Τα κλεμμένα παιδιά της Αυστραλίας
Ελληνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Έκθεση φωτογραφίας της Tracey Moffatt. Έως τις 9 Μαρτίου
Γράφει η Δέσποινα Μακρινού
Με αφορμή την έκθεση φωτογραφίας της Αυστραλιανής φωτογράφου Tracey Moffatt, προσφορά της συλλογής Δασκαλόπουλου στο Μουσείο, ήλθε και πάλι στην επικαιρότητα το θέμα των κλεμμένων παιδιών της Αυστραλίας.
Οι “κλεμμένες γενιές” των γηγενών Αβορίγινων, απο τους αποικιοκράτες του δυτικού κόσμου, με πρόσχημα την καθαρότητα της λευκής φυλής, δεν αποτελούν δυστυχώς πρωτόγνωρη τακτική απο πλευράς των αποικιοκρατών, όπου και αν αυτοί εισέβαλαν.
Το ίδιο συνέβη είχε συμβεί με τους ινδιάνους της αμερικανικής ηπείρου.
Η ανωτερότητα μιάς φυλής, πάνω και πέρα απο οποιαδήποτε διαφορετικότητα που μπορεί να επηρεάσει την καθαρότητα μιάς φυλής “κατά τύχη” λευκού χρώματος.
Της φυλής των αποικιοκρατών.
Οι Αβορίγινες, οι αυτόχθονες κάτοικοι της αυστραλιανής γης, έμπαιναν εμπόδιο στα σχέδια μιάς πλήρους κυριαρχίας των επεκτατικών “λευκών”σχεδίων της επικράτησης.
Ο πολιτισμός τους , η θρησκεία, τα ήθη και έθιμά τους, ο τρόπος ζωής τους, έπρεπε να εναρμονιστεί απολύτως στο νέο πολιτισμό, στη νέα θρησκεία. Η διαιώνιση του “είδους” τους, μπορούσε να απειλήσει την ισορροπία μιάς περιόδου διεκδικήσεων και κατακτήσεων.
Έτσι άρχισε η αρπαγή του νέου αίματος, που ήταν τα παιδιά .
Τα “κλεμμένα παιδιά” η κλοπή των νεογέννητων ή και ακόμη μεγαλύτερων παιδιών απο τους βιολογικούς γονείς, κατέγραψε μιά ακόμη απάνθρωπη πράξη κατά τη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του 20ου αιώνα.
Ένα στα τρία ανήλικα παιδιά, υφάρπαξαν οι αυστραλιανές αρχές με τις ευλογίες και την συμμετοχή της ιεραποστολικής αποστολής και τοποθέτησαν σε ιδρύματα. Σύμφωνα με την έκθεση “Bringing them home” πάνω απο 100.000 παιδιά απομακρύνθηκαν απο τις οικογένειές τους και μεγάλωσαν σε ιδρύματα, με τον δυτικό τρόπο εκπαίδευσης και κουλτούρας.
Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που ήλθαν στο φως , για σεξουαλικές ή άλλες σωματικές κακοποιήσεις, για παράνομες υιοθεσίες και ψευδή στοιχεία για νεογέννητους θανάτους.
Οι αρπαγές αυτές δεν έγιναν φυσικά αναίμακτα. Οι ιθαγενείς υποχρεώθηκαν, απειλήθηκαν βάσει νόμου, να παραδώσουν τα παιδιά τους με τον χαρακτηρισμό ότι ήταν ανίκανοι να τα μεγαλώσουν.
Η κρατική συγνώμη άργησε πολύ να έλθει και να επωμιστεί το βάρος αυτού του γενετήσιου εγκλήματος. Μόλις το 2008 ο πρωθυπουργός Κέβιν Ράντ κατέθεσε εγγράφως , τη συγνώμη των συστημικών αρχών της χώρας του.
Η Έκθεση φωτογραφίας της Tracey Moffatt στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο Up in the Sky φέρνει στο προσκήνιο το σκληρό αυτό θέμα με 25 εικόνες, που μοιάζουν με στιγμιότυπα ασπρόμαυρης κινηματογραφικής ταινίας.
Η Moffatt γεννήθηκε στο Μπρισμπέιν το 1960 απο μητέρα Αβορίγινα. Ζεί και εργάζεται σήμερα στη Νέα Υόρκη.
Η Έκθεση εντάσσεται στη συλλογή του Μουσείου “Γυναίκες Μαζί” και θα διαρκέσει έως τις 9 Μαρτίου.