμειβόμενους και σκληρά εργαζόμενους συμβασιούχους της ΕΡΤ.

Αυτή καθεαυτή η διοίκηση και η στελέχωση της ΕΡΤ αποτελεί μνημείο μη αξιοκρατικής διαδικασίας στο βαθμό που ολοκληρώθηκε μέσω της «μοιρασιάς» των πόστων ανάμεσα στα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης.

Ως συμπλήρωμα, αλλά και ως φυσικό αποτέλεσμα μιας τέτοιας νοοτροπίας «ιδιοκτησίας» και χειραγώγησης της ΕΡΤ από την παρούσα κυβέρνηση, είναι σε όλους φανερή η απολύτως μεροληπτική υπέρ των μνημονιακών πολιτικών κάλυψη της ειδησεογραφίας και των πάσης φύσεως ενημερωτικών εκπομπών.

Για όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Αν πρόκειται να λάβει και ποια μέτρα για την αποκατάσταση της αξιοκρατίας και την αναβάθμιση και αξιοποίηση του άξιου δυναμικού της ΕΡΤ Α.Ε.,
Ποια μέτρα και ποια πολιτική θα αναληφθούν, έτσι ώστε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να παίξει τον πραγματικό ρόλο της μέσα σε ένα περιβάλλον άκρως προνομιακό για τα διαπλεκόμενα ιδιωτικά ΜΜΕ και μέσα σε μια πολιτική συγκυρία που ο λαός μας υφίσταται πολλαπλά δεινά και η ενημέρωση μέσα από τους κανόνες της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αναδεικνύεται σε πρωταρχική ανάγκη αλλά και υποχρέωση προς τους πολίτες.

Ο Βουλευτής Α’ Αθηνών
Νίκος Βούτσης

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.