O Γεώργιος Ασλάν είπε μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο: Τιμώ με σεβασμό τη μνήμη των Αρμενίων.

Aa1dzjcw
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο ! 24η Απριλίου 1915!

Ο Γεώργιος Ασλάν, ο μοναδικός χριστιανός βουλευτής στην Τουρκία  δεν δίστασε την Πέμπτη 24 Απριλίου, να αναφερθεί στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατίας των Λαών (DEM) αναφέρθηκε, συγκεκριμένα, στην «εξαφάνιση» του χριστιανικού πληθυσμού από την Τουρκία τον τελευταίο αιώνα, υποστηρίζοντας πως η Τουρκία είναι αδύνατον να γίνει δημοκρατία, εάν δεν απαντηθεί το ερώτημα γιατί σε μια χώρα με πληθυσμό 86 εκατομμύρια οι χριστιανοί είναι μόλις 50.000.

Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η  η 24η Απριλίου , όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της  Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Θεωρείται μια από τις πρώτες σύγχρονες γενοκτονίες.

Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι δεν υπήρχε εξόντωση αλλά εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού

Η Γενοκτονία των Αρμενίων πραγματοποιήθηκε παράλληλα και με τον ίδιο τρόπο με γενοκτονίες σε βάρος και άλλων χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλ. των Ελλήνων και των  Ασσυρίων (Νεστοριανών χριστιανών). Ειδικά για τους Αρμενίους η ανάγκη εξολόθρευσης ήταν μεγαλύτερη διότι – σε αντίθεση με τους Έλληνες – δεν υπήρχε αρμενικό κράτος στους οποίους θα μπορούσαν να εκδιωχθούν. Αρχικά υπήρξε η σκέψη να εκδιωχθούν οι Αρμένιοι προς τη Ρωσία, αλλά υπήρχε ο φόβος ότι θα εντάσσονταν στον Ρωσικό Στρατό και θα επανέρχονταν. Έτσι αποφασίστηκε η εξόντωσή τους μέσα στην Ανατολία

Εκτός από τη δολοφονία ανθρώπων, η γενοκτονία περιλάμβανε και την απαγωγή γυναικών και παιδιών τα οποία εξισλαμίζονταν, άλλαζαν ονόματα και ενσωματώνονταν σε νοικοκυριά μουσουλμάνων (Τούρκων, Κούρδων, Αράβων κ.ά.) ως σύζυγοι ή σκλάβοι. Σύμφωνα με τα έθιμα των τοπικών φυλών, για να αποφεύγονται οι αποδράσεις, οι σκλάβοι μαρκάρονταν με τατουάζ στο πρόσωπο ή το λαιμό. Η Τουρκία απάντησε με σφαγές μεγάλης έκτασης, οι πιο γνωστές των οποίων ήταν οι λεγόμενες σφαγές του σουλτάνου Αμπντουλ-Χαμίτ και φυσικά, η προσπάθεια εξόντωσης των Αρμενίων, (γενοκτονία ) κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου απο τους Νεότουρκους.

 O Γεώργιος Ασλάν είπε μέσα στο τουρκικό κοινοβούλιο: Τιμώ με σεβασμό τη μνήμη των Αρμενίων.

«Τιμώ με σεβασμό τη μνήμη των Αρμενίων, των Ασσυρίων και όλων των λαών που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια εκείνων των γεγονότων. Το 1915, ο πληθυσμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν περίπου 13 εκατομμύρια, από τους οποίους 3 εκατομμύρια ήταν χριστιανοί.

Σήμερα, στην Τουρκία των 86 εκατομμυρίων κατοίκων, οι χριστιανοί αριθμούν μόλις 50.000. Απευθύνω για άλλη μια φορά την ίδια ερώτηση σε όλα τα πολιτικά κόμματα του κοινοβουλίου, ερώτηση που είχα θέσει και πέρυσι, χωρίς να λάβω απάντηση:

Γιατί, ενώ ο πληθυσμός της χώρας έχει αυξηθεί τόσο δραστικά, ο αριθμός των χριστιανών έχει μειωθεί σε τέτοιο βαθμό;

Μόνο όταν δοθεί μια ειλικρινής απάντηση στο ερώτημα αυτό, μπορεί η Τουρκία να πορευτεί προς τη δημοκρατία. Χωρίς αυτήν την αυτοκριτική, η δημοκρατία παραμένει άπιαστο όνειρο.

Ο βουλευτής, με καταγωγή από τους Ασσύριους δεν είναι η πρώτη φορά που ταράζει τα νερά στην γείτονα χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν όταν ευχήθηκε «Καλά Χριστούγεννα» μέσα στο Κοινοβούλιο, όχι στα τουρκικά, αλλά στη γλώσσα των προγόνων του, τα ασσυριακά.

Σχετικά Άρθρα