Εζησε και αγαπήθηκε σε μια εποχή που οι περισσότεροι ηθοποιοί έμειναν στην ιστορία του Θεάτρου και του κινηματογράφου ως Ιερά τέρατα του ”σανιδιού” της επιθεώρησης της φάρσας. Ο Βασίλης Αυλωνίτης έφυγε απο τη ζωή στις 10 Μαρτίου του 1970 σ΄ ηλικία 66 ετών. Σαν σενάριο κινηματογραφικής ταινίας ηταν και η δική του ζωή Στην έκτη Δημοτικού πήρε επάνω του την επιβίωση της οικογένειας αφού ο πατέρας εξαφανίσθηκε .Δούλεψε 11 ετών ως Αχθοφόρος και εργάτης σε βιοτεχνία κατασκευής τσαντών .
Για να κατανοήσει κανείς τη ζωή και την πορεία ενός ανθρώπου που έχει καθιερωθεί ως απο τους πιο σημαντικούς ηθοποιούς της Χώρας μας θα πρέπει να ”δει” και τις συνθήκες που γεννήθηκε και μεγάλωσε και τις καταστάσεις που βίωσε όπως οι περισσότεροι θεατρίνοι που συμπορεύτηκαν τότε σε πολέμους, ένδεια, φανατισμούς και εμφυλίους.
Καλοκαίρι του 1931 και ο Βασίλης Αυλωνίτης είναι πανω στη σκηνή και πρωταγωνιστεί στην επιθεώρηση ”Κατεργάρα”.ο κόσμος γελάει και χειροκροτεί. Ενας θερμόαιμος οπαδός της ομάδας φιλελευθέρων έχει μπει στο Θέατρο οπλισμένος για να σκοτώσει τον Αυλωνίτη θεωρώντας ότι σατιριζόταν ο τότε πρωθυπουργός Βενιζέλος. Από την εισβολή αυτή τραυματίσθηκαν θεατές ενώ σκοτώθηκε ο τεχνικός του θεάτρου Παναγιώτης Μωραΐτης. Στη συνέχεια από τις ανακρίσεις που ακολούθησαν θεωρήθηκε ότι υπαίτια ήταν η σάτιρα και όχι οι δράστες. Τι εποχές αλήθεια έζησε αυτη η γενιά των ηθοποιών. Και απο αμοιβές άστα… Ο Βασίλης Αυλωνίτης διέπρεψε στο Θέατρο και έγραψε ιστορία μαί με τους μεγάλους της εποχής πρωταγωνιστές ιδιαίτερα στην επιθεώρηση.
Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1929 στην ταινία ”Μαρία Πενταγιώτισσαα’‘ του Αχιλλέα Μαρδά του σπουδαίου αυτού ηθοποιού και σκηνοθέτη από τους πρωτοπόρους του ελληνικού κινηματογράφου.
Αυτός όμως που έπαιξε ρόλο στη ζωή του Βασίλης Αυλωνίτη ήταν ο δημοσιογράφος, σεναριογράφος, θεατρικός συγγραφέας Αλέκος Σακελλάριος Ο οποίος παρέκαμψε τις αντιρρήσεις του Φ. Φίνου και μαζί με τον Μίμη ?Φωτόπουλο έγραψαν ιστορία με την ταινία “Λατέρνα φτώχεια και φιλότιμο “Σ΄ αυτή την ταινία 1955 βλέπουμε για πρώτη φορά και την υπέροχη Τζένη Καρέζη. Μουσική και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι. Ο Βασίλης Αυλωνίτης ερμήνευσε σημαντικούς ρόλους σε 75 ταινίες δίπλα στη Γεωργία Βασιλειάδου,τον Νίκο Ρίζο και άλλους σπουδαίους ηθοποιούς.
«Το Αμαξάκι» (1957), «Λατέρνα Φτώχεια και Γαρύφαλλο» (1957), «Ο Θησαυρός του Μακαρίτη» (1959), «Ο Κλέαρχος η Μαρίνα και ο Κοντός» (1960), «Η Χιονάτη και τα 7 Γεροντοπαλίκαρα» (1960), «Η Κυρία Δήμαρχος» (1960), «Τέρμα τα Δίφραγκα» (1962), «Οι Γαμπροί της Ευτυχίας» (1962), «Κορόιδο Γαμπρέ» (1962), «Ο Παράς κι ο Φουκαράς» (1964), «Η Σοφερίνα» (1964), «Ησαΐα χόρευε» (1966), «Ο Πεθερόπληκτος» (1968), «Κάθε Κατεργάρης στον Πάγκο του» (1969).
Ο Βασίλης Αυλωνίτης παντρεύτηκε δυο φορές και απέκτησε δύο παιδιά.
Για τελευταία φορά εμφανίστηκε στην ταινία «Η Αριστοκράτισσα και ο Αλήτης» το 1970. Λίγες μέρες αφότου ολοκληρώθηκαν τα γυρίσματα, στις 10 Μρτίου 1970 πέθανε από καρδιακή προσβολή.